Nuoret Leijonien voittohaaveet kariutuivat viime hetkillä – näin MM-kisojen Ruotsi-ottelu eteni

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi aloitti oman urakkansa tänään torstaina, kun tapaninpäivän ottelussa vastassa oli Ruotsi. MTV Urheilu seurasi pelin tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, U20 MM-kisat, Ruotsi-Suomi: 3-2 (0-1, 1-1, 1-0, 1-0)

Jatkoaika:

54.55 MAALI! Ruotsi voittaa. Huippulupaus Alexander Holtz ampuu 3-2-maalin. Aivan loppuhetkien ratkaisu. Pelikelloon jäi enää viisi sekuntia.

65. min: Ruotsin puolustaja Sandin pääsee hienojen harhautusten jälkeen hyvään tekopaikkaan. Annunen? Kestää.

63.39 JÄÄHY! Suomen kapteeni Thomson jäähylle, hieman heppoisesti. Ruotsille neljällä kolmea vastaan ylivoima. Ja aikalisä. Thomsonin jäähyn syy estäminen.

63. min: Puolustaja Hatakka ja huippupaikka. Ei uunia.

62. min: Toisessa päässä Maccelli pääsee kokeilemaan. Alnefelt selvittää.

61. min: Ruotsille heti jatkoajan alkuun hyviä tekopaikkoja. Annunen kestää.

Kello 22.24: Kiekko jäähän. Jatkoaika käynnissä.

----------------------------------------------------------------------

Kello 22.23: Annusella ennen jatkoaikaa 41 torjuntaa kasassa.

Kello 22.22: Jatkoaika pelataan kolmella kolmea vastaan. Kupari ei ole palannut takaisin kehiin.

3. erä:

60.00: Kolme erää pelattu. Jatkoille mennään. 2-2. Annunen kannatteli Suomea useilla huipputorjunnoilla. Fagemo onnistui kuitenkin taikomaan tasoituksen.

58. min: Suomi saanut taas juonenpäästä kiinni. Sinipaidat jopa hieman niskan päällä.

54.51 MAALI! Ruotsi tasoittaa, 2-2. Asialla Samuel Fagemo, jolla on ollut useita tekopaikkoja ottelun aikana. Frölunda-hyökkääjä on hereillä oman laukauksensa irtokiekossa. Annunen yllätetty.

55. min: Ruotsi painaa kuin se kuuluisa yleinen syyttäjä.

53. min: Annuselta jälleen huipputorjunta. Hyökkääjä Jonatan Berggren pääsee yrittämään toisesta aallosta. Ilman Kärppä-vahdin huippuiltaa Suomi olisi ollut aika pahasti helisemässä.

50.50 JÄÄHY! Ruotsille ylivoimaa, Suomen puolelta Ville Heinola boxiin. Syynä korkea maila.

50. min: Kupari pystyy kuitenkin omin jaloin kävelemään pukukoppiin. Toivotaan, ettei tullut pahempaa loukkaantumista.

48. min: Ai, ai. Kupari jäässä. Ruotsin puolustaja Philip Brobergilta perstaklaus. Kupari joudutaan taluttamaan vaihtoaitioon. Huolia Nuorille Leijonille.

45. min: Nuorten Leijonien kapteenille Thomsonille huikea tekopaikka ylivoimalla. Ilves-puolustaja pääsee yrittämään maalintekoa lähes tyhjään maaliin. Ruotsin maalivahti Alnefelt nostaa patjaa ylös. Käsittämätön torjunta. Suomen johto yhä vain 2-1.

44. min: Ruotsin hyökkääjä Fagemo karkaa läpiajoon. Annunen kestää.

42.59 JÄÄHY! Nuorten Leijonien vahva aloitus saa myös "palkinnon". Ruotsilta puolustaja Victor Söderström jäähylle.

42. min: Suomella ei ole ollut nyt mitään hätää viidellä viittä vastaan. Virheettömämpi vaihe.

Kello 21.49: Kiekko jäässä. Kolmas erä käyntiin.

Kello 21.44: Toisessa lohkossa Kanada kirinyt USA:n edelle, tilanne 3-2.

2. erä:

40.00: Ruotsin ylivoima ei tuota tulosta erän lopussa. Mutta olipahan taas erä. Höglanderilta todella näyttävä ilmaveivimaali. Suomi kuitenkin johdossa, kiitos Tanuksen irtokiekkomaalin.

36.52 JÄÄHY! Suomelle alivoimaa. Kapteeni Lassi Thomson istunnolle, syynä kiinnipitäminen.

33.35 MAALI! Suomen kakkosketju taas asialla. Nuoret Leijonat 2-1-johtoon. Jukureiden hyökkääjä Kristian Tanus terävänä irtokiekossa. Puistolalle syöttöpiste.

31. min: Harvinaisen rauhallinen hetki pelin keskelle! Pieni hengähdystauko.

28. min: Hongalta paha kiekonmenetys ja Ruotsille huippupaikka Suomen päädyssä. Annunen kestää. Tämän jälkeen nopeasti toiseen suuntaan ja kiekko kilahtaa ylärimassa. Vauhtia piisaa.

23.37 JÄÄHY! Se ylivoima ei kauaa kestänyt. Suomen maalintekijä Puistola boxiin, syynä huitominen.

22.51 JÄÄHY! Suomelle ylivoimaa, kun Ruotsilta Hugo Gustafsson boxiin. Syynä kampitus.

22. min: Tämä ei ollut edes Höglanderin ensimmäinen ilmaveivimaali tälle syksylle. Hän teki samaisen tempun lokakuussa SHL:ssä, Röglen paidassa.

21.05 MAALI! Ruotsi tasoittaa, 1-1. Nils Höglander ja ilmaveivi! Annunen ei ehdi mukaan. Pakko jakaa arvostusta. Ilmaveivi kovasta vauhdista. Ei mikään seisaalta tehty temppu.

Kello 20.58: Ja kiekko jäässä. Ruotsilla erän alkuun minuutin verran ylivoimaa. Suomelta Maccelli boxissa.

Kello 20.57: Tutut IIHF-musiikit kaikuvat eli toinen erä valmis alkamaan.

Kello 20.45: Samaan aikaan Ostravassa pelattavassa toisessa ottelussa USA johtaa Kanadaa 2-0.

1. erä:

20.00: Avauserä paketissa. Nuoret Leijonat suorastaan tarjosivat vaarallisia paikkoja Ruotsille pahojen kiekonmenetysten jälkeen. Annuselta huippualku. Suomen ylivoima tökki aluksi, mutta erän edetessä näytti jo paremmalta. Puistolalle hieman onnekas osuma, Hongan vahvan esityön jälkeen.

19.00 JÄÄHY! Rikkonaista, edelleen. Tällä kertaa Maccelli istunnolle, syynä koukkaaminen.

16.21 MAALI! Suomi 1-0-johtoon. Anttoni Hongalle ensin loistopaikka. Perään JYP-puolustaja Honka heittää pelivälineen takatolpalle Puistolalle, jonka kautta kiekko pomppii sisään. Hongan lisäksi syöttöpiste Kristian Tanukselle.

14.18 JÄÄHY! Rikkonainen alku. Suomelle lisää ylivoimaa. Ruotsilta Linus Öberg boxiin, syynä koukkaaminen.

13. min: Suomen hyökkääjä Antti Saarela läpiajoon alivoimalla. Rannelaukaus seinille maalivahdin Hugo Alnefeltin torjunnan kautta.

11.20 JÄÄHY! Ruotsille pelin ensimmäinen ylivoima. Suomelta Rasmus Kupari boxiin, syynä korkea maila.

9. min: Ilves-hyökkääjä Maccellilta paha kiekonmenetys. Ruotsille kahdella yhtä vastaan -hyökkäys, mutta Annunen kestää. Kärppä-vahdilta loistaa heti alkumetreiltä lähtien.

8. min: Suomelta muuten ihan kelpo aloitus. Ylivoima joutuu kuitenkin hyvin nopeasti pohdinnan alle. Pitäisikö Rädyn veljeksiä harkita? Esimerkiksi.

6. min: Eipä ollut kovin erikoinen ylivoima Suomelta. Heinolalle kelpo tontti suoraan syötöstä laukauksen yhteydessä. Mutta ei ihan lähtenyt ei.

03.17 JÄÄHY! Suomelle yli puolentoista minuutin kahden miehen ylivoima (1.37). Samuel Fagemo boxiin, syynä korkea maila.

02.54 JÄÄHY! Suomi ylivoimalle, kun Ruotsin Lucas Raymond boxiin, syynä koukkaaminen.

2. min: Ruotsin puolustaja Rasmus Sandin karkaa läpiajoon. Annunen kestää ensimmäisen ja toisen yrityksen.

Kello 20.09: Kiekko jäässä. Ruotsin ja Suomen ottelussa käynnissä.

Kello 20.06: Puheet pidetty. Peli valmiina alkamaan.

Kello 19.59: Kertauksena vielä lähtökohdat illan peliin. Ruotsilla käsittämätön voittoputki alla.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen vain hymähti kyseiselle saldolle.

Kello 19.51: Suomi tänään sinisissä paidoissa, Ruotsi keltaisissa. Peli pelataan Trinecissä, Werk Arenalla. Halli vetää 5400 katsojaa. Pyhättö toimii HC Ocelari Trinecin kotinäyttämönä.

Kello 19.45: C Moren jääkiekkoasiantuntija Karri Kivi listasi omat seurattavat pelaajat Nuorten Leijonien puolelta:

Kello 19.40: Suomen ja Ruotsin ottelun kanssa yhtä aikaa pelataan myös toinen mielenkiintoinen taisto, Kanada-USA. Ruotsi, Kanada ja USA ovat lähtökohtaisesti turnauksen isoimpia suosikkeja.

Kello 19.35: Keitä kannattaa sitten seurata tämän illan ottelussa?

Molemmista joukkueista muutama poiminta:

Justus Annunen, Suomi

19-vuotias Annunen on loistanut tänä syksynä Kärppien maalilla. Colorado Avalanchen lupaus on yksi tämän turnauksen parhaista maalivahdeista. Annuselta vaaditaan heti tähtiotteita. Suomi on kuitenkin lähtökohtaisesti altavastaaja Ruotsia vastaan.

Matias Maccelli, Suomi

Nuorten Leijonien hyökkäys on aavistuksen verran tasapaksu. Maccelli erottuu joukosta. Syksyn aikana Ilveksessä kovaa jälkeä tehneeltä hyökkääjältä kaivataan jatkumoa. Tuleeko sitä, on pieni kysymysmerkki.

David Gustafsson, Ruotsi

19-vuotias Gustafsson ehti pelata syksyn aikana 22 ottelua NHL-seura Winnipeg Jetsin riveissä. Eli nyt puhutaan pelaajasta, joka saapuu NHL:stä nuorten karkeloihin. Gustafsson on ollut taalajäillä puolustavassa roolissa. Nyt homman nimi on toinen.

Alexander Holtz, Ruotsi

Suomen joukkueessa on Rädyn veljekset, Aatu ja Aku. Ruotsin puolelta kannattaa seurata 17-vuotiasta Holtzia, joka on yksi ensi kesän NHL-varaustilaisuuden mielenkiintoisimpia nimiä. Eikä Holtzia tarvitse edes sen enempää seurata. Hän erottuu ihan varmasti.

Kello 19.23: Nuorten MM-kisoissa pelattiin jo kaksi iltapäiväottelua. Suomen lohkossa Sveitsi kaatoi Kazakstanin 5-3.

Isäntämaa Tshekki sai puolestaan positiivisen alun omalle turnaukselleen, kun se kaatoi Venäjän lukemin 4-3.

Kello 19.20: Entäpä Ruotsi? Millaisella kokoonpanolla rakas naapuri lähtee avauskamppailuun?

Niin Ruotsin kuin Suomen ketjut näkyvät alta:

Kello 19.15: Ennen turnauksen alkua Suomi pelasi kaksi harjoitusottelua. Ensin vastassa oli Saksa, joka jäi Nuorten Leijonien jalkoihin. Lukemat Suomen hyväksi 6-1.

Nuorten Leijonien viimeisessä harjoituspelissä vastaan asettui iso mestarisuosikki Kanada. Kamppailun edetessä Suomi kiri kahden maalin takaa rinnalle, mutta tämän jälkeen Kanada meni menojaan. Varsinaisella peliajalla lukemat olivat 4-2. Harjoituksen vuoksi pelatulla jatkoajalla Aku Räty laukoi Suomelle osuman. Näin ollen "kokonaislukemat" olivat Kanadalle 4-3.

Kello 19.10: Suomi lähtee "tutulla kokoonpanolla" liikkeelle. Ketjut eivät ole muuttuneet miksikään siitä, mitä ne olivat turnaukseen valmistavissa harjoituspeleissä.