MTV seurasi: Poliitikot ottivat yhteen Ylen aluevaalitentissä

Eduskuntapuolueiden edustajat kohtaavat tiistai-iltana Ylen vaalitentissä, jossa keskitytään tuleviin aluevaaleihin. Tenttiin osallistuvat kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat.

Poliitikoilta odotetaan vastauksia vaalien tärkeimpin kysymyksiin kuten lähipalveluiden jatkumiseen ja hoitajapulaan. Heiltä kysytään myös sosiaali- ja terveyspalvelut tulevaisuudessa rahoitetaan.

Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

MTV Uutiset seuraa tentin etenemistä tässä artikkelissa.

22:30 Tentin lopuksi keskustelijoilta kysytään, parantaako uudistus terveyspalvelujen tasa-arvoisuutta Suomessa. Suurin osa oli tätä mieltä, vaikka myös kriittisiä sivuhuomioita esitettiin.

22:00 Nyt puhutaan ulkomaalaisen työvoiman roolista. Perussuomalaisten Mäkelä haluaa hoitajat varsinaiseen työhön eikä käyttämään aikaa potilasjärjestelmien parissa. Hän myös korostaa kielitaidon merkitystä

21:57 Markus Lohi nostaa esiin, että suuri määrä sote-työntekijöitä jää vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle.

21:55 Harkimo ja Saramo ottavat yhteen yksityisistä terveysfirmoista. 

21:47 Seuraavaksi puhutaan lääkärien ja hoitajien riittävyydestä hyvinvointialueilla. Vasemmiston Saramo nostaa esiin koulutuksen ja työperäisen maahanmuuton. Päivi Räsänen perää hallitukselta ohjelmaa alan työvoimapulaan. Eläköityneitä työntekijöitä pitäisi myös hyödyntää nykyistä enemmmän.

21:38 RKP:n Anders Adlercreutz korostaa yhdenvertaisia palveluja ja digitaalisuuden mahdollisuuksia. Hänen mielestään ei pidä keskittyä vain hallintoon, vaan uudistaa rohkeasti.

21:33 Kokoomuksen Kai Mykkänen peräänkuuluttaa maalaisjärkeä, eikä pidä tuijottaa kuntarajoja terveysasemien sijainnin suhteen.

21:31 Vihreiden Atte Harjanne sanoo, että uusilla hyvinvointialueilla on mahdollisuus toteuttaa palvelut uudella tavalla ja pienentää terveyseroja. "Leveämmät hartiat" mainitaan tentissä ensimmäistä kertaa.

21:28 SDP:n Antti Lindmanilta tiukataan, mitä tarkoittaa puolueen linjaus "riittävän lähellä olevista palveluista". Lindman korostaa lääkärille ja hoitajalle pääsyä kohtuullisessa ajassa.

21:25 Päivi Räsänen haluaisi, että päätökset tehtäisiin aluevaltuustoissa kahden kolmasosan enemmistöllä eikä yksinkertaisella määräenemmistöllä. Se ehkäisisi keskuskaupunkien ylivoimaa.

21:20: Keskustan Markus Lohi korostaa puolueen lupausta turvata lähipalvelut ja vähintään yksi sote-piste jokaiseen kuntaan. Jani Mäkelä muistuttaa vaalimatematiikasta, joka johtaa palvelujen keskittämiseen maakuntakeskuksiin. Palvelut sinne, missä ihmiset ovat, linjaa Mäkelä.

21:16: Kaikki ovat hellyyttävän yksimielisiä siitä, että suomalaisten on saatava terveyspalveluja vähintään yhtä läheltä kuin nyt.

Klo 21:12: Vasemmistoliiton Jussi Saramo sanoo, että Helsingin jääminen uudistuksen ulkopuolelle on hankalaa, mutta toisaalta se voi päättää rahoituksesta itse.

Klo 21:09 Liike Nytin Harry Harkimo kuvaa hallituksen sote-uudistusta "täydelliseksi sotkuksi" muun muassa kustannusten osalta. HYvinvointialueita on myös liikaa hänen mielestään.

Klo 21:08 Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen puolustaa poliitikkoja, jotka istuvat useassa eri luottamustoimessa. Hän korostaa kokemuksen merkitystä uusissa aluevaltuustoissa.

Klo 21:00: Osallistujilta kysytään aluksi, miksi vaaleja ei lykätty erittäin vaikeasta koronatilanteesta huolimatta. SDP:n Antti Lindman sanoo, että rokotesuojan paranemisen myötä vaalit voidaan järjestää turvallisesti. Perussuomalaisten Jani Mäkelä ihmettelee, miksi kuntavaalit siirrettiin, vaikka tautitilanne ei ollut kesäkuussa läheskään niin huono kuin nyt.

Lue myös:

    Uusimmat