Venäjä sanoo operaationsa ensimmäisen vaiheen olevan ohi – tämä on seuraava tavoite

2:32
Venäjän puolustusministeriö kertoo muuttavansa Ukrainan operaatiotaan ja painottavansa sen nyt maan itäosien separatistialueille.

Neuvottelut Venäjän ja Ukrainan välillä takkuavat tärkeimmissä kohdissa, molemmat osapuolet sanovat.

Venäjän armeija on ilmoittanut sotilasoperaationsa ensimmäisen vaiheen olevan ohi. Näin ollen Venäjän joukot keskittyvät seuraavaksi Donbassin alueen "vapauttamiseen".

Julkilausuman asiasta antoi Sergei Rudskoi, asevoimien pääesikunnan operaatio-osaston komentaja perjantaina toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sosiaalisessa mediassa käydyissä keskusteluissa pohdittiin, tarkoittaako Rudskoin ilmoitus sitä, että Venäjä kutistaisi tavoitteitaan Ukrainassa kohdattuaan odotettua kovempaa vastarintaa.

Rudskoin mukaan Ukrainan armeijan taistelukykyä on vähennetty merkittävästi, mikä antaa mahdollisuuden keskittyä päätavoitteeseen eli Donbassin valtaamiseen. Ukrainan ilma- ja merivoimat on valtaosin tuhottu, hän sanoi.

Venäjä voi yhä hyökätä kaupunkeihin

Rudskoi kuitenkin lisäsi, että Venäjä ei sulje pois hyökkäyksiä Ukrainan saarrettuihin kaupunkeihin samalla kun se yrittää vallata Donbassin.

– Alun perin emme aikoneet hyökätä niihin välttääksemme tuhoja ja minimoidaksemme henkilökuntamme ja siviilien menetyksiä, hän väitti toimittajille.

Venäjän puolustusministeriö myös tiedotti perjantaina, että Ukrainassa on kuollut yli 1 300 ja haavoittunut yli 3 800 venäläissotilasta. Ukrainan mukaan sen joukot ovat surmanneet useita tuhansia venäläissotilaita, mutta lukuja ei ole voitu varmistaa puolueettomista lähteistä.

Neuvottelut takkuavat tärkeimmissä kohdissa

Venäjän mukaan Ukrainan kanssa neuvottelut takkuavat tärkeimmissä neuvottelukohdissa, vaikka pienissä yksityiskohdissa onkin sen mukaan edistytty kuukausi hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Ukraina puolestaan kutsui neuvotteluja perjantaina "hyvin vaikeiksi" ja vannoi pitäytyvänsä vaatimuksissaan.

– Neuvotteluprosessi on hyvin vaikea, sanoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba AFP:n mukaan.

– Ukrainan delegaatio on ottanut vahvan kannan eikä luovu vaatimuksistaan. Vaadimme ennen kaikkea tulitaukoa, turvallisuustakuita ja Ukrainan alueellista koskemattomuutta, Kuleba sanoi.

Tärkeimmissä kohdissa Venäjän kanssa ei ole saavutettu yhteisymmärrystä, hän sanoi.

–  Erityisesti ukrainan kieli on, ja tulee olemaan, ainoa valtionkieli Ukrainassa.

Venäjä on pitkään syyttänyt Ukrainaa sen venäjänkielisen väestön syrjimisestä ja on sanonut asian olleen tärkein syy lähettää joukot maahan.

Lue tuoreimmat tiedot Venäjän hyökkäyksestä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja