Joka kodin älylamppu 30 eurolla – näin se toimii

MTV Uutiset sai kokeiltavaksi mielenkiintoisen uutuustuotteen korealaiselta teknologiajätti Samsungilta.

Kyseessä on noin kolmekymmentä euroa maksava Smart LED Classic -älylamppu, jota ohjataan langattomasti älypuhelimen tai tabletin Bluetooth-yhteyden kautta.

Lamppu on varustettu tavallisella E27-kannalla, eli se sopii käytettäväksi hyvin vaikkapa perinteisissä kattolampuissa ja pöytälampuissa.

Älylampun voi sytyttää, sammuttaa tai himmentää mobiililaitteeseen asennettavan Samsung Smart LED Lamp -valaisinsovelluksen avulla.

Sovellukseen voi yhdistää samanaikaisesti jopa 64 LED-lamppua. Valoa voi säätää lämpimän kellertävästä aina sinertävän kalpeaan asti. 

Samsungin mukaan älylamppujen paloaika on 15 000 tuntia, eli neljän tunnin päivittäisellä käytöllä niiden pitäisi kestää noin kymmenen vuotta.

Lamppu toimii normaalin LED-valaisimen tavoin, mikäli käytössä ei satu olemaan ohjaamiseen soveltuvaa älylaitetta, mutta oikeuksiinsa tuote pääsee vasta sitä varten suunnitellun ohjaussovelluksen avulla.

Ennen älylampun hankintaa kannattaakin testata onnistuuko tarvittavan Smart LED Lamp -sovelluksen asennus sovelluskaupasta omalle laitteelle.

Ainakaan jutun kirjoitushetkellä emme löytäneet kyseistä sovellusta iPhonen App Storesta, mutta Samsungin mukaan iOS tuki on tulossa vielä tämän vuoden puolella. Windows Phone -tukea ei ole toistaiseksi tulossa.

Sovellusta ei löytynyt myöskään kaikkien Android-laitteiden Play-kaupan latausvalikoimista. MTV Uutiset testasi lampun toimintaa Samsungin uudella Galaxy Alpha –älykännykällä.

Smart LED Lamp sovellus muodostaa käynnistettäessä Bluetooth-yhteyden hehkulamppuun. Sovelluksesta saa kätevästi määriteltyä minkälaisessa huonetilassa ja minkätyyppisessä valaisimessa lamppu on käytössä.

Värilämpötilaa ja kirkkautta saa helposti säädettyä sovelluksen säätövalikon kautta. Lamppu reagoi tehtyihin muutoksiin viiveettä.

Jos käytössä on useita älylamppuja, ne näkyvät Smart LED Lamp -sovelluksen listauksessa ja lamppuja voi ryhmitellä käyttötarkoituksen tai käytettävän huonetilan mukaan.

Lampulle saa sovelluksen kautta myös mainioita lisäominaisuuksia, kuten ajastintoiminnon ja hälytystoiminnon.

Hälytystoiminnon avulla lamppu alkkaa vilkkua, kun puhelimeen tulee puhelu. Toiminto on kätevä vaikkapa iäkkäillä ihmisillä, joilla on vaikeuksia kuulla kännykän soittoääntä.

Älylampussa on järkeä

Samsung Smart LED Lamp osoittautui testissämme varsin käteväksi ja käyttökelpoiseksi tuotteeksi. Lamppua pystyy ohjaamaan monipuolisesti kännykän kanssa.

Älykampun avulla kirkas valaistus vaihtuu tunnelmavalaistukseksi yhdellä napin painalluksella, ilman erillisiä fyysisiä himmentimiä.

Miinuksena todettakoon, että tällä hetkellä Samsungin lamppusovelluksen tukemien laitteiden määrä vaikuttaa vielä rajalliselta. Sovellusta ei löydy edes kaikille Android-laitteille.

Erittäin positiivinen asia on Smart LED Lampin  hinta. 30 eurolla saa omakseen monipuolisesti ohjattavan valaisimen, josta on monessa tilanteessa todellista hyötyä. Usean älylampun avulla vanhaankin taloon on mahdollista hankkia langattomasti ohjattava älyvalaistus.

Päivitys 13.10.2014: Juttuun päivitetty Smart LED Lamp -ohjaussovelluksen tarkemmat saatavuustiedot.

Lue myös:

    Uusimmat