MTV Uutiset seurasi Venäjän hyökkäystä 25. maaliskuuta: Ohjusisku Ukrainan ilmavoimien komentokeskukseen – Herson ei enää täysin venäläisten hallinnassa?

7:37
Katso kooste Venäjän hyökkäyksen tilanteesta perjantai-illalta.

MTV Uutiset seurasi Ukrainan sodan ajankohtaisia käänteitä perjantaina 25. maaliskuuta tässä artikkelissa. 

Lauantain (26.3.) käänteitä seurataan uudessa päivittyvässä artikkelissa, johon pääset tästä

  • Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta
  • EU-maiden johtajia on kokoontunut tänään Brysselissä
  • YK: Yli tuhat siviiliä on saanut surmansa sodassa
  • YK: 3,7 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan Ukrainasta
  • Yhdysvallat aikoo vastaanottaa 100 000 pakolaista Ukrainasta

22.46: Mariupolin siviileille suunnitellaan evakuointioperaatiota

Ranska, Kreikka ja Turkki suunnittelevat yhteistä evakuointioperaatiota Ukrainassa siviileille Mariupolista, sanoo Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Macronin mukaan saarretun Mariupolin kaupunginjohtaja kertoo yhä 150  000 asukkaan odottavan pääsyä pois kaupungista hirvittävistä olosuhteista pommitusten keskeltä.

Macron kertoi keskustelevansa parin päivän sisällä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa evakuointioperaation yksityiskohdista.

22.21: Hersonin kaupungin tilanteesta ristiriitaista tietoa

Venäjän joukoilla ei ole enää täyttä hallintaa Hersonin kaupungista, ilmoittaa Pentagon.

Asiasta kertoo New York Times. Pentagonin mukaan Ukrainan joukot taistelevat raivokkaasti kaupungissa ja he ovat työntäneet Venäjän joukkoja perääntymään.

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan kaupunki on kuitenkin edelleen venäläisten hallussa.

Tietojen mukaan ukrainalaiset olisivat taistelemassa laajemmalla Hersonin alueella. Mikäli ukrainalaiset joukot onnistuvat saamaan Hersonin takaisin hallintaansa, olisi tämä kova isku Venäjän presidentti Vladimir Putinin pyrkimyksille.

21.39: EU aikoo irtautua venäläläisestä tuontienergiasta

Brysselissä EU-maiden johtajat ovat keskustelleet antaumuksella energiakysymyksistä huippukokouksessaan. EU pyrkii irtautumaan venäläisestä tuontienergiasta mahdollisimman pian, mutta tehtävä ei ole helppo, koska osa jäsenmaista on varsin riippuvaisia esimerkiksi venäläisestä maakaasusta.

EU-maat pyrkivät irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta muun muassa ryhtymällä maakaasun yhteishankintoihin. Illalla päättyneessä huippukokouksessaan EU-maiden johtajat tukivat ajatusta siitä, että komissio voisi koordinoida jäsenmaiden yhteisiä kaasuhankintoja. Yhteishankintoja sovellettiin koronapandemian aikana rokoteostoihin. Kaasuhankintoihin osallistuminen olisi vapaaehtoista.

Huippukokouksessa ei päätetty tuontikielloista venäläisenergialle. Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää mahdollisena, että asiasta linjataan myöhemmin, vaikka nyt ei vielä tartuttu kieltoihin.

20.47: Venäjä teki ohjusiskun Ukrainan ilmavoimien komentokeskukseen

Venäjä on tehnyt iskun risteilyohjuksilla armeijan komentokeskukseen Keski-Ukrainassa, ukrainalaisviranomaiset kertovat.

Isku tehtiin Vinnytsiassa sijaitsevaan Ukrainan ilmavoimien komentokeskuksen alueelle, Ukrainan ilmavoimat ilmoittivat Telegram-viestipalvelussa.

Ohjukset tuhosivat armeijan mukaan useamman rakennuksen ja vahingoittivat pohjarakenteita.

20.26: Uusi video Venäjän puolustusministeristä hämmentänyt maailmalla

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun katoaminen julkisuudesta on hämmentänyt mediaa.

Shoigua ei oltu nähty julkisuudessa liki kahteen viikkoon. Nyt hän on näkynyt lyhykäisesti Kremlin julkaisemalla videolla. Shoigu näkyy Putinin telekonferenssin ruudulla vasemmassa yläkulmassa. Hämmennystä on aiheuttanut se, että Shoigu vilahtaa ruudulla erittäin lyhyen ajan.

Brittilehti Daily Mail kirjoittaa, että julkisuudessa näytetty video saattaa olla väärennös. Lehdessä pohditaan, että Shoigusta näkyvä videokuva vaikuttaa vanhalta tallenteelta.

Aalto-yliopiston professori on antanut oman arvionsa videosta MTV Uutisille.

18.35: Venäläissotilaat tappoivat komentajansa

Sky Newsin länsimaisten lähteiden mukaan venäläisjoukkojen kuri ja hermo rintamalla ovat pettämässä toden teolla. Virkamieslähteen mukaan venäläissotilaat ovat ajaneet 37. moottoriprikaatin komentaja Medvetshekin yli tahallaan ja aiheuttaneet hänen kuolemansa. Teon motiiviksi on arveltu kyseisen prikaatin kärsimiä suuria tappioita rintamalla. Lähde: Sky News.

17.45: Venäjä sanoo operaationsa ensimmäisen vaiheen olevan ohi

Venäjän armeija on ilmoittanut sotilasoperaationsa ensimmäisen vaiheen olevan ohi. Näin ollen Venäjän joukot keskittyvät seuraavaksi Donbassin alueen "vapauttamiseen".

Julkilausuman asiasta antoi Sergei Rudskoi, asevoimien pääesikunnan operaatio-osaston komentaja perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sosiaalisessa mediassa käydyissä keskusteluissa pohdittiin, tarkoittaako Rudskoin ilmoitus sitä, että Venäjä kutistaisi tavoitteitaan Ukrainassa kohdattuaan odotettua kovempaa vastarintaa.

Rudskoin mukaan Ukrainan armeijan taistelukykyä on vähennetty merkittävästi, mikä antaa mahdollisuuden keskittyä päätavoitteeseen eli Donbassin valtaamiseen.

17.38: Hälytyssireenit soivat Lvivissä

Ilmaiskusta varoittavat hälytyssireenit laukesivat päälle Lvivissä iltapäivällä paikallista aikaa, kertoo CNN. Hälytyssireenit soivat noin neljästä viiteen minuuttia ja tallentuivat CNN:n lähetykseen.

17.25: Lemmikkien kanssa pakenevat majoitetaan Riihimäen vastaanottokeskukseen

Riihimäen vastaanottokeskukseen majoitetaan jatkossa tilapäistä suojelua ja turvapaikkaa hakevat, joilla on mukanaan lemmikkejä, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).

Venäjän hyökkäyksen jälkeen noin 12 000 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta. Vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä muutamia ukrainalaisten lemmikkejä, kuten koiria ja kissoja. Tähän mennessä jokaisen lemmikin majoitus on järjestetty erikseen.

Migrin mukaan vastaanottokeskuksissa lemmikkejä hoidetaan Ruokaviraston ohjeiden mukaisesti. Vähintään 30 päivän eristyksen lisäksi lemmikeille järjestetään eläinlääkäri, joka huolehtii rokotuksista.

17.20: YK: Kymmeniä ukrainalaisia viranomaisia, toimittajia ja aktivisteja siepattu Venäjän toimesta

Kymmeniä ukrainalaisia viranomaisia, toimittajia ja aktivisteja on siepattu Venäjän sotilasjoukkojen toimesta Ukrainassa, YK sanoo.

YK:n mukaan osa tapauksista muistuttaa jo "panttivangiksi" ottamista.

YK on rekisteröinyt 22 ukrainalaisen paikallisviranomaisen sekä 15:n hyökkäystä arvostelleen toimittajan tai ukrainalaismielisen aktivistin sieppauksen sen jälkeen, kun hyökkäys alkoi kuukausi sitten. Osa heistä on sittemmin vapautettu.

Tunnetuin lienee Melitopolin kaupunginjohtajan Ivan Fedorovin tapaus. Venäjän joukot sieppasivat Fedorovin päiviksi, ennen kuin hänet päästettiin vapaaksi yhdeksää vangiksi otettua venäläissotilasta vastaan.

17.03: Putin sanoi lännen "canceloivan" venäläistä kulttuuria

Presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina lännen yrittävän ”canceloida” venäläisen kulttuurin, mukaan lukien kuuluisien säveltäjien, kuten Tshaikovskin, Shostakovitshin ja Rahmaninovin töitä.

– He yrittävät canceloida tuhatvuotisen kulttuurin, meidän kansamme, Putin totesi.

Hän lausui kommenttinsa televisioidussa tapaamisessa kulttuurivaikuttajien kanssa.

Joidenkin venäläisten merkittävien kulttuurivaikuttajien esiintymisiä on peruttu heidän esitettyä sotaa puolustavia kannanottoja. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös joitain edesmenneiden venäläisten säveltäjien teoksia on vedetty pois ohjelmistosta, kuten Britannian Cardiffissa, jossa orkesteri veti Tshaikovskin pois kevään ohjelmistosta Ukrainan tapahtumien vuoksi.  

Putin vertasi venäläisten kulttuurivaikuttajien kohtaloa Harry Potter -kirjasarjan luoneen J. K. Rowlingin kohteluun. Rowlingin tuoreet lausunnot transsukupuolisista ovat herättäneet suuttumusta.  (Reuters)

16.25: Presidentti Biden vierailee Puolassa lähellä Ukrainan rajaa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut vierailulle puolalaiseen Rzeszowin kaupunkiin lähelle Ukrainan vastaista rajaa. Vierailun tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle.

Bidenin on myös määrä tavata alueella palvelevia Yhdysvaltain sotilaita sekä ukrainalaisia pakolaisia avustavien kansalaisjärjestöjen edustajia.

Vierailu Puolassa on tarkoitettu korostamaan Yhdysvaltain valmiutta puolustaa sotilasliitto Naton liittolaisia, kun kuukauden Ukrainassa kestäneen sodan on pelätty laajenevan länteen päin.

Puolan rajaseudulta Biden jatkaa matkaansa Varsovaan, missä hän tapaa Puolan johtoa ja vierailee pakolaisten vastaanottokeskuksissa. Bidenin lauantain vierailuohjelmassa on myös etukäteen tärkeäksi luonnehdittu puhe.

15.50: Venäjän mukaan 1351 venäläissotilasta kuollut taisteluissa Ukrainassa

Venäjän puolustusmimisteriön mukaan Ukrainan taisteluissa on kuollut 1351 venäläistä sotilasta "erikoisoperaatioksi" kutsutun hyökkäyksen jälkeen. Uutistoimisto Interfaxin mukaan 3 825 venäläissotilasta on haavoittunut. Uutistoimisto RIA kertoo, että puolustusministeriön mukaan operaatio jatkuu, kunnes presidentti Vladimir Putinin asettamat tavoitteet ovat täyttyneet.

15.19: YK: Venäjän hyökkäyksessä kuollut 1 081 siviiliä

YK:n uusimman tiedon mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaatinut 1 081 siviiliuhria. Varmistettu loukkaantuneiden määrä on 1 707. Arvioiden mukaan todellinen kuolleiden määrä on huomattavasti suurempi. 

YK uskoo, että esimerkiksi Donetskissa ja Harkovassa on paljon kuolonuhreja, joita ei ole virallisesti raportoitu.

15.04: MPKK:n arvio: Venäjä ei kykene merkittäviin aluevaltauksiin Ukrainassa 

Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) päivittäisen Ukraina-arvion mukaan on epätodennäköistä, että Venäjä kykenisi valtaamaan merkittäviä maa-alueita ilman täydennysjoukkoja ja taistelujärjestyksen uudelleenmuodostamista.

Toistaiseksi laajojen operaatioiden vaatimien lisäjoukkojen saapumisesta ei kuitenkaan ole tietoa, MPKK toteaa.

14.40: YK: 78 lasta kuollut sodan takia Ukrainassa

YK:n lastenrahaston mukaan joka toinen ukrainalainen lapsi on joutunut siirtymään kotiseudultaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Yli 1,8 miljoonaa lasta on paennut naapurimaihin ja 2,5 miljoonaa lasta on siirtynyt maan sisäisesti uuteen paikkaan Ukrainassa.

YK:n vahvistamien lukujen mukaan Venäjän hyökkäyssodassa on kuollut Ukrainassa 78 lasta ja loukkaantunut 105.

13.12: Ukraina: Venäjä onnistunut luomaan osittain maayhteyden Krimin ja Donetskin välille

Ukrainan puolustusministeriön mukaan venäläisjoukot ovat onnistuneet luomaan osittaisen maayhteyden Krimin ja Donetskin alueen välille.

– Vihollinen on osittain pystynyt tekemään maayhteyden vallatun Krimin ja Donetskin alueen välille, Ukrainan puolustusministeriöstä kerrottiin perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. 

12.38: Viranomaisten mukaan ihmisiä kuolee nälkään Mariupolissa

Ukrainassa Mariupolin kaupunginvaltuusto on pyytänyt apua, koska kaupungin asukkaat alkavat kuolla nälkään. Asiasta kertoo ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent.

Yhä useampien ihmisten kerrotaan jäävän ilman ruokaa, koska useat yritykset luoda humanitaarisia käytäviä ja tarjota kaupunkilaisille apua ovat epäonnistuneet venäläisten tulitaukosopimusten rikkomisen vuoksi.

4:00
Hätähuuto Mariupolista: Asukkaat alkavat kuolla nälkään – tällainen on tilanne nyt Ukrainassa

12.25: Mariupolin joukkohaudoissa satoja ihmisiä

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Mariupolin joukkohaudoista on saatu uutta tietoa. Yhdessä joukkohaudassa saattaa YK:n mukaan olla jopa 200 uhria.

11.27: Mariupolin kaupunginvaltuusto pelkää 300:n kuolleen teatterin raunioihin

Etelä-Ukrainan Mariupolissa pommituksen kohteeksi viikko sitten joutuneen teatterin raunioissa on ilmeisesti noin 300 kuollutta siviiliä. Asiasta kertoo Mariupolin kaupunginvaltuusto viitaten silminnäkijähavaintoihin.

Tiedot teatteri-iskun uhreista ovat vaihdelleet suuresti. Viime viikolla kerrottiin ensin satojen jääneen loukkuun raunioihin, ja pian sen jälkeen, ettei yksikään siviili olisi kuollut.

Suuri joukko siviilejä oli hakeutunut suojaa teatteriin. Sen etu- ja takapuolelle oli lisäksi kirjoitettu isoin kirjaimin sana "lapsia". Tästä huolimatta Venäjän asevoimat pommitti rakennusta.

10:45: BBC: Ukrainan mukaan sodan aikana kuollut 135 lasta 

Ukrainan viranomaisten mukaan 135 lasta on kuollut ja 184 haavoittunut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan, kertoo BBC.

Tietoja ei ole voitu puolueettomasti tarkistaa.

YK:n mukaan Ukrainassa on saanut Venäjän aloitettua hyökkäyksensä surmansa jo yli 1  000 siviiliä. 

10.40: "Ruoan hinta nousee niin kauan kuin Venäjän annetaan hyökätä"

Ukrainan vastavalitun maa- ja metsätalousministerin mukaan ruoan hinta maailmalla jatkaa nousuaan niin kauan, kun Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan annetaan jatkua. Torstaina tehtäväänsä nimitetyn Mykola Solskyin mukaan Ukrainasta viedään viljaa 7,5 miljardin dollarin arvosta. Ministeri ei täsmentänyt, kuinka paljon viljaa maasta viedään.

10.34: Boryspliä evakuoidaan

Noin 20 000 ihmistä on paennut Boryspilin kaupungista lähellä Ukrainan kansainvälisten lentojen lentokenttää. Pormestari kehotti kaupungin kaikkia siviilejä pakenemaan, sillä Ukrainan armeijan tavoitteena on poistaa kaupungissa päivystävät venäläisjoukot alueelta, ja siviilien läsnäolo vaikeuttaisi tätä työtä.

10.21: Ukraina: Kaksi ohjusiskua Dniproon

Dnipron pormestarin mukaan kaupungin sotilastukikohtaan on tehty kaksi ohjusiskua, jotka ovat aiheuttaneet merkittävää tuhoa. Eloonjääneitä ollaan parhaillaan etsimässä tuhotuista raunioista.

10.05: Venäjä sanoo tuhonneensa polttoainevaraston Kiovan lähistöllä

Venäjä on tuhonnut keskeisen polttoainevaraston lähellä Kiovaa, kertoo Venäjän puolustusministeriö. Uutistoimisto Reutersin mukaan ohjusisku varastolle tehtiin torstai-iltana. 

Venäjän puolustusministeriön edustaja Igor Konashenkov sanoi, että varastoa käytettiin Ukrainan asevoimien ajoneuvojen tankkaamiseen Kiovan alueella. 

9.38: Ukraina on kaapannut venäläisiä panssarivaunuja

Ukraina on kaapannut Venäjältä niin paljon panssarivaunuja, että sillä on nyt enemmän niitä kuin Venäjän hyökätessä reilu kuukausi sitten, kirjoittaa yhdysvaltalainen talouslehti Forbes.

9.28: Ukraina avaa uuden humanitaarisen käytävän Mariupolista ulos

Ukrainan viranomaiset kertovat uutistoimisto Reutersin mukaan, että Mariupolista avataan uusi humanitaarinen käytävä perjantaina. 

Reuters kertoo, että perjantaina aukeava humanitaarinen käytävä koskee ainoastaan omalla autolla kulkevia. 

7.45: Ukraina tuhosi venäläisaluksen lähellä Mariupolia 

Ukraina on upottanut venäläisen Orsk -maihinnousualuksen Mariupolin lähistöllä, kertoo brittiläinen uutistoimisto The Guardian.

Alus tuhottiin Berdianskin satamassa, joka sijaitsee lähellä saarrettua Mariupolin kaupunkia Kaakkois-Ukrainassa. The Guardianin mukaan Ukraina tuhosi aluksen ballistisella ohjuksella.

Venäjän valtion RT-televisiokanava oli esitellyt alusta vain päiviä ennen sen tuhoutumista. Orsk pystyi televisiokanavan mukaan kuljettamaan 20 tankkia, 45 panssaroitua ajoneuvoa ja 400 sotilasta.

1:08
Näin venäläinen sotalaiva Orsk roihusi Berdianskin satamassa Ukrainan iskujen jälkeen

7.17: Sotilasasiantuntija: Ukrainaan hyökänneiden venäläisjoukkojen toimintakyky on heikentynyt pahasti 

Ukrainassa on tällä hetkellä paljon venäläisjoukkoja, joiden toimintakyky on väkisinkin heikko, arvioi majuri Eerika Vaahtovuo. Hänen mukaansa venäläisjoukkoja on käytetty jo niin pitkään ja tavalla, joka edellyttäisi uusien joukkojen saamista Ukrainassa olevien tilalle.

Myös ukrainalaiset puolustajat väsyvät fyysisesti sodan jatkuessa, mutta heidän henkistä taistelukykyään ylläpitää selkeä tavoite oman kodin ja perheen puolustamisesta, Vaahtovuo sanoo.

6.20: CNN: Ukraina kertoo tarvitsevansa 500 Javelin- ja 500 Stinger-ohjusta joka päivä

Ukraina on kertonut Yhdysvalloille tarvitsevansa aiempaa enemmän ohjuksia Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi, kertoo uutiskanava CNN.

CNN:n näkemän asiakirjan mukaan Ukraina on kertonut tällä viikolla tarvitsevansa kipeästi joka päivä 500 kappaletta sekä Javelin-panssarintorjuntaohjuksia että Stinger-ilmatorjuntaohjuksia. Ukraina on antanut Yhdysvalloille vastaavia toivelistoja aiemminkin sodan aikana, mutta nyt sen aseistuksen tarve on kasvanut.

Länsi on antanut Ukrainalle paljon aseapua jo kuukauden kestäneen sodan aikana, ja tällä viikolla useat maat, kuten Britannia ja Ruotsi ovat taas ilmoittaneet aseavun lisäämisestä. Britannia kertoi keskiviikkona lähettävänsä Ukrainaan 6  000 ohjusta lisää. Ukraina on kuitenkin varoittanut, että sitä uhkaa puute joistakin aseista.

Maaliskuun 7. päivään mennessä Yhdysvallat ja muut Nato-maat olivat lähettäneet Ukrainaan noin 17  000 panssarintorjuntaohjusta ja noin 2  000 ilmatorjuntaohjusta.

6.00: Zelenskyi: Pakotteet tulivat turhan myöhään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti EU:n jäsenmaita Venäjän vastaisista pakotteista, mutta sanoi niiden tulleen turhan myöhään sodan ehkäisemisen kannalta.

Zelenskyin EU:n huippukokoukselle suunnattu videopuhe julkaistiin myöhään torstaina.

–  Te blokkasitte Nord Stream 2:n (kaasuputken). Olemme siitä teille kiitollisia. Mutta se tuli myös vähän myöhään. Jos se olisi tehty ajoissa, Venäjä ei olisi luonut kaasukriisiä, Zelenskyi sanoi.

Presidentti kertoi Venäjän tuhonneen Ukrainassa jo 230 koulua ja 155 päiväkotia ja surmanneen 128 lasta.

–  Kokonaisia kaupunkeja ja kyliä, pelkkää tuhkaa. Mitään ei ole jäljellä, Zelenskyi totesi.

–  Venäjän armeija on tappanut toimittajia, vaikka he näkivät "Press"-tekstin. Ehkä heitä ei ole opetettu lukemaan. Ainoastaan tappamaan.

Zelenskyi suuntasi puheessaan viestin myös Unkarin pääministerille Viktor Orbanille, joka on tullut tunnetuksi läheisistä suhteistaan Kremliin. Unkari suhtautuu EU-maista nihkeimmin Venäjän-vastaisten pakotteiden tiukentamiseen. Zelenskyi kehotti Orbania päättämään jo, miten suhtautuu Venäjään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja