Karmivista teoista syytetty sierraleonelaismies käveli tyynesti puku päällä oikeuden eteen Tampereella – kiistää syyllistyneensä hirmutekoihin

Karmivista teoista syytetty sierraleonelaismies asteli oikeuden eteen puku päällä. Oikeudenkäynti alkoi tänään Tampereella Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Murhista, törkeistä raiskauksista, törkeistä sodankäyntirikoksista ja törkeistä ihmisarvon loukkaamisista syytetty mies saapui tyynenä oikeuteen maski kasvoillaan.

Hän istui tulkkinsa ja asianajajiensa väliin salin eturiviin. Asianajajansa Kaarle Gummeruksen mukaan mies kiistää syyllistyneensä syyttäjän kuvaamiin hirmutekoihin, kuten ihmisten polttamiseen elävältä, ihmissyöntiin tai julmiin joukkoraiskauksiin.

Hän on elänyt viimeiset kymmenen vuotta Suomessa, asianajansa mukaan hyvin rauhallista elämää.

Puolustusasianajaja Kaarle Gummerus kertoi MTV Liven haastattelussa, miten päämies on reagoinut syytteeseen. Juttu jatkuu videon jälkeen.

MTV paikalla oikeudessa: Sierraleonelaismiestä syytetään järkyttävistä sotarikoksista 5:04

Oikeudenkäynti alkaa Tampereella, mutta pian käräjäoikeus matkustaa Liberiaan ja tekee katselmuksen muun muassa Kamatahun Hassala -nimiseen kylään, jossa suuri osa julmuuksista tapahtui.

MTV Uutiset seurasi tässä jutussa oikeudenkäynnin pääkäsittelyn alkua.

10.05  Syytetty Gibril Massaquoi saapui oikeuteen maski kasvoillaan, mutta muutoin hän ei piilotellut kuvaaijlta. Hänellä oli päällään raidallinen puku.

10.10 Käsittely alkaa syyttäjän asiaesittelyllä, jonka hän lukee paperista siten, että tulkki ehtii tulkata syytetylle.

Hän on syyttäjän mukaan kaikissa kohdissa järjestelmällisesti rikkonut sitä, mitä kansainvälisissä sopimuksissa on sovittu siviilien kohtelusta. Uhreina olleille perheille ja suvuille rikokset ovat aiheuttaneet korvaamatonta vahinkoa, valtionsyyttäjä Tom Laitinen sanoi salissa.

10.53  Seuraavaksi ääneen pääsee puolustus.

– Hän ei ole ollut osallinen tapahtumiin. Hän ei ole ollut näillä alueilla syytteiden tekoaikana, Gummerus sanoi salissa kaikkiin neljään syytekohtaan.

Lisäksi hänen mukaansa tekoaika on liian laaja (7.1.1999-9.3.2003), ajankohta pitäisi pystyä määrittelemään näin vakaviin tekoihin yksityiskohtaisemmin. 

11.00 Puolustuksen asiaesittely on aikataulutettu huomiselle, joten istunto ja myös MTV Uutisten seuranta päättyy tähän. Oikeudenkäynti on jo päättynyt tältä päivältä.

Lue myös:

    Uusimmat