Ihmissyöntiä, lasten polttamista nuotion yllä – todistaja kertoo Suomessa syytetyn sotakomentajan hirmuteoista Liberiassa: "Ihmisiä tapettiin kuin muurahaisia"

Useat keskusrikospoliisin tavoittamat todistajat kertovat Gibril Massaquoista tai Angel Gabriel -nimellä tunnetusta sotajoukkojen komentajasta, joka määräsi ihmisiä tapettavaksi. Hän myös itse tappoi, raiskasi ja osallistui ihmissyöntiin.

Seuraavassa jutussa kerrotut todistajien kertomukset voivat järkyttää.

Keskusrikospoliisi sai poikkeuksellisen kansanmurhajutun tutkittavakseen loppuvuonna 2018. Pian ryhmä suomalaisia poliiseja matkasi Liberiaan, jossa he tavoittivat useita toisen sisällissodan raakuuksia todistaneita henkilöitä kuulusteluihin.

Todistajat kertoivat, miten sotilaat veivät siviilejä Kamatahun Hassala -nimiseen kylään, jossa ihmisiä muun muassa poltettiin elävältä.

3-8-vuotiaita sidottiin nuotion ylle

Marraskuussa 2019 tehdyissä kuulusteluissa 33-vuotias mies kertoi käyneensä tapahtumien aikaan 2000-luvun alkupuolella koraanikoulua Nyehun-nimisessä kylässä. Tapahtumat ajoittuvat todennäköisesti vuoteen 2001.

Kun kylään tuli tieto lähestyvistä sotilaista, kaikki piiloutuivat metsään. Sotilasjoukko kuitenkin löysi heidät pian sieltä. Sotilasjoukon mukana oli myös mies nimeltä ZigZag Martzah, ja hänen kerrottiin pitävän ihmislihan syömisestä.

Raakuudet alkoivat jo metsässä. 3-8-vuotiaita lapsia sidottiin jaloista roikkumaan pää alaspäin, ja lasten alle sytytettiin tuli. 

Sotilaat söivät ihmislihaa

Myöhemmin mukana oli miehen mukaan komentaja Gibril Massaquoi, joka on nyt Suomessa syytteessä tapahtumista.

Massaquoin todistaja näki ensimmäisen kerran Popalahunissa, jossa Kamatahun Hassala -kyläkin sijaitsee. Sinne metsästä löydetyt siviilit vietiin. Massaquoi osoitti joukoilleen, ketkä metsästä tuoduista ihmisistä tulisi teloittaa.

Ensin teloitettiin opettaja, jonka syytettiin oleva kapinallisryhmä LURD:n sotilas. Hänen ihonvärinsä oli myös muita vaaleampi. Hänet sidottiin jo metsässä, jossa häntä myös pahoinpideltiin. Kylässä he leikkasivat hänen vatsansa auki ja ottivat ulos sydämen. Sydän ja jotkin muut ruumiinosat keitettiin, minkä jälkeen sotilaat söivät ne.

"Ihmisiä tapettiin kuin muurahaisia"

33-vuotias kertoo, että ihmisiä tapettiin kuin muurahaisia. Raskaana olevien naisten vatsoja viillettiin auki ja sikiötä murskattiin.

Myös Massaquoi söi hänen mukaansa ihmislihaa Yandehunissa ja Kamathun Hassalassa. Sotilaskomentajat opastivat alaisiaan ihmislihan syömisessä.

Tapahtumien aikaan varhaisteini-iässä ollut mies pakotettiin sotilasjoukon tavaroiden kantajaksi. Siviilejä käytettiin yleisesti sotajoukkojen palvelijoina.

Hän pääsi ensin karkuun toisen kantajan kanssa, mutta sotilaat saivat heidät kiinni. Osa karkulaisista tapettiin, mutta todistaja itse selvisi hengissä. Popalahunissa hän pääsi uudelleen karkuun, kun kapinallisryhmä LURD hyökkäsi kylään. Hän piiloutui taloon ja onnistui näin pääsemään eroon sotilasjoukoista.

Noin 50 ihmistä poltettiin kerralla

Toinen todistaja, vuonna 1984 syntynyt mies, kertoo olleensa myös aluksi metsässä piilossa sotilailta yhdessä muiden kyläläisten, mutta hallituksen joukot hakivat heidät heidät takaisin kylään. Kylään tuli myös hallituksen kanssa liittoutuneita sierraleonelaisia RUF:n joukkoja, heillä oli mukanaan komentaja Michael Angel, ilmeisesti kyse on Massaquoista. Myöhemmin kuulusteluissa todistaja korjasi nimeksi Angel Gabriel, joka oli Massaquoista käytetty nimitys.

Eräänä päivänä kaikki ihmiset tuotiin sisään isoon taloon, joka sijaitsi kylässä nykyisin olevan keltaisen talon paikalla. Talossa oli kaksi huonetta. Siviilit tuotiin ensin talon eteen, jonka jälkeen ihmisiä alettiin laittaa taloon sisään.

Todistaja oli myös itse joutumassa ensin taloon, mutta toinen henkilö puhui hänen puolestaan, jolloin hän pelastui.

Kun kaikki olivat sisällä, talo sytytettiin tuleen ja ihmiset paloivat elävältä. Todistaja kertoo, miten komentaja Angel seisoi talon ulkopuolella lyöden itseään rintaan sanoen olevansa enkeli, joka sinun on kohdattava ennen Jumalaa. Talossa paloi todistajan arvion mukaan noin 50 ihmistä.

Syyttäjä vaatii elinkautista

Samansuuntaisista tapahtumista kertovat keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalissa kymmenet todistajat. Massaquoita syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa.

Hänelle vaaditaan elinkautista vankeutta. Hän on asunut Suomessa noin kymmenen vuotta ja kiistää rikokset. Hän ei puolustuksen antaman ennakkovastauksen mukaan ole ollut Liberiassa tapahtuma-aikoina.

Lue myös:

    Uusimmat