MTV Brysselissä: Venäläisestä tuontienergiasta irrottautuminen ja energian hinta esillä EU-huippukokouksessa

3:19
MTV Brysselissä: EU-maiden johtajat keskustelivat energiakysymyksistä huippukokouksessaan perjantaina.

EU-maat pyrkivät irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta muun muassa ryhtymällä maakaasun yhteishankintoihin. Perjantai-iltana päättyneessä huippukokouksessaan EU-maiden johtajat tukivat ajatusta siitä, että komissio voisi koordinoida jäsenmaiden yhteisiä kaasuhankintoja.

Yhteishankintoja sovellettiin koronapandemian aikana rokoteostoihin. Nyt kaavailtuihin kaasuhankintoihin osallistuminen olisi vapaaehtoista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää yhteishankintoja järkevänä askeleena. Hänen mukaansa Suomi tulee arvioimaan tarkasti, käytetäänkö mahdollisuutta osallistua yhteishankintoihin.

Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa otettiin askelia venäläisenergiasta irtautumiseksi, mutta ei vielä päätetty varsinaisista energian tuontikielloista.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU on asettanut lukuisia pakotteita Venäjää vastaan. Energian tuontirajoituksia on julkisessa keskustelussa mallailtu yhdeksi seuraavista mahdollisista askeleista, joilla Venäjään pystyttäisiin vaikuttamaan.

Marinin mukaan Suomi olisi valmis ulottamaan pakotteet energiaan. Huippukokouksessa keskusteltiin niin öljystä, kaasusta kuin kivihiilestä, kun pakotteiden laajentaminen oli esillä.

–  Jäsenmaiden tilanteet ovat erilaisia ja ymmärrettävästi tämä vaatii myös paljon investointeja, paljon työtä, jotta myös käytännössä on mahdollista nämä ostot Venäjältä lopettaa, Marin kommentoi kokouksen jälkeen.

Marin pitää mahdollisena, että tuontikielloista linjataan myöhemmin, vaikka nyt keskityttiin muihin toimiin.

Pakotteita pyritään vahvistamaan tässä vaiheessa estämällä aiemmin asetettujen pakotteiden kiertäminen. Marinin mukaan EU-komissiolta odotetaan ehdotuksia porsaanreikien tilkitsemisestä jo lähiaikoina.

Espanjalle ja Portugalille tarjottu erityisjärjestelyä

Kaksipäiväisessä huippukokouksessa perjantai oli varattu kokonaisuudessaan energiakeskustelulle, ja johtajat päätyivätkin neuvottelemaan aiheesta antaumuksella. Kokous päättyi lopulta illalla puoli yhdeksältä Suomen aikaa.

Venäläisenergiasta irtautuminen ei ole helppo tehtävä, koska osa jäsenmaista on varsin riippuvaisia esimerkiksi venäläisestä maakaasusta.

Tuontienergian lisäksi pöydällä oli kysymys pilviin kohonneesta energian hinnasta. Osa jäsenmaista on vaatinut EU:lta hintakattoa, koska sähkön hinnat ovat kohonneet pilviin ja sähkön hinta määräytyy pitkälti maakaasun mukaan.

Etunenässä hintakattoa vaatimassa on ollut Espanja. Vaatimuksiin vastattiin tarjoamalla Iberian niemimaalle erityisjärjestelyä, jolla Espanja ja Portugali voivat puuttua sähkönhintoihin.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan erityisjärjestelyn tarjoaminen oli mahdollista, koska Iberian niemimaan energiatilanne on jo valmiiksi erityinen ja alueelta on vain vähän siirtoyhteyksiä muualle Eurooppaan.

Marinin ei tyrmännyt tällaista ajatusta väliaikaisesta hintakatosta, mutta korosti, että vaikutukset on arvioitava tarkkaan.

–  Meidän on syytä tarkastella kaikkia keinoja, suhtautua avoimesti kaikkiin keinoihin, joilla me voimme energian hintaa tässä akuutissa tilanteessa saada alaspäin, Marin sanoi.

Von der Leyenin mukaan komissio tekee vielä toukokuussa ehdotuksia vaihtoehdoista, joilla sähkön hinnan määräytyminen voitaisiin erottaa kaasusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja