Poliisi puuttui koronarajoituksia vastustaneeseen mielenosoitukseen Helsingissä – "50 ensimmäistä pysäytettiin ja otettiin talteen"

Helsingissä poliisi on puuttunut korarajoituksia vastustavaan mielenosoitukseen. Helsingin poliisi arvioi kulkueeseen osallistuneen noin 300 henkeä. 

Sosiaalisessa mediassa koolle kutsuttu kokoontuminen alkoi lauantaina kello 14 Finlandia-talon puistossa. 

Mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 300 ihmistä. Määrä tarkentuu, kun poliisi on suorittanut laskennan. Aluehallintoviraston määräyksestä Helsingissä on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus. 

Helsingin poliisin komisarion Jarmo Heinosen mukaan alusta alkaen oli selvää, etteivät mielenosoitukseen osallistuneet aikoneet noudattaa kokoontumisrajoitusta. 

– Noin 50 ensimmäistä pysäytettiin ja otettiin talteen. Nyt katsotaan, montaako sakotetaan niskoittelusta, Heinonen kertoo poliisin toimenpiteistä. 

Niskoittelulla tarkoitetaan käytännössä sitä, että henkilö ei tottele poliisin käskyjä.  

Heinosen mukaan Helsingin poliisin tarkoitus ei ollut tehdä ensimmäisestä noin 50:stä pysäytetystä varoittavaa esimerkkiä. 

– On aivan selvää, että jos on 300 ihmistä, niin kaikkiin emme pysty toimenpiteitä kohdistamaan. Ajatus oli, että ensimmäiset tuskin ovat muita vähemmän vastuussa. 

Jotkut käyttäytyivät agressiivisesti

Suuri osa mielenosoitukseen osallistuneista käyttäytyi varsin rauhallisesti, Helsingin poliisin komisario Heinonen sanoo.

– Eivät he tietenkään olleet hirveän iloisia, että poliisit pyrkivät kokoontumista estämään. Se on kuitenkin lain näkökulmasta meidän tehtävä. 

Kiinniotettujen joukossa oli mukana myös sellaisia henkilöitä, jotka käyttäytyivät poliisia kohtaan agressiivisesti, poliisista kerrotaan. 

– Joukko ei ole yhteneväinen. Mukana on myös ihmisiä, jotka toivovat, että mielenilmaisut toteutettaisiin yhteistyössä poliisien kanssa. 

Kulkue jatkoi Esplanadin puistoon

Kun poliisi alkoi ottaa ensimmäisiä mielenosoitukseen osallistuneita kiinni ja eristämään heitä muusta joukosta, ei hajaantumiskäskyä Helsingin poliisin mukaan "erityisen hyvin noudatettu". 

– Osa kulkueesta jatkoi Esplanadin puistoon, jossa he ovat osin sekoittuneena muihin vapun viettäjiin. 

Heinosen mukaan nyt harkitaan jatkotoimenpiteitä. Päätöksiä niiden suhteen ei olla vielä tehty. 

– On mahdollista, että mielenosoitus on päättynyt ja nyt vietetään normaalia vappua. Silloin poliisi turvaa yleistä turvallisuutta. Mutta jos he alkavat käyttäytyä kuten heille on tyypillistä, niin katsomme hajotetaanko kokoontuminen.

Illalla Helsingin poliisi tiedotti ottaneensa Esplanadin puistossa kiinni 10 mielenosoittajaa. Näin ollen kiinniotettuja mielenosoittajia kertyi yhteensä 60.

Yhden henkilön epäillään syyllistyneen poliisin väkivaltaiseen vastustamiseen, Helsingin poliisi kertoo. Muut kiinniotetut henkilöt saavat sakon niskoittelusta poliisia vastaan.

Ei lupaa ennakkoon 

Helsingin poliisille ei oltu etukäteen ilmoitettu näin suuren ihmisjoukon kokoontumisesta. 

– Samaan ajankohtaan oli ilmoitettu mielenilmaus, johon kuuden henkilön piti osallistua. Teema ja paikka olivat samat, komisario Heinonen kertoo. 

Koronarajoitusten vastaisia mielenilmauksia on ollut pääkaupungissa joulukuusta lähtien noin kerran kuukaudessa, Helsingin poliisista kerrotaan. Vastaavanlaisia mielenosoituksia on nähty ympäri maailmaa.

– Kaikki meni hyvin, kunnes 20. päivä maaliskuuta ei enää toimittu yhdessä sovitulla tavalla. 

Maaliskuista mielenosoitusta poliisi ei kuitenkaan hajottanut. Sen jälkeen on toimittu toisin. 

– Asioissa on kerran lupa yllättyä. Sen jälkeen on selvää, että pitää varautua siihen, että joukko toimii, kuten on aiemminkin toiminut. 

– Nyt oli etukäteen selvää, että kyse on lainvastaisesta kokoontumisesta. Poliisi oli osaltaan varautunut. 

4:13
Myös huhtikuussa poliisi hajoitti koronarajoituksia vastustaneen mielenosoituksen – tältä näytti Helsingin Rautatientorilla.

Juttua päivitetty 1.5.2021 kello 18.36: Helsingin poliisi kertoi illalla ottaneensa vielä 10 mielenosoittajaa kiinni Esplanadin puistossa. Lisäksi poliisi tiedotti, että yhden henkilön epäillään syyllistyneen poliisin väkivaltaiseen vastustamiseen. Muut kiinniotetut henkilöt saavat sakon niskoittelusta poliisia vastaan. Nämä tiedot on lisätty juttuun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja