Tutkinta valmistui: Suomessa asunutta sierraleonelaismiestä epäillään murhista Liberian sisällissodassa – "Kaikki väkivallan muodot ovat tässä edustettuina"

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut valmiiksi tutkinnan, joka koski Suomessa asuneen sierraleonelaismiehen toimintaa Liberian sisällissodassa.

Poliisi epäilee, että nyt viisikymppinen Gibril Massaquoi syyllistyi vuosina 2000–2003 muun muassa murhiin, törkeisiin sodankäyntirikoksiin ja siviileihin kohdistettuihin törkeisiin ihmisoikeusloukkauksiin poikkeusoloissa. Tapahtumien aikaan mies oli KRP:n mukaan johtavassa asemassa sierraleonelaisessa Revolutionary United Front -kapinallisryhmässä (RUF).

Jutun tutkinta aloitettiin jo syksyllä 2018. Mies vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa viime vuoden maaliskuussa ja hän on yhä tutkintavankeudessa. 

Uhreina ollut myös lapsia

Tutkittavana on kymmeniä henkirikoksia, kertoo rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista STT:lle.

Uhrit ovat Elfgrenin mukaan olleet niin miehiä, naisia kuin lapsia. Elfgren ei avaa rikosten tekotapoja tarkemmin.

–  Kaikki väkivallan muodot ovat tässä tutkinnassa edustettuina, hän sanoo.

Muun muassa Helsingin Sanomat on kertonut, että tutkinnassa selvitettäisiin myös väitteitä esimerkiksi kannibalismista eli ihmissyönnistä. 

–  Nimikkeet, kuten törkeät sodankäyntirikokset, pitävät sisällään myös näitä. Mutta en voi vahvistaa yksityiskohtia, Elfgren sanoo STT:lle.

Elfgren ei kommentoi, onko epäilty mies tunnustanut rikoksia.

Todistajia on kuultu Länsi-Afrikassa ja yhteistyö muun muassa Liberian viranomaisten kanssa on sujunut hyvin.

Kapinallisryhmä tunnettu raaoista sodankäyntitavoistaan

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Liberian toinen sisällissota käytiin vuosina 1999–2003. 

Tuolloin maata hallinnut presidentti Charles Taylor turvautui RUF-ryhmään puolustaessaan valtaansa kapinallisia vastaan

RUF on tullut tunnetuksi raaoista sodankäyntitavoistaan, joihin kuuluu siviilien tappamista, raiskaamista ja kiduttamista. RUF:n erityinen tavaramerkki on raajojen katkominen sekä aikuisilta että lapsilta.

Lue myös:

    Uusimmat