Mainos

MTV seurasi lumikaaosta: Lumisade siirtyy pohjoiseen – kuplahalleja romahti lumen painosta, sähköjä yhä poikki

2:06

Suomeen tänään iskenyt lumimyräkkä on aiheuttanut kymmeniä onnettomuuksia sekä jättiruuhkia liikenteessä. MTV seuraa myräkän etenemistä ja sen aiheuttamia tuhoja tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

MTV Uutiset lopetti jatkuvan tilanneseurannan kello 00. 

23.57: Vielä ennen puolta yötä yli 10 000 sähköyhtiöiden asiakasta oli vailla sähköjä. 

23.18: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo kello 23 mennessä hoitaneensa erilaisia myrskyn aiheuttamia puiden kaatumisia ja sähkölinjojen vaurioita yhteensä 50 kappaletta. Lisäksi erilaisia liikkenneonnettomuuksia tpaahtui yli 18. Kiireistä iltaa avustivat vapaapalokuntien 12 pelastusyksikköä.

22.08: Pahin lumimyräkkä on siirtymässä itään ja pohjoiseen, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas. Etelässä päätiet alkavat olla sulkia vesisateidenkin myötä, mutta sivuteillä on yhä vaikeat ajo-olosuhteet jopa yli kymmensenttisen loskan vuoksi.

Esimerkiksi Espoossa on satanut jopa yli 20 senttimetriä lunta.

Lunta tulee huomisen aikana kokopäivän Itä- ja Pohjois-Suomessa runsaastikin, minkä vuoksi ajokelistä uhkaa tulla huono.

1:26

21.58: Energiateollisuuden mukaan sähkönsiirtoyhtiöillä on yhä 16 414 sähkötöntä asiakasta yhteensä 61 kunnassa. Ongelmia on 12 yhtiöllä. Katkoja on ainakin Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Varsinais-Suomessa sekä maan itäosissa.

21.56: Helsinki-Vantaalla useat lennot ovat joko saapuneet tai lähteneet myöhässä, osa viivästyksistä on ollut jopa tunteja. Alkuillasta käytännössä kaikki lähtevät lennot olivat Finavian mukaan myöhässä. Osaa myöhästymisiä on voinut pahentaa Euroopan liikennetilanne, sillä esimerkiksi Amsterdamin kentän viikonvaihteen ruuhkia on purettu vielä tänään.

Laivaliikenne on sujunut ongelmitta.

21.55: Kaukojunaliikenteessä on runsaasti myöhästymisiä eri puolilla maata sankan lumentulon takia, kertoo STT. Myöhästymiset ovat VR:n mukaan yleensä puolesta tunnista tuntiin. Pääkaupunkiseudulla rantaradan lähijunaliikenne alkaa normalisoitua sähköratavaurion jäljiltä.

21.47: Liikennevirasto tiedottaa, että ajokeli on yhä erittän huono maan eteläosassa lumisten ja sohjoisten teiden vuoksi. Maan keskiosassa ja Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa runsas lumi- ja räntäsade sekä pöllyävä lumi tekee ajokelistä erittäin huonon.

Helsingin poliisi kertoo, että lumi on tuonut sillekin töitä liikenneonnettomuuksien muodossa.

21.26: Helsingin pelastuslaitos kertoo ratkokenensa iltapäivän ja illan aikana lähes 80 vahingontorjuntatehtävää, kun puihin kerääntynyt lumi esimerkiksi kaatoi puita ja katkoi oksia, mikä aiheutti ajoneuvoille ja rakennuksilla toisinaan vahinkoja.

Lisäksi kaksi kuplahallia on painunut kasaan lumen painosta. Henkilövahinkoja ei ole tullut pelastuslaitoksen tietoon. Päivystävä palomestari Jari Lempinen kuvailee yksilöillä olleen "aivan julmettu kiire". Nyt sateen muututta vedeksi lumet häviävät Helsingin seudulla puista, minkä vuoksi hän uskoo pahimpien vahinkojen jo sattuneen.

19.53: Kaukojunaliikenteessä on runsaasti myöhästymisiä eri puolilla maata sankan lumentulon takia. Myöhästymiset ovat VR:n mukaan yleensä puolesta tunnista tuntiin. 

19.45: Jos lumimyräkkä kaataa puun, älä soita hätäkeskukseen, muistuttaa pelastuslaitos. Hätänumeroon tulee soittaa vain, mikäli kaatunut puu aiheuttaa välittömän vaaran.

19.18: Myös Vinkkimiehet saivat kokea lumikelin, sillä auton keulakamera sai osansa tiet vallanneesta lumisohjosta.


19.16: Suomessa on tällä hetkellä yli 40 tuhatta kotitaloutta ilman sähköä johtuen rankasta lumimyräkästä. Vaikka myräkkä helpottaa illan myötä, pakkanen saattaa lisätä vaurioita entisestään.

18.27: Tältä se näytti! Katso videolta, millaista liikenne oli Helsingissä iltapäivällä:

0:58

18.04: Lumentulo on työllistänyt runsaasti myös hätäkeskuksia.

17.55: Helsinkiläisautoilijat varoittavat karmeasta kelistä: "Ajokeli on ihan hirveä, tienpinta kuin perunapeltoa!"

17.49: Lähijunien liikenne rantaradalla on palautumassa normaaliksi, kertoo VR. Sähköratavaurio häiritsi aiemmin E-, Y- ja X-junien kulkua.

16.59: Helsingin tieliikennekeskuksesta kerrotaan MTV Uutisille, että lumikaaos on tällä hetkellä täysillä päällä pääkaupunkiseudulla.

– Hässäkkä on päällä. Tilanne jatkuu samanlaisena kuin mitä päivällä on ollut, mutta tällä hetkellä on käynnissä töistäpaluuliikenne. Kovasti on ollut onnettomuuksia, mutta onneksi ei ole mitään vakavampaa sattunut. Raskas liikenne on kovasti ongelmissa. Tuntuu, että rekat ja bussit jäävät jumiin kaikissa mahdollisissa rampeissa, kertoo Helsingin tieliikennekeskuksen liikennepäivystäjä Tarja Ronkanen.

Tällä hetkellä ruuhkaa on liikennepäivystäjän mukaan ympäri pääkaupunkiseutua.

– Joka puolella on ruuhkaa ja nopeudet ovat nyt pakostakin alhaiset.

16.53: Liikenneviraston mukaan Kauniaisissa ollut sähköratavika on saatu korjattua.

16.50: Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos varoittaa ulkona liikkujia tykkylumen aiheuttamasta vaarasta.

16.48: Pelkästään Itä-Uusimaan poliisin alueella on ajettu jo 40 peltikolaria tai ulosajoa.

16.47: Helsingissä on tällä hetkellä erittäin paljon vahingontorjuntatehtäviä, kertoo pelastuslaitos Twitterissä.

16.42: Tällä hetkellä Helsinki-Vantaan kiitoteiden ja asematason lumitiimin vuorovahvuus on noin 30 henkilöä. Lue, minkälainen kalusto kentällä on lunta vastaan.

16.23: Kaksi kolmesta kiitoradasta suljettu Helsinki-Vantaalla, älä kuitekaan huolestu, jos lentokone kaartelee ilmassa ennen laskeutumista.

15.42 Sähköradan rakenteisiin kaatunut puu vaikuttaa pääkaupunkiseudun lähijunaliikeneeseen. Useita lähijunavuoroja on peruttu.

15.38: Lumimyrskystä huolimatta Tallink Siljan laivat pysyvät aikataulussaan, kertoo Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd Twitterissä.

15.29: Rataliikennekeskus kertoo, että Helsingistä Turkuun kulkevan rantaradan sähköratavaurio on korjattu. Junaliikenteen odotetaan palaavan normaaliksi klo 16.

15.20: Tampereella sattui iltapäivällä 10 hengen kolari, jossa oli mukana kuorma-auto, linja-auto sekä henkilöauto. Poliisin mukaan onnettomuus saatoi aiheutua erittäin huonosta ajokelistä.

15.16: Sisä-Suomen poliisi muistuttaa autoilijoita, miten tulee toimia, jos kohtaa tien päällä poikkeustilanteen.

– Hälytysajoneuvojen ja kunnossapito- ja hinausautojen vilkkuvalot tai varoituskolmiot ja autojen hätävilkut tarkoittavat, että tienkäyttäjien tulee hiljentää nopeutta ja valmistautua tarvittaessa pysähtymään.

15.11: Suuri osa lähtevistä ja saapuvista lennoista on myöhässä, ja joitain lentoja on jouduttu kokonaan perumaan Helsinki-Vantaalla. Talvisää on aiheuttanut ongelmia myös Euroopan lentoliikenteeseen laajemmin. 

14.28: Roska-auto rysäytti puoli yhden aikaan Lauri Viita -museon seinään Tampereella, kertoo Aamulehti. Lehden mukaan onnettomuus johtui erittäin huonosta ajokelistä.

14.01: Helsingistä Turkuun kulkevan rantaradan liikenne on osittain poikki, koska tykkylumi kaatoi Inkoossa puita sähköradan rakenteisiin, kertoo Rataliikennekeskus.

Katko kestää VR:n mukaan arviolta kolme tuntia. Rantaradan kaukojunat korvataan Kirkkonummen ja Karjaan välillä busseilla.

13.39: Sääolot aiheuttavat viivästyksiä Helsinki–Vantaan lentoaseman liikenteeseen. Finavian mukaan lentoasemalla on käytössä vain yksi kiitotie.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.