MTV Uutiset seurasi poikkeusvapun juhlintaa: Tässä kaikki käänteet eri puolilta Suomea!

3:42
Katso yllä olevalta videolta kooste vapunvietosta!

Vappua vietettiin tänäkin vuonna poikkeuksellisissa olosuhteissa koronavirusepidemian vuoksi. MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa vapun vieton käänteitä.

Erilaisten koronavirusrajoitusten ja -ohjeistusten keskellä vappua kuvailtiin poliisin tiedotteissa pääosin rauhalliseksi.

Lue alta vapunvieton käänteet eri puolilla Suomea!

2.5.2021

14.47: MTV Uutisten vappuseuranta päättyy.

11.16: Pirkanmaalla nähtiin vappupäivän iltana poikkeukselliset autojen kokoontumisajot, joihin osallistui eri vaiheissa yhteensä jopa lähemmäs tuhat autoa, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan. Autoja oli saapunut ainakin Turusta, Porista, Pohjanmaalta, pääkaupunkiseudulta ja Kuopion seudulta. Kokoontumiseen liittyen epäillään ainakin 13:a eriasteista liikennerikosta.

7.20: Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, että vappupäivän ilta ja yö sujui pääosin hyvin sekä rauhallisesti. Poliisi kertoo, ettei sen tietoon ole tullut törkeitä rikoksia. Myös hälytystehtävien määrä on poliisin mukaan ollut kohtuullinen.

4:42: Helsingin poliisi kertoi illalla vapunpäivän jatkuneen rauhallisena. Poliisi on jatkanut valvontaa läpi yön erityisesti puistoissa ja Helsingin rautatieasemalla.

4:37: Lounais-Suomen poliisin mukaan Turun kaduilla ja puistoissa oli lauantaina liikkeellä selvästi vähemmän ihmisiä kuin vapunaattona perjantaina. Silti jotkut sinnittelivät Aurajoen rannalla varsin pitkään laskevasta lämpötilasta huolimatta. Alueella riitti kuitenkin häiriökäyttäytymiseen ja pahoinpitelyihin liittyviä tehtäviä, poliisi kertoo.

4.36: Vapun myöhäisillan juhlinta on poliisin tiedotteiden mukaan ollut ulkotiloissa rauhallista. Juhlintaa on osaltaan saattanut hillitä lähelle nollaa tai sen alle viilennyt sää.

Katso alla oleva video: Näin vappua on vietetty eri puolilla Suomea!

7:21

1.5.2021

23.36: Lounais-Suomen poliisin mukaan vapunpäivä on näyttänyt Porissa "pandemiatilanteen kannalta oikein hyvältä".

– Perinteisillä kokoontumispaikoilla on ollut vain satunnaisia ja yksittäisiä pieniä seurueita, Lounais-Suomen poliisi kertoo.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

21.24: Helsingin poliisin mukaan vappupäivä on jatkunut rauhallisesti. Pääkaupungissa poliisin valvonta keskittyy yön aikana erityisesti puistoihin ja rautatieasemalle.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

18.52: Katso videolta, miten vappua on vietetty eri puolilla Suomea.

7:21

18.50: Helsingin poliisi kertoo tiedotteessa ottaneensa 60 ihmistä kiinni koronarajoitusten vastaisessa mielenosoituksessa. Poliisi kertoi aiemmin, että mielenosoituksessa oli mukana noin 300 ihmistä ja että poliisi oli puuttunut sen kulkuun.

Poliisille oli tehty ilmoitus kuuden hengen mielenosoituksesta.

Mielenosoitus alkoi kello 14 Finlandia-talon lähettyviltä, jolloin poliisi käski paikalla olleita hajaantumaan. Kun ihmiset eivät totelleet käskyä, poliisi pysäytti tapahtuman ja otti 50 ihmistä kiinni. Hajaantuneesta joukosta noin sata ihmistä kokoontui myöhemmin Esplanadin puistoon, josta poliisi otti kiinni vielä 10 ihmistä.

17.30: Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio ovat vastaanottaneet perinteisiä vapputervehdyksiä.

Presidentin kanslian mukaan vapputervehdysten luovutus järjestettiin jo toista kertaa virtuaalitapahtumana, johon presidenttipari osallistui Mäntyniemestä. Molemmin puolin ruutua oli katettu munkkeja ja simaa. Kuvissa näkyi myös ilmapalloja ja serpentiiniä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

15.21: Helsingissä joukko koronarajoituksia vastustavia osoitti mieltään Vappu-Suurkulkueeksi-nimetyllä marssilla. Helsingin poliisi kertoo, että kulkueeseen osallistui noin 300 ihmistä. Poliisi puuttui mielenosoituksen kulkuun hajottamalla joukon. Nyt mielenosoitus jatkuu pienemmissä ryhmissä. Poliisi kertoi aiemmin, että poliisille tehtiin ilmoitus kuuden henkilön mielenosoituksesta.

14.11: Jämsän Himoksella tapahtui eilen illalla ampumavälikohtaus, jossa haavoittui yksi ihminen, kerrotaan Sisä-Suomen poliisista. Haavoittunut nainen on sairaalahoidossa, mutta hänellä ei poliisin mukaan ole hengenvaaraa. Poliisi on ottanut yhden miehen kiinni tapauksesta epäiltynä. Poliisi selvittää, onko kyse ollut tahallisesta ampumisesta vai vahingonlaukauksesta.

13.25:Kuopiossa löytyi yöllä kuollut mies kerrostaloyhtiön parkkialueelta, kertoo Itä-Suomen poliisi. Ruumiissa todettiin merkkejä ulkoisesta väkivallasta, ja tapausta tutkitaan henkirikoksena. Poliisi on ottanut tapahtuman selvittämiseksi kiinni kaksi henkilöä.

12.54: Lounais-Suomen poliisi kertoo, että Turussa Aurajoen rantaan kokoontui eilen juhlimaan vappuaattoa enimmillään noin 3000 ihmistä. Poliisi kertoo tiedotteessaan, että illan aikana ilmeni häiriöitä, mutta poliisi pystyi puuttumaan niihin usein heti alkuvaiheessa.

Poliisin mukaan ihmisiä oli kuitenkin liikkeellä vähemmän kuin normaalina vappuna.

12.50:Kolme tajutonta, noin 20–30-vuotiasta nuorta kiidätettiin vappuaattona sairaalaan Porissa, kertoo Lounais-Suomen poliisi. Poliisin mukaan nuorisojoukko oli nauttinut  nestemäistä huumausainetta, joka todennäköisesti on lakkaa. Poliisi tutkii tapausta.

12.07: Vapun vietto on sujunut Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen mukaan rauhallisesti. Ensihoito liikkuu muun muassa Kaivopuistossa juhlijoiden parissa.

11.24: Vappuaatto sujui Kaakkois-Suomen poliisin alueella rauhallisesti, mutta poliisilla oli 142 tehtävää, joista pääosa johtui häiriökäyttäytymisestä. Asiasta kertoo Kaakkois-Suomen poliisin poliisipäällikkö Ari Karvonen Twitterissä. Karvonen kertoo, että poliisi joutui myös karkottamaan karhun muiden työtehtävien lomassa.

– Vapun viettoon yrittänyt karhu karkotettiin Virolahdelta. Pysytään #OmassaKuplassa, Karvosen tviitti päättyy.

10.49: Vappuaaton juhlijat jättivät Helsingissä jälkeensä suuria määriä roskia. Esimerkiksi Tokoinrannassa oli aamulla kauhea siivo.

10.47: Helsingin poliisi vetoaa yhä vapunpäivän juhlijoihin, etteivät he kokoontuisi Helsingin keskustaan. Poliisi on myös tänään näkyvästi kaupungilla läsnä valvomassa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

10.32: Helsingin Kaivopuistoon kokoontui vappuaattona jopa toistatuhatta juhlijaa, kertoo Helsingin poliisi.

9.21: Vapunpäivää vietetään Suomessa vaihtelevassa säässä. Laajalti on poutaista, mutta osassa maata tulee myös sateita ja lunta.

9.05: Helsingissä pelastuslaitos sai aamuyöllä puoli kuudelta vesipelastustehtävän Töölönlahdelle, kun poliiseilta karkuun päässyt mies oli mennyt istuskelemaan kaislikkoon. Pintapelastaja kävi hakemassa miehen pois kaislikosta Töölönlahden eteläpäästä, melko läheltä Finlandia-taloa.

8.33: Tältä vappuaaton juhlinta näytti Helsingissä. MTV Uutiset koosti 12 kuvaa juhlahumusta.

7.47: Myös Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo, että vapun juhlinta on sujunut pääosin hyvin. Poliisin mukaan hälytystehtäviä on ollut enemmän kuin viime vuonna.

– Yleisten paikkojen häiriö- ja juopumustehtävissä oli selvää kasvua, poliisi kertoo Twitterissä.

Kotihälytystehtävien määrä kasvoi Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan hieman. Vakavia rikoksia ei alueella ole tullut poliisin tietoon.

05.11: Hämeen poliisin mukaan nuorisoa on ollut liikkeellä yöllä normaalia perjantai-iltaa enemmän. Vapunviettoa Hämeessä kuvataan rauhalliseksi. 

05.09: Lounais-Suomen poliisin mukaan Porissa nuoret ovat viettäneet vappua suositusten mukaisesti pienissä porukoissa.

05.05: Itä-Uudellamaalla poliisi kantoi yöllä huolta rauhan säilymisestä myös kodeissa. Poliisi kehoittikin juhlijoita säätämään musiikin "maltillisille volyymeille":

04.57: Kaivopuiston tyhjentäminen sujui poliisin mukaan rauhallisesti ja vapun juhlinta Helsingin keskustassa oli yöllä rauhallista, kertoi päivystävä komisario Teemu Lappalainen yöllä. Ihmisiä on ollut suhteellisen runsaasti liikkeellä myös esimerkiksi Turun ja Tampereen keskustoissa. Lounais-Suomen poliisi kertoi kahden aikoihin yöllä, että ilta oli ollut yleisesti ottaen rauhallinen. Yön edetessä esimerkiksi kotihälytystehtävät kuitenkin runsastuivat.

23.40: Poliisi on alkanut tyhjentää Helsingin Kaivopuistoa juhlijoista, Helsingin poliisi ilmoittaa Twitterissä.

– Häiriöt lisääntyvät pimeydessä ja joitakin pullojakin on lennellyt ilmassa, Helsingin poliisi kertoo.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

23.25: Itä-Suomen poliisin mukaan sen alueella on ollut ihmisiä liikkeellä melko paljon. Huomio on kiinnittynyt myös terassijonoihin.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

23.10: Miten vapun vietto on sujunut Helsingissä auringon laskiessa? Näin poliisi vastasi suorassa lähetyksessä.

2:34

22.04: Ensihoidossa vappua on vietetty normaalin vilkkaan perjantain tapaan, Helsingin kaupungin pelastuslaitos toteaa Twitterissä.

– Juhlijat ovat nauttineet keväisestä säästä koronaturvallisesti. Jatketaan samaan malliin iloisella ilmeellä aamuun asti, Helsingin kaupungin pelastuslaitos kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

22.00: Myös Helsingin poliisin polkypyöräpartiot ovat valvomassa vapun viettoa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

21.31: Kansanedustaja Mikko Kärnä kertoo tukimiehensä olleen Helsingissä työkeikalla ja järkyttyneen näkemästään. Syy on mitä ilmeisemmin Kärnän jakamassa kuvassa näkyvä väkimäärä.

– Jos Intian variantti tai joku muu tästä lähtee leviämään, niin tiedämme miksi, Kärnä kirjoittaa.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

21.01:  Helsingin poliisin mukaan pääkaupungin puistoissa on satoja ihmisiä, jotka juhlistavat vappua pienissä porukoissa. Kovin "ruuhka" on poliisin mukaan Kaivopuistossa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

20.59: Alajärvellä on sattunut maastopalo, jonka seurauksena peltoa paloi noin puoli hehtaaria, pelastuslaitos tiedottaa. Palo sai alkunsa roskienpoltosta, josta se levisi viereiselle pellolle.

Naapurin tehokkaan alkusammutuksen myötä pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi jälkisammutus.

19.56: Vappuun kuuluu oleellisesti serpentiini ja vappupallot – miksei myös hauskat asut. Alla Tuomas Enbusken taidonnäyte ja vapputerveiset. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

19.52: Lounais-Suomen poliisi jakoi Twitterissä kuvan Auranjoen rannasta. Vaikka vappuaatto on sujunut pääasiassa rauhallisissa merkeissä, Auranjoen rantaan kokoontuneet ihmiset ovat selvästi unohtaneet kokoontumisrajoitukset sekä turvaetäisyyden. 

– Turussa Aurajoen rannassa sää hellii ja meininki on yleisesti hyvä. Tosin porukkaan pakkautuminen ei ole tällä hetkellä suotavaa, muistetaanhan turvavälit, Lounais-Suomen poliisi tviittaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

19.51: Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan vappuaatto on sujunut rauhallisissa merkeissä.

Jos tviitti ei näy, voit katdsoa sen täältä

19.01: Ihmiset ovat olleet tänään liikkeellä Helsingin keskustassa pienissä porukoissa. Osa liikkujista oli sonnustautunut vappukoristeisiin ja toiset olivat pukeutuneet eläinhahmoiksi.

Katso alla olevalta videolta, millaisissa tunnelmissa Helsingin keskustassa vappua tänään on vietetty!

0:51
Näin vappu sujuu Helsingin Espnaladilla – MTV keskellä vappuhumua

19.22: Helsingin rikosylikomisario Kaarle Lehmus kertoo MTV Uutisille, että Helsingissä vapun vietto on sujunut mallikkaasti.

– Tähän asti sujunut tosi rauhallisesti, oikeastaan koko päivän ajan. Niin maalla kuin merelläkin. Koronarajoituksia on noudatettu tosi hienosti.

Vanhemman konstaapelin Richard Vaenerbergin mukaan vapun veneliikenteen määrä riippuu perinteisesti "täysin keleistä".

– Keli määrää, onko ihmisiä vesillä vai ei. Jos on kylmää, niin mieluummin ihmiset pysyvät lämpimässä.

Vaenerberg kertoo, että tänään väkeä on ollut vesillä yllättävänkin paljon.

– Tosin oli myös ilo todeta, että liivit oli hyvin puettuna. Ihan näytti siltä kuin ihmiset olisivat jotain oppineetkin vesillä liikkumisesta.

Vanhempi konstaapeli antaa veneilijöille selkeät ohjeet.

– Kaikkista tärkeintä on katsoa, että itse on kipparina kunnossa. Sen jälkeen katsotaan, että miehistö on kunnossa. Kolmantena se, että vene ja varusteet ovat kunnossa. Kippari vastaa oikeastaan kaikesta.

5:35
Tältä vappu näyttää venepoliisin silmin – näin poliisi valvoo järjestystä vesillä

18.24: Turun Kupittaanpuistossa on poliisin mukaan ollut rauhallista.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

18.16: Turussa vappuaatto sujui iltapäiväviiteen saakka rauhallisissa merkeissä, mutta sittemmin tilanne on vilkastunut hälytystehtävien osalta, kerrotaan Lounais-Suomen poliisin tilannekeskuksesta.

Hälytystehtävät ovat koskeneet muun muassa häiriökäyttäytymistä ja päihtyneitä henkilöitä. Lisäksi kaupungissa on ollut yksi puukotus. Tilannekeskuksen mukaan asiaa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä, mutta asianomistajalla ei ole hengenvaaraa.

17:53: Satakunnassa Huittisissa noin puoli hehtaaria sänkipeltoa paloi, kun tuli levisi risujen polton yhteydessä. Pelastuslaitoksen yksiköt onnistuivat sammuttamaan palon. 

Maasto on tällä hetkellä paikoin kuivaa ja siksi kovalla tuulella ei kannattaisi sytyttää avotulta maastoon. 

17.36: Kehotukset kokoontumisien välttämisestä käyvät toteen ainakin Helsingin Kauppatorilla, joka ammotti tyhjyyttään vappuaattona. 

17.31: Kuten poliisiasemat ympäri Suomea, myös Länsi-Uudenmaan poliisi muistuttaa turvallisen vapun vietosta alueelliset rajoitukset ja ohjeet huomioiden.

– Juhlimista ei ole kielletty mutta välitetään toisistamme ja vältetään lähikontakteja, Länsi-Uudenmaan poliisin Facebook-julkaisussa sanotaan hauskan kuvan kera.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

17.25: Helsingin poliisin mukaan vappu on sujunut Helsingissä toistaiseksi rauhallisesti. Poliin mukaan ihmisiä on liikkeellä pienissä porukoissa. 

– Poliisin vahva suositus on, että keskustaan ei tule kokoontua, Helsingin poliisi muistuttaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

17.13: Etelä-Pohjanmaalla Ilmajoella pelastuslaitos sai ilmoituksen tulipalosta noin kello 16.20 aikaan. Ensitietojen valossa näytti siltä, että Santavuorentiellä sijaitsevan Altian Koskenkorvan tehtaan kellari olisi tulessa, sillä kerros oli täyttynyt savusta.

– Altian viinatehtaalla, kellarikerroksessa oli laakerivika, joka aiheutti kytöpaloa – varsinaista rakennuspaloa ei ollut, Ilmajoen palolaitokselta kerrotaan. 

Altian Koskenkorvan tehdas on tunnettu etenkin sen Koskenkorva-viinasta. Kytöpalo ei aiheuttanut henkilö- tai materiavahinkoja. 

– Säikähdyksellä selvittiin – viinatuotto jatkuu, palolaitokselta iloitaan. 

16.55: Vappuaatto kääntyy Etelä- ja Länsi-Suomessa iltaa kohti enimmäkseen poutaisessa säässä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Maan keski- ja pohjoisosissa saa vielä varautua lumi- ja räntäkuuroihin.

16.27: Helsingissä perinteinen vapunviettopaikka Kauppatori näyttää hiljaiselta aurinkoisesta säästä huolimatta. Mantan lakitus tehtiin Havis Amanda -suihkulähteellä arkisesti vailla väkijoukkoja. Patsaan ympärillä on aidat, jotta ihmiset eivät intoudu kiipeilemään patsaan päälle.

Tämä on järjestyksessään jo toinen etävappu koronatilanteen vuoksi.

– Varmistamme sen, että ihmiset eivät kerääntyisi tähän perinteiseelle vapunviettopaikalle, vaan tänä vuonna oltaisiin pienissä porukoissa lähipiirissä kotosalla. Nautittaisiin etävapusta kuitenkin iloiten ja juhlien, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Mari Männistö.

Myös pormestari Jan Vapaavuori on vedonnut kaupunkilaisiin, että vappua juhlittaisiin perhepiirissä. Helsingin kaupunki järjestää vappujuhlinnan jälleen verkossa virtuaalisesti.

3:57
Katso video lakituksesta!

15.53: Humoristisesta otteestaan Twitterissä tunnettu Helsingin kaupunkiympäristön toimiala on valmiina vappuun.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

14.02: Oikeusministeriö toivottaa Twitter-tilillään hyvää vappua. Samaisessa tviitissä oikeusministeriö kehottaa suomalaisia etävapun viettoon, jotta tuleva kesä olisi valoisampi myös epidemiatilanteen valossa. 

– Jotta tuleva kesä on kaikille parempi, vältetään vielä tapaamisia ja vietetään #EtäVappu tai juhlitaan #OmassaKuplassa vain lähipiirin kesken, oikeusministeriö kirjoittaa emojien kera. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

13.55: Tänä vuonna etävappua vietetään #OmassaKuplassa -hengessä. Näin myös tekee Rajavartiolaitos, joka välittää vapputerveisensä Twitterissä. 

– Myös #rajanalle viettää vappua #OmassaKuplassa. Rajavartiolaitos toivottaa kaikille iloista ja turvallista vappua, Rajavartiolaitos kirjoittaa hauskan ja toivotuksiin sopivan kuvan kera. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

12.01:Pekka Pouta ja meteorologin Sini-koira olivat vappuvauhdissa tänään Uutisaamun lähetyksessä. Sini sai juhlan kunniaksi itselleen vappupallon ja Pouta yllätti vetämällä vappuhuiskan päähänsä.

0:52
Katso video: Tältä näytti Uutisaamun vappufiilistely!

11.32: Helsingissä varaudutaan jo toiseen perättäiseen etävapun viettoon. Perinteinen Havis Amandan patsaan lakitus tehtiin etukäteen jo 20. huhtikuuta, mutta tänään se tehdään uudelleen jotta Mantan patsaalla on lakki päässään myös vappuaattona. Uusi lakitus tapahtuu noin kello 12.

10.28 Helsingin poliisi julkaisi Twitter-tilillään kuvan Espoon Nuuksiosta järven rannalta. Poliisi toivottaa hyvää vappua!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja