Manta sai lakkinsa jo nyt! Näin poikkeusvappua vietetään tänä vuonna Helsingissä

2:36
Katso video: Tällaiselta näyttää Helsingin etävappu, kertoo pormestari Jan Vapaavuori.

Vappua vietetään nyt toista kertaa koronaepidemian varjossa. Helsingissä Havis Amanda sai jo lakkinsa etukäteen, jotta väkijoukot eivät kerääntyisi perinnettä katsomaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toivoo ihmisten malttavan mielensä ja välttävän väkijoukkoja vielä tämän vapun, jotta normaalikesästä olisi toivoa.

Pormestarin perusviesti on sama kuin edellisenäkin vuonna.

– Tilanne on onneksi monella tapaa helpottamassa, ja tartuntaluvut ovat joka päivä hieman pienemmät kuin edellisenä päivänä. Siitä huolimatta vaaran merkkejä on paljon edelleen ilmassa.

Jos juhlituttaa, niin Vapaavuori kehottaa juhlimaan perhepiirissä tai pienellä porukalla.

– Tänä vappuna ei kokoonnuta laajoilla joukoilla yhdessä sitä viettämään, vaan kyse on etävapusta.

Turvatoimista ja maskeista on syytä pitää kiinni, muistuttaa Vapaavuori. Hän korostaa, että nyt on tärkeää olla tärvelemättä hyvää kehitystä epidemiatilanteessa.

– Tämä vappu kun vielä maltetaan ja muutama viikko vielä siitä, niin toiveita on, että kesää voitaisiin viettää suhteellisen normaaleissa oloissa.

Jan Vapaavuori paljastaa yllätyksen – perinteikäs vappuaaton illan huipentuma Havis Amanda -patsaan lakitus Kauppatorin laidalla – on jo suoritettu!

– Se on tehty ennakkoon ja taltioitu. Se näytetään sitten vappuaattona.

Virtuaalista ohjelmaa on muutenkin luvassa. Suomen ykköskaartin artisteja on lupautunut esiintymään tv-kanavien kautta kotisohvien yleisölle

Saako Kaivopuistoon lähteä piknikille, jos haluaa?

– Nyt todella vedotaan ihmisiin, että harrastettaisiin pidättyväisyyttä. On selvää, että ulkona saa olla ja saa liikkua eikä kaikkea juhlintaa voi eikä kannata kieltää, Vapaavuori sanoo.

– Ihan vakavasti ottaen meillä on erittäin hyvä kehitys menossa. On erittäin tärkeää ettei sitä vappuna pilattaisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja