MTV Uutiset paikalla: Kuopion kouluiskun uhrit pääsivät ääneen hovioikeudessa – karmeudet nähnyt nainen: "Painajaiset ja muistikuvat ovat sekoittuneet"

2:25
MTV Uutiset raportoi paikan päältä oikeudenkäynnin edetessä.

Kuopion kouluiskun hovioikeudenkäynti on alkanut Kuopiossa. MTV Uutiset seuraa tilaisuutta paikan päällä.

Oikeudenkäynnin etenemistä voi seurata tässä artikkelissa. Artikkeli päivittyy päivän mittaan.

14.49: Käsittely on päättynyt tältä päivältä. Tätä juttua ei enää päivitetä, ellei erityistä syytä ilmene.

14.45: Oikeus pohtii nyt, annetaanko oikeudessa julkisesti näytetty valvontakameravideo Marinin kiinniotosta tiedotusvälineille. Oikeus lupasi antaa ratkaisun asiassa huomenna.

14.41: Oikeus vetikin ratkaisun takaisin. Marinin on sittenkin saavuttava oikeustalolle. Syynä oli oikeuden tekniset järjestelmät ja niihin liittyvät pulmat, jos Marin on etänä, eivätkä jotkut asianomistajat halua näyttäytyä hänelle ollenkaan.  

14.40: Oikeudenkäynti jatkuu huomenna henkilötodistelulla, kun äänessä on useita asianomistajia. Useat henkilöt ovat ilmoittaneet, etteivät halua olla samassa salissa Marinin kanssa. Oikeus sopi Marinin avustajan kanssa, että Marin osallistuu huomiseen istuntoon vankilasta käsin etänä, eikä saavu oikeustalolle ollenkaan. 

14.37: Myös jälkimmäisen asianomistajan kuuleminen pysyi tiiviinä. Tänään ei enää kuulla enempää asianomistajia. 

14.35: Nainen kertoo, että tilanne tuntui aluksi niin epätodelliselta, ettei hän edes ymmärtänyt ensin reagoida, kun Marin veti miekan esiin. 

14.28: Kuultava nainen oli ensimmäisen kuultavan tapaan luokkatilassa, kun Marin saapui paikalle ja aloitti väkivallan. 

Nainen kertoi nähneensä muun muassa kun hänen koulutovereitaan lyötiin miekalla.

Tapahtunut on ymmärrettävästi järkyttänyt naista, kuten muitakin asianomistajia syvästi. Nainen kertoi, että asioista kertomista hankaloittaa se, että painajaiset ja muistikuvat ovat osin sekoittuneet tapahtuneen jälkeen. Hän ei siksi osannut kertoa kaikkia yksityiskohtia esimerkiksi siitä, miten hän pääsi pois luokkahuoneesta.

14.22: Ensimmäisen kuultavan asianomistajan puhutus oli tiiviihkö. Nyt vuorossa on jo toinen asianomistaja. Hänelle kysymyksiä esittää ainakin syyttäjä. Nyt myös syytetty Joel Marin saapui takaisin oikeussaliin.

14.12: Kuultavaksi saapunut asianomainen kertoo, miten Joel Marin saapui ammattiopiston luokkahuoneeseen ja kaivoi mukanaan olleestaan kassistaan miekan, jolla hän huitaisi opettajaa kohti. Nainen kertoi tilanteen olleen tunnelmaltaan "kauhuelokuvamainen".

Nainen kertoi piiloutuneensa pöydän alle. Tämän jälkeen hän meni ovelle, joka oli lukittu. Hän sai kuitenkin oven auki ja poistui luokasta juosten.

Nainen oli pyytänyt ennen oikeuteen saapumistaan, ettei Marin olisi paikalla hänen kertoessaan tapahtumista. Marin siirrettiinkin toiseen tilaan kuulemisen ajaksi.

14.10: Istunnon julkinen osuus jatkuu. Oikeussaliin saapui yksi asianomistajista. Syyttäjä kuulustelee häntä ja pyytää häntä kuvailemaan tapahtumapäivän tapahtumia.

13.23: Nyt salaisiksi luokitellut kirjalliset todisteet on käyty läpi, ja oikeus pitää tauon. Istunto jatkuu kello 14, kun kuultavaksi kutsutut asianomistajat saapuvat paikalle.

13.13: Istuntosalin ovet pysyvät edelleen kiinni. Oikeudenkäynnin jatkosta tiedetään, että murhasta syytettyä Joel Marinia kuullaan oikeussalissa todennäköisesti vasta maanantain ja tiistain aikana. Sitä ennen tänään ja huomenna äänessä ovat asian asianomistajat, eli kouluiskun uhrit. Heitä on kutsuttu kuultavaksi paljon. 

Aiemmin tänään eräiden asianomistajien edustaja kyseli, minkä vuoksi hänen päämiehensä oli kutsuttu kuultavaksi hovioikeuteen, sillä heillä ei periaatteessa olisi mitään uutta selvitettävää tapaukseen liittyen. Toinen syyttäjistä kertoi kutsuneensa asianomistajat kertomaan tapauksesta uudestaan myös hovioikeudessa, jotta koko kouluiskun kokonaisuus ja tapahtumat tulisivat ilmi täydellä painollaan myös tässä oikeudenkäynnissä.  

12.35: Asian käsittely jatkuu, mutta suljetuin ovin. Paikalla olevat median edustajat hätistettiin ulos istuntosalista. Myöhemmin toimittajat pääsevät takaisin oikeussaliin todennäköisesti kuulemaan ainakin kahden asianomaisen puheenvuorot. Tällä hetkellä oikeussalissa käydään läpi kirjalliset todisteet, jotka eivät ole julkisia. Mukana on ainakin joidenkin osallisten lääkärinlausuntoja.

11.15: Oikeus pitää nyt lounastauon. Seuranta jatkuu noin reilun tunnin kuluttua.

11.13: Vielä äsken nähdystä dramaattisesta valvontakameravideosta: 

Video luokiteltiin aiemmin käräjäoikeudessa salaiseksi. Myös poliisi salasi videon esitutkintavaiheessa. Hovioikeus ei kuitenkaan nähnyt selvästikään syytä salailla videota, sillä se näytettiin nyt myös median edustajille. 

11.00: Oikeudessa nähtiin dramaattinen valvontakameravideo tilanteesta, jossa poliisi otti Marinin kiinni kouluiskun aikana.

Videolla näkyi, miten Marin tuli poliisia kohti miekan kanssa ja poliisi ampui Marinia. Laukaus osui jalkaan.

Tämän jälkeen useampi tilanteeseen ennättänyt poliisi otti maahan kaatuneen Marinin kiinni. Yhdellä poliisilla oli mukanaan koira.

Marin katseli videota omalta paikaltaan rauhallisena, eikä näyttänyt reagoivan videoon juuri mitenkään.

10.57: Osa lääkärinlausunnoista on todettu julkisiksi, osa on salaisia. Lausuntoja käydään nyt läpi siksi, että osapuolet saavat kertoa näkemyksensä siitä, mitä lausunnoista ja niiden kuvaamista uhrien vammoista on pääteltävissä.

Esimerkiksi erään uhrin edustajan mukaan uhrin vammat kertovat siitä, että hän onnistui välttämään miekaniskun kaulan alueelle laittamalla käden miekan eteen. Marinin puolustuksen mukaan vammat puolestaan puhuvat sen puolesta, ettei isku ollut voimakas ja ettei sitä ollut tarkoitettu kaulan alueelle. Näkemyseroja siis on.

10.50: Edelleen käydään läpi kirjallisia todisteita. Nyt tarkastelussa ovat jotkut osallisten lääkärilausunnot. 

10.48: Istunto jatkuu. Vastaaja Joel Marinin avustaja aloitti huomauttamalla että heidän istumapaikallaan oleva näyttö "sekoilee", eli sen kuva värisee. Ongelma saatiin kuitenkin nopeasti ratkaistua näytön sammuttamisella ja uudelleen käynnistämisellä. Oikeuden puheenjohtaja muistutti myös yleisesti miten salissa olevat mikrofonit toimivat.

– Tekniikka on joskus hyödyllistä ja joskus siitä on vähän vaivaa, puheenjohtaja totesi.

10:44: Hovioikeuden istunnon annista tähän saakka voisi tiivistää lyhyesti, että kouluiskuun liittyen murhasta ja muista rikoksista tuomittu Joel Marin vaatii rangaistuksensa lieventämistä ja isoa osaa syytteistä hylättäväksi. Murha-rikosnimikkeen hän on myöntänyt, mutta kiistaa on senkin arvioinnista. Marinin mukaan teko ei ollut käräjäoikeuden katsomalla tavalla erityisen julma ja raaka.   

10.30: Oikeus pitää 10 minuutin "jaloittelutauon", jonka aikana eräät paikalla olevat asianomistajien edustajat siirtyvät lähemmäs oikeuden kokoonpanoa, sillä heidän äänensä ei ole kuulunut kunnolla salin takaosasta.

10.28: Murhasta syytetty Joel Marin on istunut koko oikeudenkäynnin alun paikallaan ja seuraillut asian käsittelyn etenemistä rauhallisen oloisena.

10.24: Edelleen käydään läpi poliisin esitutkintamateriaaliin kuuluneita valokuvia. Kuvissa tällä hetkellä Marinin mukana ollut aseistus ja muu varustus.

10.21: Oikeussalissa on istunnon alusta asti kamppailtu hieman oikeussalin istumapaikkojen mikrofonien kanssa. Osalla asianomistajien edustajista mikit eivät ole päällä tai ne eivät muuten toimi. Tästä syystä oikeudella on vaikeuksia kuulla osaa ihmisistä, jotka on sijoiteltu eri puolille suurta salia koronapleksien taakse. Myös yksi paikalla olevista toimittajista huomautti asiasta oikeudelle jo aiemmin. 

10.15: Kirjallisissa todisteissa on siirrytty valokuviin, joita poliisi otti koululta hyökkäyksen jälkeen.

10.13: Nyt katsellaan pohjapiirrustusta ja istumajärjestystä luokasta, jossa väkivalta alkoi. On siis alettu käydä läpi tapaukseen liittyviä kirjallisia todisteita.

Ensin käydään läpi julkiset todisteet, myöhemmin oikeus käy läpi salaiseksi luokitellut todisteet, jotka koskevat esim osallisten terveydentilaa tai muita yksityisasioita. Tuossa vaiheessa toimittajien on poistuttava oikeussalista hetkeksi.

10:06: Marinin puolustuksen näkemyksiä tiivistettynä: 

Puolustus kommentoi aiemmin esiin nostettua Marinin kommenttia, jonka mukaan hänen tarkoituksenaan oli tappaa mahdollisimman monta kouluiskun aikana. 

– Kaikkien surmaaminen voisi olla ajatuksen tasolla tavoite, mutta sitten objektiivisesti arivoiden on riidaton tosiseikka, että ottaen huomioon tilan laatu ja henkilöiden määrä, on selvää, että osa heistä pääsee pakenemaan vahingoittumattomana.

Tämä on siis Marinin osa Marinin puolustusta siihen, ettei hänen katsottaisi yrittäneen murhata koulussa 20 ihmistä, kuten käräjäoikeus katsoi.  

Puolustuksen mukaan vaara ei kohdistunut yleisesti kaikkiin paikalla olleisiin henkilöihin, vaan ainoastaan niihin henkilöihin, jotka olivat Marinin välittömässä läheisyydessä ja joutuivat hänen tekojensa kohteeksi.

– Kyky toteuttaa teko niin laajana kuin on jossain vaiheessa ajateltu, se on puuttunut.

Puolustuksen mukaan väkivalta on kohdistunut vain joihinkin henkilöihin luokassa, jossa väkivalta alkoi.

9.56: Nyt kuullaan Marinin puolustuksen näkemyksiä. 

9.54: Asianomistajien näkemyksistä voisi yleisesti tiivistää, että he ovat pitkälti eri linjoilla Marinin puolustuksen kanssa ja samoilla linjoilla käräjäoikeuden aiemman tuomion kanssa. Yksi asianomistajista on vaatinut muutosta käräjäoikeuden tuomioon Marinin hänelle maksettavaksi määrättyjen korvauksien osalta.

Yhden asianomistajan edustaja huomautti, että Marin on aiemmin itse kertonut, että hänen tarkoituksenaan oli tappaa ammattiopiston tiloissa mahdollisimman monta ihmisiä. Tämä liittyi siihen, että nyt Marin vaatii muun muassa, että hänen syykseen luettuja murhan yritys -syytekohtia hylättäisiin. 

– Nyt on kyse siitä, että yritetään muutta jotain aiemmin sanottua, asianomistajan edustaja kommentoi.    

9.45: Nyt kuullaan muiden asianomistajien vaatimuksia ja näkemyksiä tapaukseen liittyen tiivistetysti. Asianomistajia kuullaan varsinaisesti myöhemmin oikeudenkäynnissä. Nyt äänessä ovat heidän edustajansa.

9.44: Kouluiskussa kuolleen ukrainalaistaustaisen naisen edustaja vaatii oikeudelta, että Marinin teon arvioinnissa otetaan huomioon se, että Marin teki teot kauhua aiheuttavalla tavalla. Hänen mukaansa murhan laatua ei voida arvioida ainoastaan sen perusteella, miten teko teknisesti tapahtui. Marin on siis vaatinut, että hänen myöntämäänsä murhaa ei katsottaisi tehdyn erityisen julmalla ja raa'alla tavalla muun muassa siksi, että hänen mukaansa osa hänen uhriin kohdistamistaan miekaniskuista oli pinnallisia.  

9.40: "Mielikuvissa on eroavaisuuksia, mutta kokonaisuus antaa käsityksen, mitä Savon ammattiopiston tiloissa on tapahtunut. Marinilla oli selkeä pyrkimys tappaa mahdollisimman monta ja saada sitä kautta huomiota", sanoo syyttäjä. Syyttäjä kuvailee koulun tapahtumia ja tunnelmaa tapahtuma-aikaan kauhunsekaiseksi.

9.38: Äsken siis käytiin läpi, mitä asioita oikeudessa on todettu riidattomiksi ja mistä on vielä erimielisyyttä Marinin ja syyttäjien sekä asianomaisten välillä. Nyt syyttäjä käy läpi näkemystään siitä, mitä 1. lokakuuta 2019 tapahtui, kun murhasta syytetty Joel Marin saapui Savon ammattiopiston tiloihin miekan kanssa.

9.34: Marin on vaatinut, että hänen katsottaisiin olleen kouluiskun aikaan alentuneesti syyntakeinen ja että hänet määrättäisiin elinkautisen vankeusrangaistuksen sijaan määräaikaiseen vankeuteen.

9.30: Nyt käydään läpi muita syytekohtia. Riitaa on ainakin joistain syytekohdista, joissa Marinia syytetään murhan yrityksestä.

Syytekohdat liittyvät tilanteisiin, jossa Marin hyökkäili kouluiskun kohteeksi valikoituneen oppilaitoksen opiskelijoita ja muita paikalla olleita henkilöitä kohti miekan kanssa. 

Marin vaatii hovioikeudessa, että syytekohtia hylätään ja että osa niistä muutetaan törkeiksi pahoinpitelyiksi. 

9.27: Nyt käydään läpi riidattomiksi todettuja seikkoja sekä niitä asioita, joita tullaan hovioikeudessa arvioimaan uudestaan. Murhasyytteen osalta kiistaa on siitä, tehtiinkö teko erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Käräjäoikeudenmielestä tehtiin, murhasta tuomitun Marinin puolustuksen mukaan ei. 

Murhasyytteessä on kyse tilanteesta, jossa Marin surmasi ukrainalaistaustaisen naisen miekalla lukuisin miekaniskuin. 

Riidatonta on sen sijaan esimerkiksi se, että Marin oli alkanut suunnitella kouluiskua jo yli vuosi ennen sen toteuttamista. Lähempänä tapahtumapäivää hän oli tilannut tekovälineeksi miekan ja hankkinut muun muassa moottorisahan. Sen hän oli tosin todennut epäsopivaksi iskuun. 

Marin on siis myöntänyt syyllistyneensä murhaan ja valmistelleensa sitä.

9.20: Istunnon aluksi käydään läpi oikeudenkäynnin kulkua. Hetki sitten oikeus tarkisti, että kaikki paikalle kutsutut henkilöt ovat paikalla. 

9.12: Murhasta syytetyn Joel Marinin lisäksi oikeussalissa ei ole fyysisesti läsnä muita asianosaisia. Kouluiskun uhrien avustajat ovat saapuneet oikeuteen paikalle edustamaan. 

9.08: Oikeudenkäynti on alkanut. Vastaaja Joel Marin saapui oikeussaliin avustajansa kanssa. Punaiseen huppariin sonnustautunut Marin istui paikalleen rauhallisen oloisena, eikä peitellyt kasvojaan tiedotusvälineiden kameroiden edessä. 

8.48: Oikeudenkäynnin on määrä alkaa kello 9. 

8.48: Hovioikeudessa käsitellään Pohjois-Savon käräjäoikeuden viime vuonna antamaa tuomiota, jossa vuonna 1994 syntynyt Joel Marinin katsottiin syyllistyneen murhaan ja lukuisiin murhan yrityksiin muiden rikosten ohella hyökätessään miekalla aseistautuneessa Kuopiossa sijaitsevaan ammattioppilaitokseen. Marin sai teoista elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Marin valitti käräjätuomiostaan hovioikeuteen. Lisäksi tuomiosta valitti yksi asianomistajista.

Marin vaatii hovioikeudessa muun ohella, että hänen syykseen luettua murhaa arvioidaan lievemmin kuin käräjäoikeus oli arvioinut. Hän ei ole kiistänyt murha-rikosnimikettä, mutta hänen mukaansa murhaa ei tehty erityisen julmalla ja raa’alla tavalla, kuten käräjäoikeus näki.

Murhasyyte liittyy tilanteeseen, jossa Marin surmasi ukrainalaistaustaisen naisen lukuisilla miekaniskuilla.

Hän myös haluaisi, että hänelle langetettu elinkautinen vankeusrangaistus muutettaisiin määräaikaiseksi vankeusrangaistukseksi.

Käräjätuomiosta valittanut asianomistaja puolestaan haluaa, että Marinin hänelle maksettavaksi määrättyjä korvauksia korotettaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja