Poliisi: Kampin ampumisen takana oli pieleen mennyt huumekauppa – takaa-ajo päättyi ampumiseen

Kampin elokuvateatterin ampujalla mittava rikoshistoria 1:29
Video: Näin poliisi kommentoi tapausta tuoreeltaan.

Helsingin ydinkeskustan ampumisesta epäilty 16-vuotias vangittiin tänään useista rikoksista epäiltynä. Myös ampumisen uhri vangittiin. Poliisin mukaan ampumisen taustalla oli pieleen mennyt huumekauppa. 

Poliisi epäilee, että 16-vuotias ampui käsiaseella kohti 19-vuotiasta Helsingin Kampissa sijaitsevan Finnkino Tennispalatsi -elokuvateatterin edustalla maanantaina noin iltayhdeksän aikaan. 

19-vuotias sai osuman, mutta ei loukkaantunut, sillä hänellä oli yllään luotiliivit. 

Poliisi vaati tänään käräjäoikeudelta, että 16-vuotias vangitaan tapon yrityksestä epäiltynä. Käräjäoikeus myöntyi vaatimukseen.

Tapon yrityksen lisäksi nuorukainen määrättiin tutkintavankeuteen vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta sekä huumausainerikoksesta todennäköisin syin epäiltynä. 

Poliisi ei ole aiemmin kertonut näistä rikosepäilyistä julkisuuteen. Vaaran aiheuttaminen ja ampuma-aserikos liittyvät luvattomaan pistooliin ja julkisella paikalla ammuttuun laukaukseen.

Käräjäoikeus määräsi asiassa syytteennoston määräpäiväksi 22. helmikuuta 2024. 

Poliisin mukaan teinipoika on myöntänyt ampumisen, mutta ampumisen suunnasta ja tarkoituksesta on erimielisyyttä pojan ja poliisin välillä.

Istui rauhallisesti paikallaan

Teinipojan vangitsemisistunto alkoi noin tunnin myöhässä kello 11.35. Nuori mies tuotiin Pasilan poliisitalolla sijaitsevaan oikeudenkäyntisaliin poliisin saattamana. 

Vankihaalariin sonnustautunut nuorukainen istui paikallaan rauhallisena ja totesi avustajalleen kysyttäessä, ettei halua tulla kuvatuksi oikeuden istunnon aluksi.

Pakkokeinoistunnon aluksi käräjäoikeuden puheenjohtaja ilmoittikin, ettei medialla ole lupaa kuvata salissa. Ratkaisuun päädyttiin nuoren rikoksesta epäillyn henkilön yksityisyyden suojelemiseksi. 

Myös uhria epäillään rikoksista

Myös 19-vuotiasta ampumisen uhria epäillään rikoksista. Hänet vangittiin tänään ryöstön yrityksestä ja huumausainerikoksesta todennäköisin syin epäiltynä.  

Tiedossa ei ole, onko ryöstön yrityksen uhri ampumisesta epäilty poika vai joku muu. 

Aiemmin poliisi tutki asiaa 19-vuotiaan osalta törkeän ryöstön yrityksenä, mutta tutkinnanjohtajan mukaan poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, ettei miehellä ollut tilanteessa mukanaan asetta. Rikosnimike on siis lieventynyt esitutkinnan edetessä.

Vanhemman pojan vangitsemisasiaa alettiin käsitellä noin kello 12.40. Myöskään hänen kuvaamiseen oikeus ei antanut lupaa.

Mustaan huppariin sonnustautunut kaulatatuoitu mies istui niin ikään rauhallisesti paikallaan ja vastasi kysymyksiin suomen kielellä. 

Ampuminen saattaa liittyä huumeisiin

Ampumistilanteen taustalla oli poliisin käsityksen mukaan pieleen mennyt huumekauppa. 

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala kertoo MTV Uutisille, että tilanteesta käynnistyi miesten kesken takaa-ajo, joka päättyi ampumiseen. 

Epäiltyjen hallusta ei poliisin mukaan löydetty maanantai-iltana huumeita.

16-vuotiaalla tapon yrityksestä epäillyllä pojalla on tiettävästi runsaasti aiempaa rikostaustaa. Poika on ollut aiemmin oikeudessa syytettynä muun muassa huumausainerikoksista. 

16-vuotias poika on kantasuomalainen, mutta kotoisin muualta kuin pääkaupunkiseudulta. MTV Uutisten tietojen mukaan poika oli tapahtumien aikaan "hatkassa", eli kyse on niin sanotusti karkuun lähteneestä nuoresta.

19-vuotias mies ei poliisin mukaan ole suomalainen. Hän ei kuitenkaan tarvinnut oikeudessa tulkkia, vaan vaikutti puhuvan suomen kieltä.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla 15.12.2023 kello 13.37.

Lue myös:

    Uusimmat