MTV Uutiset lähetti kirjeitä eri puolille Suomea: Yksi kirjeistä mateli kahden kilometrin matkan Helsingin sisällä – näin Posti selittää hitautta

MTV Uutiset kokeili, miten kauan kirjeillä kestää kulkea eri puolille Suomea. Helsingin sisällä kirje mateli lähtöpisteestä määränpäähänsä kolmessa työpäivässä.

Nyt Posti selittää, miksi noin kahden kilometrin matkassa kesti useita vuorokausia, kun Tampereelle, Rovaniemelle ja Savonlinnaan lähetykset kulkivat noin kahdessa vuorokaudessa.

Postin jakelujohtaja Sami Reponen sanoo, että kirjeen kulkunopeuteen vaikuttavat useat asiat. Ensimmäinen on kirjeen muoto.

Jos kuoreen on tungettu muutakin kuin paperiarkkeja, lajittelukone ei välttämättä pysty käsittelemään kirjettä. Tuolloin se siirtyy käsin lajiteltavaksi.

– Käsin lajittelu on hitaampaa.

Tässä tapauksessa muoto ei voinut olla syy hitaaseen jakeluvauhtiin, sillä kuoren sisällä oli vain yksi paperiarkki.

Kirje saattoi siirtyä käsin lajiteltavaksi myös, jos osoite oli kirjoitettu kuoreen epäselvästi tai puutteellisesti. Tämä vaihtoehto on mahdollinen, sillä osoite oli raapustettu kuoreen käsin.

Helsingissä kirje saattaa kulkea hitaammin kuin maaseudulla

Todennäköisiä syitä kirjeen matelulle ovat pääkaupunkiseudun Postin ruuhkaisuus ja jakelun rytmittäminen. 

Helsingin alueella postia on paljon, joten kaikkia kirjeitä ei voi laittaa jakeluun heti, kun ne tulevat postikeskukseen. Sen sijaan kirjeet saattavat odottaa muuta vastaanottajalle menevää postia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos helsinkiläinen on tilannut esimerkiksi aikakauslehden, hänelle lähetetyt kuluttajakirjeet saattavat tulla perille samana päivänä kuin lehti.

Maaseutumaisilla alueilla ja pienissä kunnissa rytmittäminen ei aina ole välttämätöntä, koska postia on vähän. Pienen kunnan sisällä lähetetty kirje voi siis kulkea nopeammin kuin kirje Helsingissä.

– Siellä jakaja voi lajitella osan postista.

Isoissa kaupungeissa jakajan vastuuttaminen ei postin määrän takia onnistu.

Kaikkea postia halutaan seurata 

Kirjeen hidastelun tarkkaa syytä ei voi tietää, sillä tällä hetkellä Posti ei pysty seuraamaan yksittäisten lähetysten kulkua. Eikö tämä ole kuluttajalle epäselvä tilanne?

Reposen mielestä tärkeintä on, että Posti pitää sen palvelulupauksen, jonka on antanut, oli kyse sitten kirjeistä tai lehdistä.

Hän kuitenkin ymmärtää, että moni ehkä haluaisi tietää nykyistä tarkemmin, missä ajassa oma lähetys menee perille. Postin tavoitteena on, että tulevaisuudessa jokaisessa lähetyksessä on koodi, jonka avulla lähetyksen kulkua voi seurata. 

Lue myös:

    Uusimmat