Kanadalle MM-kultaa! Saksa tarjosi kunnon vastuksen finaalissa – näin mitalipelit etenivät

Maalikooste: Loppuottelu Kanada-Saksa 4:03
Maalikooste: Kanada löi vahvasti taistelleen Saksan MM-finaalissa.

Jääkiekon miesten MM-kilpailut huipentuivat sunnuntaina pelatuihin mitalipeleihin. Kanada otti Saksan nenän edestä maailmanmestaruuden maalein 4-2. Latvia puolestaan löi Yhdysvallat pronssiottelussa jatkoajalla 4-3. MTV Urheilu seurasi kirojen huipennusta tässä artikkelissa.

Kanada-Saksa 4-2 (1-1, 1-1, 2-0)

60:00 Kanada on maailmanmestari! Saksa tarjosi kunnon vastuksen ensimmäisessä MM-finaalissaan, mutta päätöserässä kanadalaiset näyttivät vahvuutensa.

58:06 MAALI! Kanada 5-2: Scott Laughton sinetöi Kanadan 28. mestaruuden tyhjään maaliin Jack Quinnin avattua hänelle maalipaikan.

57. min: Saksa ottaa maalivahtinsa pois ja hyvä paikka tulee kahden ohjauksen kautta. Blais yrittää hattutemppua omasta päästä, mutta se menee pitkänä päätyyn.

51:51 MAALI! Kanada 4-2: Saksan painostuksen jälkeen Kanada karkaa kolmella yhtä vastaan -hyökkääykseen, ja kapteeni Tyler Toffoli sivaltaa hurjan rannelaukauksen Niederbergerin längistä maaliin.

46. min: Ja perään Milan Lucic laukoo kiekon Saksan maalin tolppaan!

44:51 MAALI! Kanada 3-2: Kiekko jää Maximylian Szuberin heikosta rännipurusta maalin eteen ja Szuber itse tunaroi limppu jaloissaan, kun Samuel Blais tulee ja lyö Kanadan johtoon! Mathias Niederberger oli vielä saamassa hanskansa kiekon päälle, kun kommunikaatiokatko puolustajan kanssa johti armottomaan takaiskuun.

44. min: Nyt vedetään kanadalaispelaaja Jack McBain rumasti nurin, mutta pilli ei soi.

Klo 22.00: Kolmas erä on käynnissä!

40:00: Toisen erän jälkeen tilanne 2-2. Laukaukset tässä erässä Saksalle 9-7.

37:28 MAALI! Kanada 2-2: Peyton Krebs antaa loistopassin maskimiehenä olleelle Lawson Crouselle, joka ohjaa komeasti Kanadan tasoihin.

37. min: Mathias Niederbergerin hanska heilahtaa Saksan maalilla, kun Kanadan MacKenzie Weegar pääsee oivasta paikasta laukomaan.

36:01 JÄÄHY: Maksymilian Szuber kahden minuutin rangaistukselle koukkaamisesta.

33.47 MAALI! Saksa 2-1: Daniel Fischbuch lataa lyhyellä virityksellä maalin edestä, kun Maximilian Kastner sai roiskaistua kiekon sinne. Montembeault ei ehdi pudottaa polvilleen tarpeeksi ajoissa. Saksa uudelleen johtoon!

27. min: Ylivoima ei tuota tulosta, mutta Saksa jatkaa seuraavissa vaihdoissa vyörytystään Kanadan maalille. Samuel Montembeault pelaa myös erittäin vahvaa peliä kanukkien maalilla. Tässä erässä laukaukset Saksalle nyt 7-1.

25. min: Erittäin vahvaa ylivoimaa Saksalta. Joukkue saa luotua monta hyvää laukaisupaikkaa.

23.16 JÄÄHY: Justin Barron kaataa Moritz Seiderin Kanadan maalin takana. Saksa ylivoimalle.

Klo 21.11: Toinen erä on käynnissä!

20:00: Ensimmäinen erä päättyy 1-1-tasatilanteessa. Laukaukset lopulta Kanadalle 12-7.

18. min: Saksalla on hyvä paikka maalintekoon, kun Dominik Kahun pääsee Tiffelsin oivasta tarjoilusta kokeilemaan kanadalaisvahdin ohittamista.

18. min: Kovia niittejä paukkuu. Keskialueella ensin Jake Neighbours niittaa Frederik Tiffelsin nurin ja vihellyksen jälkeen Moritz Seider iskee maksaa kalavelat iskemällä Jacob Middletonin jään pintaan.

17. min: Kovaa Saksa taistelee. Kanadalla on vaikeuksia päästä omalta alueeltaan pois tai edes kiekkoon kiinni. Vetoja satelee kohti Montembeaultia.

10.47 MAALI! Kanada 1-1: Samuel Blais viimeistelee Peytor Krebsin tarjoilusta poikittaissyötön tarkasti yläkulmaan. Finaali on tasan! Lasse Kukkonen pani merkille, että Saksalla oli vastahyökkäyksen alkaessa vaihto pahasti kesken.

7.44 JÄÄHY: Kanadalta pelinviivytysjäähyä menee lusimaan Samuel Blais.

8. min: Tilanne menee videotarkistukseen paitsion varalta, mutta se hyväksytään edelleen. Kanada saa tästä valmentajan haastosta kahden minuutin rangaistusta.

7.44 MAALI! Saksa 1-0: Moritz Seider antaa hyvän syötön vasemmalle laidalle, josta John Peterka pamauttaa komeasti rannelaukauksella Saksan johtoon!

2. min: Saksa on aloittanut erittäin aktiivisesti. Kaksi kutia kohti Samuel Montembeaultia ensimmäisten kahden minuutin aikana.

Klo 20.18: Avauskentälliset ovat jäällä. MM-finaali on valmiina alkamaan!

Klo 20.05: Tällaisia ovat olleet Kanadan ja Saksan tiet MM-finaaliin:

Tällainen on ollut finaaliparin tie MM-turnauksessa – "Henkisesti käyneet myllyä" 3:52

Klo 19.53: Tuore Tampereen pormestari, pitkäaikainen kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola piipahti C Moren studiossa. Tässä "Kalen" kommentit kotikisoista, kansainvälisen jääkiekon tulevaisuudesta ja Leijonien otteista:

Tämä on Kalervo Kummolalle kaikkein kovin Leijonat-hetki 4:41

Klo 19.20: Nyt voidaan jo alkaa siirtää katseita kisojen huipennukseen. Suora lähetys on käynnissä MTV3-kanavalla, C More Sport 1:llä ja C More -suoratoistopalvelussa.

Klo 18.14: Päivän ensimmäinen MM-mitalisti on selvillä. Seuranta jatkuu myöhemmin, kun Kanada ja Saksa ratkaisevat maailmanmestaruuden kohtalon klo 20.20 alkaen.

USA-Latvia 3–4 ja. (2–2, 0–0, 1–1, 0–1)

Latvia voitti MM-historiansa ensimmäisen mitalin, kun se kaatoi pronssiottelussa USA:n jatkoajalla 4–3.

Ensimmäistä kertaa ylipäätään mitalipeleissä ollut Latvia tuli otteluun vahvasti. Roberts Bukarts iski 1–0-johtomaalin kahdeksan minuutin pelin jälkeen. USA:n Rocco Grimaldi kuittasi pelin tasoihin ajassa 9:45.

Janis Jaks vei Latvian uudelleen johtoon nelisen minuuttia ennen avauserän päätöstä. Grimaldi käytti kuittivihkoaan toisen kerran ajassa 19:03. Ensimmäiselle erätauolla lähdettiin lukemissa 2–2.

Toinen erä oli USA:n kammopaineesta huolimatta maaliton. Latvia kesti varsinkin erän alun rajun mankelin.

Kolmannessa erässä USA asteli jo lähelle mitalia, kun Matt Coronato vei pohjoisamerikkalaiset 3–2-johtoon ajassa 46:19.

Sitten Kristians Rubins otti sensaatiojoukkueen reppuselkäänsä. Ensin hän tasoitti ottelun kuusi minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä.

Uskomattomasta tuli totta jatkoajalla ajassa 61:22. Rubins täräytti illan toisellaan MM-pronssimitalit Latvialle lukemin 4–3.

Näin pronssiottelu eteni:

Klo 18:04: Latvian pelaajat saivat mitalinsa. Joukkueelle jaettu pronssipysti kiertää jäällä pelaajien käsissä. Latvian valmennustiimiin kuuluva Petteri Nummelin juhlii täysillä mukana.

61:22: Kristians Rubins ratkaisee MM-pronssimitalin kohtalon heti jatkoajan kärkeen. Mitali on Latvialle sen MM-historian ensimmäinen. Nokia Arena on aivan sekaisin tällä hetkellä.

Katso Rubinsin historiallinen maali pääkuvan videolta!

2. min: LATVIA OTTAA MM-PRONSSIA!

1. min: Jatkoaika käynnissä. Kolmella kolmea vastaan, kymmenen minuuttia. Siinä pelin henki. Maalin tekevä joukkue on MM-pronssimitalisti.

3. erä

60:00: Kolmas erä on päättynyt. Ottelu menee jatkoajalle. Latvian Abolsilla on jäätävä paikka vain viitisen sekuntia ennen summeria. Jatkoaika pelataan kolmella kolmea vastaan. Kesto on 10 minuuttia. Jos ratkaisua ei synny, pronssi ratkaistaan rankkareilla.

20. min: Latvia lyö pitkän. 57 sekuntia varsinaista peliaikaa jäljellä.

19. min: USA rallattaa valtavan paineen Latvian päätyyn. Kiekko käy jo tolpassa.

17. min: Latvia pelaa hurmoksessa tasoituksen jälkeen. Joukkueella on paikat iskeä jo johto-osuma, mutta ei onnistu vielä. USA painaa puolestaan pelin latvialaispäätyyn.

15. min: MAALI! Latvia tasoittaa ottelun! Kristians Rubins laukoo aloituspisteeltä 3–3-maalin! Kolmatta erää on pelattu 14:21.

13. min: Latvian Balcers karkaa puolittain ja saa aikaan kudin, mutta DeSmith torjuu.

12. min: Päätuomari laittaa molemmilta ukkoa istumaan. Latvian Oskars Batna kampituksesta ja USA:n Rocco Grimaldi ottaa lentoesityksestään filmaamiskakkosen. Kolmatta erää jäljellä 8:21 kun jatketaan pari minuuttia neljällä neljää vastaan.

9. min: Maali kääntyi pelillisesti Latvian eduksi. Joukkue painoi parhaan pätkänsä sitten avauserän. DeSmith torjuu useamman kerran pitkän pyörityksen aikana.

7. min: MAALI! Yhdysvallat siirtyy 3–2-johtoon. Matt Coronato runttaa viivalta lauotun paluukiekon tyhjiin maalin kulmalta ajassa 46:19.

6. min: Rangaistukset hoidettu puolin toisin. Latvialla oli minuutin verran ylivoimaa, jonka aikana kiekkoa ei saatu organisoidusti hyökkäysalueelle.

3. min: Latvia pääsee pälkähästä etuajassa. Joukkue karkaa puolittaiseen ylivoimahyökkäykseen vajaamiehisenä. Nick Bonino joutuu ottamaan koukkaamisjäähyn ajassa 42:56. Tasavajaalla jatketaan.

2. min: Latvia aloittaa erän jäähyilemällä. Bukarts lähtee koukkaamisesta istumaan ajassa 41:33.

1. min: Kolmas erä käynnissä!

2. erä

40:00: Toinen erä on päättynyt. Periodi oli isosti USA:n hallintaa, mutta Latvialla oli muutama oma iskun paikkansa. Kolmannesta erästä on luvassa hurja trilleri. Tässä vaiheessa Latvian Silovsilla 19 torjuntaa. USA:n DeSmith on selvinnyt yhdeksällä.

20. min: Yhdysvallat ottaa jälleen herruutta kiekosta erän loppua kohti. Tilanne sitkeästi tasan. Silovsilta mainiota tekemistä Latvian maalilla. Mylläkkä yltyy summerin lähestyessä.

16. min: USA kestää Latvian varsin mainion pakkopelin. Laukaukset eivät mene maalille asti.

13. min: Latvialle tarjoillaan ylivoimaa, Connor Mackey ottaa kampituskakkosen ajassa 32:59.

10. min: Ottelun kuva on tasoittunut USA:n alkuerän myräkän jälkeen. Latvialla pari oivaa maalintekopaikkaa. Myös USA pääsee hyvin kiekon kanssa hyökkäämään. Silovs ja DeSmith kestävät. Tässä vaiheessa ei tilastomerkintöjä. Silovsilla toisessa erässä kuusi torjuntaa tähän asti, DeSmithillä kaksi.

7. min: Latvia saa erän ensimmäisen organisoidun hyökkäyksen aikaan. Tilanne kehittyy laukaukseen asti, mutta DeSmithillä ei vaikeuksia.

5. min: Latvia ei ole kiekon kanssa hirveästi käynyt oman alueensa ulkopuolella. USA:lla neljä laukausta ensimmäisen vitosen aikana. Latvialla ei ainuttakaan. Nyt on voi olla käynnissä jonkinlainen taitoskohta latvialaisselkien osalta.

3. min: USA aloittaa toisen erän hirveällä myllyllä. SIlovsin maalilla on ollut hässäkkää.

1. min: Toinen erä on käynnissä. USA napautti siis koppimaalilla ottelun tasoihin aivan avauserän loppuun. Rocco Grimaldi on iskenyt pohjoisamerikkalaisten molemmat osumat.

1. erä

20.00: Summeri soittaa ja erätauolle marssitaan 2–2-tilanteessa! Latvialta verkkoja heiluttivat Roberts Bukarts ja Janis Jaks, USA:n maaleista vastasi Ricco Grimaldi.

20. min: Bukarts punnertaa taas kohti USA:n maalia, mutta kaatuu viime hetkellä DeSmithin patjoihin, eikä pysty kiepauttamaan kiekkoa sisään.

19:04: MAALI! USA 2-2! Nyt ylivoima tuottaa tulosta. Rocco Grimaldi laukoo illan toisen maalinsa tulisella laukauksella.

18. min: Yhdysvaltojen ylivoima saa jälleen vahvan pyörityksen aikaan, mutta Latvian nelikko pysyy tiiviinä peittäen hienosti syöttösuuntia.

17:19: JÄÄHY! Latvia joutuu toistamiseen alivoimalle, kun Kristians Rubins kampittaa Mazurin hyökkäysalueella.

Jäähyä edeltäneessä tilanteessa maalintekijä Jaks saa kiekon kivuliaasti leukaansa ja joutuu paikattavaksi.

16:08: MAALI! LATVIA 2-1! Kiekko jää pyörimään Bukartsin näyttävän kuljetuksen jälkeen maalin kulmalle, josta puolustaja Janis Jaks survoo sen sisään. Latvia on jälleen johdossa!

16. min: Latvia on jälleen täysilukuinen.

15. min: Hyvin pyörii USA:n ylivoima, mutta Latvia kestää. Kiekko liikkuu todella nätisti ja Matt Coronato pääsee laukomaan. Arturs Silovs torjuu kuitenkin hienosti.

13.34: JÄÄHY! Yhdysvaltojen vuoro yrittää ylivoimalla. Ralfs Freibergs käyttää vääriä keinoja ja joutuu kahdeksi minuutiksi miettimään tekosiaan jäähyaitioon.

13. min: Tämän alivoiman USA selvittää kunnialla. Tuch on karata Latvian puolustukselta heti jäähynsä päätyttyä, mutta kiekko karkaa viime hetkellä, eikä Tuch pääse yrittämään maalintekoa.

10.27: JÄÄHY! USA:n Alex Tuch taklaa voimalla Karlis Cukstea, joka lentää vaarallisen näköisesti selkä edellä päin laitaa jääden samalla makaamaan jään pintaan. Cukste viedään pukutiloihin hoidettavaksi.

Tuomaristo tutkii tilannetta vielä videolta, mutta Tuch selviää kakkosella. Latvia toistamiseen ylivoimalle.

09:45: MAALI! USA 1-1! USA vastaa vahvasti Latvian avausmaaliin. Ricco Grimaldin tarkka laukaus viuhuu takatolpan kautta verkkoon. Peli on tasan!

07:49: MAALI! LATVIA 1-0! Latvian ylivoima tuottaa tulosta, kun Robert Bukarts saa nostaa kiekon vapaasti veljensä Rihardsin syötöstä verkkoon! Latvia johtaa!

7. min: Latvia jauhaa hyvän maalipaikan, mutta Casey DeSmith on maalillaan valppaana.

06:02: JÄÄHY! Latvia pääsee ylivoimalle! USA:n Carter Mazur lähtee kampituksesta istunnolle.

6. min: Cutter Gauthier harhauttaa näppärästi itsensä alimman Latvia-puolustajan ohi, mutta kiekko karkaa viime hetkellä lavasta. Siinä oli toistaiseksi USA:n vaarallisin hyökkäys.

4. min: Latvia on aloittanut ottelun pirteästi ja lyö painetta USA:n päätyyn. Vielä vaarallisille maalipaikoille asti Latvia ei kuitenkaan ole päässyt.

2. min: Rihards Bukarts jää USA-pelaajan taklauksen alle ja Bukarts loukkaa itseään. Vaihtopenkillä Bukartsin vertavuotavaan nenään laitetaan tuppo ja hän on valmis jatkamaan peliä.

Ottelu on käynnissä!

Kello 15.17: Tunnelma alkaa tiivistyä ja joukkueet luistelevat jäälle.

Kello 15.00: Tervetuloa mukaan liveseurannan pariin! Pronssiottelussa mittaa toisistaan ottaa sensaatiomaisen turnauksen pelannut ja historiansa ensimmäistä MM-mitalia tavoitteleva Latvia ja kovan pettymyksen Saksaa vastaan kokenut Yhdysvallat.

Paikan päälle Tampereelle on saapunut tuhansia latvialaisia kannattajia, joten pronssiottelussa tullaan varmasti näkemään huimaa tunnelmaa. Yllä olevalta videolta voit katsoa Latvian MM-kisafanien tunnelmia Tampereelta. Ottelu pyörähtää käyntiin kello 15.20.