Kampin elokuvateatterin ampujaksi epäilty 16-vuotias oli "hatkassa" – tämä tapauksesta tiedetään nyt

MTV:n rikostoimittajat: Käsittelyssä Kampin ampumatapaus 10:46
VIDEO: Mitä Kampin elokuvateatteriampumisesta tiedetään? MTV:n Rikostoimittajat kertovat.

Helsingin Kampissa tapahtuneesta ampumisesta epäilty 16-vuotias oli MTV Uutisten tietojen mukaan "hatkassa", eli kyse on niin sanotusti karkuun lähteneestä nuoresta. Tapausta puitiin Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa.

16-vuotiaan teinipojan epäillään ampuneen yhden laukauksen kohti 19-vuotiasta miestä Kampissa sijaitsevan elokuvateatteri Tennispalatsin alueella maanantai-iltana. 

19-vuotias uhri säilyi tilanteessa vahingoittumattomana, sillä hänellä oli syystä tai toisesta yllään luotiliivit.

Poliisi tutkii ampumista tapon yrityksenä. Uhria puolestaan epäillään huumausainerikoksesta.

"Mittava historia"

Poliisin mukaan ampumisesta epäillyllä 16-vuotiaalla nuorella on mittava historia poliisin kanssa. 

Rikosylikomisario Ritva Elomaa kertoi MTV Uutisille eilen, että poika on suomalainen, mutta ei kotoisin pääkaupunkiseudulta. 

Sitä Elomaa ei kommentoinut, miksi nuori oli saapunut maanantai-iltana Helsinkiin.

– Tiedetään hieman mitä taustalla on tapahtunut, mutta varsinainen syy tänne tuloon ei ole tiedossa, Elomaa kertoi.

MTV Uutisten tietojen mukaan nuorukainen oli tapahtumien aikaan "hatkassa", eli kyse oli niin sanotusti karkuun lähteneestä nuoresta.

Pojan kuulustelut aloitettiin eilen. Poliisi pyrkii selvittämään nyt paitsi tapahtumien taustoja, myös tilanteen kulkua Helsingin ydinkeskustassa.

– Vielä on epäselvää, liittyykö tähän tapahtumaan joitain muitakin ihmisiä, Elomaa kertoo MTV Uutisille nyt.

Elomaan mukaan 16-vuotias on kertonut oman versionsa tapahtumista, mutta kertomus on osin ristiriidassa 19-vuotiaan kertomuksen ja muiden asiassa kuultujen henkilöiden kertomusten kanssa.

– Tosin tarinoissa on myös joitain yhtäläisyyksiä, Elomaa sanoo.

Kampin elokuvateatterin ampujalla mittava rikoshistoria 1:29
Katso videolta lyhyt tiivistys siitä, mitä Kampissa tapahtui maanantai-iltana.

Viimeisin tieto: Laukaus ammuttiin elokuvateatterin ovilla

Mediassa oli eilen esillä erilaisia tietoja siitä, missä ampuminen olisi tarkalleen tapahtunut.

Poliisin ensitietojen mukaan ampuminen tapahtui elokuvateatteri Tennispalatsin sisällä. Eri tiedotusvälineet uutisoivat, että laukaus olisi ammuttu elokuvateatterin irtokarkkihyllyllä. Finnkino kiisti tämän tuoreeltaan.

Myöhemmin tiistaina poliisi täsmensi, että laukaus ammuttiin selvityksen perusteella heti elokuvateatterin ovien ulkopuolella. 

Rikosylikomisario Elomaan mukaan jutun tutkinnassa ei ole kuitenkaan kyse pelkästään yksittäisestä laukauksesta. 

Poliisi selvittää parhaillaan myös ennen laukausta ja sen jälkeen tapahtuneita asioita. Elomaan mukaan elokuvateatterin ympäristössä tapahtui maanantai-iltana "yhtä sun toista". Poliisi sai hälytyksen paikalle noin iltayhdeksän aikaan.

Tapahtumia selvitetään kuulustelujen lisäksi esimerkiksi valvontakameratallenteilta.

Aseen kanssa liikuttiin myös teatterissa

Elomaan mukaan nuoret ovat tapahtumien aikaan liikkuneet myös elokuvateatterin sisäpuolella. Ase on tiettävästi ollut mukana.

Ampumisesta epäilty 16-vuotias otettiin maanantaina iltayhdeksän aikaan kiinni Kampissa sijaitsevan Radisson-hotellin edustalta. 

Poliisin täytyy päättää huomiseen torstaihin mennessä, aiotaanko 16-vuotiasta tai 19-vuotiasta vaatia vangittavaksi rikoksesta epäiltynä käräjäoikeudessa. Elomaan mukaan asiasta ei ole vielä tehty päätöksiä.

– Huomiseen kello 12 mennessä on tehtävä vangitsemisvaatimus, jos sellaiseen jommankumman osalta päädytään, hän sanoo.

Alaikäiseen kohdistettu vangitsemisvaatimus olisi harvinainen, joskaan ei mahdoton.

– Ei se ihan tavallista ole, että 16-vuotiasta ensinnäkään epäillään tällaisesta rikoksesta, vaikka vakavia rikosepäilyjä meillä on ollut tutkinnassa. Mutta ei se ole hirveän yleistä, että tämän ikäisiä vangittaisiin, Elomaa sanoo.

– Pääsääntöisesti näin nuorille käräjäoikeus harkitsee viisaammaksi määrätä lievempiä pakkokeinoja. Nuoria on ollut esimerkiksi matkustuskiellossa, hän jatkaa.

Erikoisia yksityiskohtia

Tapaukseen liittyy myös muita poikkeuksellisia yksityiskohtia. 

Julkisuudessa ei ole kerrottu sitä, miksi 16-vuotiaalla oli tapahtumien aikaan kannossaan käsiase – tai miksi Helsingin keskustassa liikkuneella 19-vuotiaalla miehellä oli yllään luotiliivit.

Poliisi on arvioinut, että ampumavälikohtaus saattaisi liittyä jollain tapaa huumeisiin. 

19-vuotiasta ampumisen uhria epäillään tällä hetkellä huumausainerikoksesta. Hänen hallustaan ei poliisin mukaan kuitenkaan löydetty maanantai-iltana huumeita. 

Poliisi ei ole kommentoinut rikosepäilyä tarkemmin. Rikosnimikkeen perusteella on mahdollista, että miehen epäillään esimerkiksi pyrkineen ostamaan tai välittämään huumeita. Poliisin mukaan 19-vuotias ei ole suomalainen.

Poliisin mukaan pois ei voida sulkea sitäkään vaihtoehtoa, että tapaukseen liittyisi vielä muitakin henkilöitä kahden kiinniotetun henkilön lisäksi. Elomaan mukaan muiden henkilöiden mahdollinen osallisuus on vielä epäselvää.

Juttua täydennetty rikosylikomisarion tuoreilla kommenteilla 13.12.2023 kello 10.07.

Lue myös: