Onko tämä video tuore ja aito? Puolustusministeri Shoigu palasi julkisuuteen viikkojen tauon jälkeen – aiempaa tallennetta epäiltiin väärennökseksi

2:19
Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jolla puolustusministeri Shoigu esiintyy julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen viikkoon

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on nähty julkisuudessa ensimmäistä kertaa yli kahteen viikkoon. 

Sergei Shoigu puhui puolustusministeriön julkaisemalla videolla, joka oli kuvattu armeijan kokouksessa, uutisoi Reuters.

Shoigu keskusteli sosiaaliseen mediaan ladatulla videolla kokouksen puheenjohtajan ominaisuudessa muun kokousväen kanssa sotilasbudjettiin ja puolustusmääräyksiin liittyvistä asioista.

Videota ei ole päivätty, mutta Shoigu viittaa siinä valtiovarainministeriön kokoukseen, joka venäläisten uutistoimistojen mukaan pidettiin eilen perjantaina.

Videolla Shoigu sanoo, että aseiden ja varusteiden toimitukset sujuvat suunnitellusti huolimatta länsimaiden Venäjälle asettamista talouspakotteista.

Kokoukseen osallistui useita muitakin Venäjän armeijan korkeita virkamiehiä, kuten pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov. Myöskään häntä ei ole nähty julkisuudessa vähään aikaan.

Shoigu nähtiin pikaisesti presidentti Vladimir Putinin turvallisuusneuvoston tapaamisessa toissa päivänä torstaina, mutta hän ei puhunut tilaisuudessa mitään. Sitä ennen hänestä oli havaintoja viimeksi yli kaksi viikkoa sitten, 11. tätä kuuta, vaikka hänellä on keskeinen rooli johtaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Oliko aiempi video väärennös?

Brittilehti The Guardian kertoi aiemmin huhuista, joiden mukaan Shoigun katoamisen taustalla olisi rangaistus heikosta sotamenestyksestä Ukrainassa. Joidenkin väitteiden mukaan Shoigulla olisi sydämeen liittyviä terveysongelmia.

Daily Mail kirjoitti torstaisesta videosta, että se saattaa olla väärennös. Lehdessä pohdittiin sitä, että Shoigusta näkyvä videokuva vaikutti vanhalta tallenteelta.

Kyseisen videopätkän katsoneen Aalto-yliopiston professorin Jaakko Lehtisen mukaan on mahdotonta sanoa, onko video todella väärennös.

– Sehän on aika low-tech-tilanne tavallaan. Siinä näkyy suuri joukko kasvoja videoyhteyden toisella puolella ja sitten kyse on siitä, onko niistä yksi ruutu oikeasti liveä vai onko se jotain vanhempaa kuvamateriaalia, joka olisi siihen sitten jotenkin liimattu päälle, hän totesi MTV Uutisille.

Lehtisen mukaan videon aitoudesta herää kuitenkin perusteltu epäilys.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov torjui Shoigun hiljaiselosta syntyneitä huhuja aiemmin sanoen, että puolustusministeri on vain liian kiireinen ollakseen esillä.

Shoigu on presidenttin Putinin uskollinen tukija, ja hän näkyy yleensä tiuhaan valtion television lähetyksissä. Putinia ja Shoigua on kuvattu yhdessä muun muassa eräretkillä Siperiassa.

Voit katsoa jutun alussa olevalta videolta, miltä Shoigun tämänkertainen videoesiintyminen vaikuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja