Ihmisjoukkoja, karhun hätyyttelyä, kokoontumisajoja ja väkivaltaisesti kuollut mies – tällaisia tehtäviä poliisi hoiteli vappuna

3:29
Video: MTV Uutiset haastatteli komisario Johanna Sinivuorta Helsingin poliisista. "Kotihälytyksiä ja metelitehtäviä oli poikkeuksellisen paljon", Sinivuori kertoo.

Vappua juhlittiin Suomessa toista perättäistä vuotta poikkeusoloissa. Poliisi laittoi merkille lisääntyneen kotihälytysten määrän. Virkavalta joutui puuttumaan myös mielenosoituksiin ja kokoontumisiin, jotka paisuivat liian suuriksi. 

Helsingissä poliisi joutui vappuaattona tyhjentämään Kaivopuiston, joka on perinteisesti ollut vappujuhlijoiden kokoontumispaikka. 

– Kaivopuistoon oli kerääntynyt noin tuhatkunta nuorta ja nuorta aikuista. Siinä poliisi toimi ennaltaehkäisevästi. Täällä alkoi sattua ja tapahtua. Ilotulitteita ammuttiin ja pulloja lensi, kertoo komisario Johanna Sinivuori Helsingin poliisista MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Sinivuori kertoo ettei Kaivopuiston tyhjentäminen ollut poliiseille lainkaan ensimmäinen kerta. 

– Tämä on tuttu kaava aikaisemmilta vuosilta, Sinivuori sanoo. 

Jonkin verran korona kuitenkin pidätteli Kaivopuistoon mieliviä, sillä aiempina vuosina kokoontujia on nähty siellä enemmän. 

– Jos aikaisempia vappuja vertaa niin tuhat henkilöä on kyllä huomattavasti vähemmän, sillä aiemmin on ollut useita tuhansia. 

Poliisin paikalle tulo sai tilanteen rauhoittumaan heti. 

– Kyllä se saatiin aika nopeasti tyhjennettyä, Sinivuori sanoo. 

– Ilta oli vilkas, mutta ei mitään verrattuna edellisiin vappuihin. Tätä voisi luonnehtia vilkkaaksi kesäviikonlopuksi, Sinivuori jatkaa.

Poliisi joutui myös pistäytymään yksityisasunnoissa rauhoittelemassa kotonaan juhlivia. 

– Kotihälytyksiä ja metelitehtäviä oli poikkeuksellisen paljon. Kyllähän se näkyy kun ravintolat eivät ole auki, niin häiriöt siirtyvät koteihin. Illalla metelikeikat työstivät paljon poliisia, Sinivuori kertoo.

Helsingin poliisi kertoi ottaneensa 60 ihmistä kiinni koronarajoitusten vastaisessa mielenosoituksessa.  Aiemmin puhuttiin 50 kiinniotetusta, mutta luku tarkentui myöhemmin 60:en.

Mielenosoitus oli jatkumoa aikaisemmille koronarajoituksia vastanneille mielenosoituksille. 

Pirkanmaalla isot kokoontumisajot

Pirkanmaalla nähtiin vappupäivän iltana poikkeukselliset autojen kokoontumisajot, joihin osallistui eri vaiheissa yhteensä jopa lähemmäs tuhat autoa, Sisä-Suomen poliisista kerrotaan.

Autoja oli saapunut ainakin Turusta, Porista, Pohjanmaalta, pääkaupunkiseudulta ja Kuopion seudulta.

Kokoontumiseen liittyen epäillään ainakin 13:a eriasteista liikennerikosta. 

"Kotihälytysten määrä oli kolminkertainen"

Vappupäivänä Sisä-Suomen poliisin alueella tuntui olevan rauhallista.

– Sanotaan että tehtävien määrä ja vauhti on vähän kiihtynyt tässä puolen päivän jälkeen. Alkaa olla rattijuopumustehtävää ja perheväkivaltaa. Yli 200 tehtävää meillä oli kuin esimerkiksi viikkoa aikaisemmin. Kotihälytystehtäviä oli huomattavasti enemmän kuin ennen koronaa, kertoi Sisä-Suomen poliisilaitoksen komisario Jari Lindholm MTV Uutisille vappupäivänä. 

Lindholm kertoo että ennen koronaa vastaavana yönä kotihälytystehtäviä oli keskimäärin hieman alle kolmekymmentä, mutta nyt niitä oli 84. 

– Kotihälytysten määrä oli siis lähes kolminkertainen.  

– Törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia on ollut useita. Siellä ajetaan lähes 180 kilometriä tunnissa satasen alueella ja vaarannetaan useamman ihmisen henki. 

Himoksella ammuskeltiin

Haavoittunut nainen on sairaalahoidossa, mutta hänellä ei Sisä-Suomen poliisin mukaan ole hengenvaaraa. Poliisi otti yhden miehen kiinni tapauksesta epäiltynä.

Poliisi selvittää, onko kyse ollut tahallisesta ampumisesta vai vahingonlaukauksesta. 

Aurajoen rannalla kokoonnuttiin sankoin joukoin

Lounais-Suomen poliisi kertoo, että Turussa Aurajoen rantaan kokoontui vappuaattona enimmillään noin 3000 ihmistä.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että illan aikana ilmeni häiriöitä, mutta poliisi pystyi puuttumaan niihin usein heti alkuvaiheessa. 

– Tähän mennessä on ollut rauhallinen päivä, kertoi Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Reijo Pennanen MTV Uutisille vappupäivänä. 

– Nyt iltapäivää kohden on nähty jonkin verran häiriökäyttäytymistä ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä. Viime yö oli suhteellisen rauhallinen, mutta kiireinen. Tehtäviä meillä oli 362 kappaletta. Yön aikana ei kuitenkaan mitään vakavia väkivallan tekoja poliisin tietoon tullut. 

Kun Aurajoen ranta saatiin Turussa rauhoitettua, ihmiset siirtyivät sisätiloihin. 

– Illan hämärtyessä ihmiset siirtyivät koteihinsa ja tämä tietysti aiheutti sen, että hälytystehtävät siirtyivät sisätiloihin. Siellä oli lukuisa määrä erilaisia häiriökäyttäytymisiä ja väkivaltatehtäviä. 

Kolme tajutonta, noin 20–30-vuotiasta nuorta kiidätettiin vappuaattona sairaalaan Porissa. Lounais-Suomen poliisi kertoo, että nuorisojoukko oli nauttinut  nestemäistä huumausainetta, joka todennäköisesti on lakkaa. Poliisi tutkii tapausta. 

Hämeen poliisilla "lukuisia kotihälytyksiä"

Hämeen poliisi kertoo vapun olleen vilkas.

Lahdessa, Heinolassa, Jokioisissa ja Hämeenlinnassa poliisia työllistivät lähinnä liikennerikkomukset ja rattijuopumukset.

Hämeen alueella oli runsaasti kotihälytystehtäviä.

– Tehtäviä kirjattiin yhteensä 371 kappaletta. Yleisillä paikoilla juhlinta sujui melko rauhallisesti, mutta poliisi puuttui kuitenkin joihinkin häiriöitä aiheuttaviin kokoontumisiin. Poliisia työllisti vuorokauden aikana lukuisat kotihälytykset ja päihtyneet kuljettajat, kertoo Hämeen poliisi tiedotteessaan.

Kuollut mies löytyi Kuopiossa

Itä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että tehtäviä kertyi vappuaaton illan ja yön aikana vappupäivän aamuun mennessä noin 300. 

– Se oli vilkas yövuoro. Tehtäviä oli jokaisella meidän kolmella kenttäalueella laidasta laitaan. Kuopiossa, Mikkelissä ja Joensuussa tehtäviä olivat esimerkiksi pahoinpitelyt ja kyllä partioilla piti yöllä kiirettä. Kuopiossa on aina vähän enemmän kuin Mikkelissä ja Joensuussa, Pohjolainen sanoo.

Kuopiossa löytyi vappuaaton ja vappupäivän välisenä yönä kuollut mies kerrostaloyhtiön parkkialueelta.

Itä-Suomen poliisi kertoi, että ruumiissa todettiin merkkejä ulkoisesta väkivallasta, ja tapausta tutkitaan henkirikoksena. Poliisi on ottanut tapahtuman selvittämiseksi kiinni kaksi henkilöä. 

Kaakkois-Suomessa hätyyteltiin karhua

Vappuaatto sujui Kaakkois-Suomen poliisin alueella rauhallisesti, mutta poliisilla oli 142 tehtävää, joista pääosa johtui häiriökäyttäytymisestä.

Asiasta kertoo Kaakkois-Suomen poliisin poliisipäällikkö Ari Karvonen Twitterissä. Karvonen kertoo, että poliisi joutui myös karkottamaan karhun muiden työtehtävien lomassa. 

– Vapun viettoon yrittänyt karhu karkotettiin Virolahdelta. Pysytään #OmassaKuplassa, Karvosen tviitti päättyy. 

Pohjanmaalla vappu oli kuin "tavanomainen kesäviikonloppu"

Pohjanmaan poliisi vertasi vapun aikaa tavanomaiseen kesäviikonloppuun.

– Perjantain ja lauantaina välinen yö sujui normaaliin tapaan ja tehtävien lukumäärä sekä sisältö vastasivat alkavan kesän tyypillistä viikonloppua kohtuullisen hyvin, kertoo Pohjanmaan poliisi tiedotteessaan.

– Vapunaatto ja vapunpäivän vastainen yö sujui poliisin näkökulmasta suhteellisen vilkkaissa, mutta tavanomaisissa merkeissä, kertoo Pohjanmaan poliisi tiedotteessaan.

Viileä sää piti Oulun rauhallisena

Oulun poliisilaitoksen ylikonstaapeli Timo Hännikkö kertoi vappupäivänä MTV Uutisille, että Oulussa oli vapun aikaan rauhallista ja erittäin kylmä tuuli. 

– Vähän on väkeä jalkaisin liikkeellä kaupungilla. Ulkona ei ole juurikaan väkeä, eikä tehtäviä ole ollut paljon. 

Rovaniemellä ammuskeltiin kuula-aseella

Rovaniemen poliisilaitokselta kerrotaan, että viileä sää sai juhlakansan pysymään sisällä myös Rovaniemellä.

– Vappu ei Rovaniemellä kiireellisyydeltään juuri eronnut tavallisesta viikonlopusta. Poliisia työllistivät tuttuun tapaan kotibileistä aiheutuvat useat metelitehtävät sekä päihtyneet henkilöt, kertoo poliisi tiedotteessaan.

– Korkalovaarassa kolme nuorukaista aiheutti perjantaina alkuillasta pientä häiriötä ampumalla kuula-aseella parvekkeelta. Nuoret ottivat kuitenkin partion palautteen hyvin vastaan eikä tapauksesta aiheutunut vaaraa, poliisi kertoo.

Juttua päivitetty 16.24: Lisätty Rovaniemestä kertova kappale.

Katso video: Näin Helsingin vesillä liikkuva poliisi valmistautui vappuun.

5:35

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja