MTV:n suosittu torikuusiäänestys ratkesi: "Maailman navalla on nyt Suomen kaunein kuusi"

MTV:n torikuusiäänestyksen voittaja on Kuopion torikuusi. Kuopiossa seurattiin äänestystä hyvinkin tarkasti, kertoo kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

– Hieno juttu! Jännitimme tätä kyllä loppuun asti, että mitenköhän tässä käy, hän kertoo puhelimessa.

Soininen on selkeästi iloinen uutisesta ja puheesta kuulee, että äänestyssivulla on vierailtu tiuhaan.

– Olemme itse tosi onnellisia tästä meidän kuusesta. Siihen on ihan upouudet valot tälle joululle laitettu.

– Kuopion torihan muutenkin on käsite itsessään, että maailman navalla on nyt sitten Suomen kaunein kuusikin, Soininen iloitsee.

Soinisen mukaan kuuseen päätettiin hankkia klassiset valot, jotka sopivat taustalla olevaan historialliseen, 1800-luvun lopun kaupungintaloon. Uudet valot ovat käytössä nyt useamman vuoden.

Kuusiäänestyksen tulos

1. Kuopio 23,56 prosenttia äänistä

2. Turku, 22,22 prosenttia

3. Rovaniemi, 13,91 prosenttia

4. Oulu, 12,92 prosenttia

5. Tampere, 12,45 prosenttia

6. Vaasa, 9,39 prosenttia

7. Helsinki, 3,47 prosenttia

8. Jyväskylä, 2,07 prosenttia

Varakuusi myrskyn varalle

Tämän vuoden kuusi on peräisin Savilahden metsästä, ja se on noin 27 metriä korkea. Soinisen mukaan ihan näin korkeaa kuusta Kuopiossa ei viime vuosina ole ollut, mutta korkeita kuitenkin.

– Samaa luokkaa ne ovat yleensä olleet. Yli 20-metrisiä korkeudeltaan.

Torikuusen pystytys on Kuopiossa seurattu tapahtuma, joka kerää vuosittain jonkin verran katsojia. Paraatipaikalle pyritään valitsemaan kaunis kuusi.

Kuopiossa on nykyään olemassa myös varakuusi, sillä viime jouluna myrsky riepotteli joulupuuta.

– Viime jouluna oli aikamoinen tuuli ja myrsky kävi joulun aikaan ja silloin vähän jännättiin, miten se pysyy pystyssä ja vähän sitä käytiin silloin vissiin jopa ojentamassa suoremmaksi, Soininen kertoo.

Kuusesta tuli merkkitapaus

Kuopion kuusi oli Soinisen mukaan merkkitapaus jo ennen äänestystä. Siitä on uutisoitu ja ihasteltu somessa. Uusien valojen innoittamana on tehty myös joulukortteja. Kuusen kauneudesta on saatu paljon palautetta myös kuopiolaisilta, joiden Soininen arvelee myös äänestäneen innokkaasti.

0:40

– Riemulla olen katsonut, kun sosiaalisen median eri ryhmissä aika paljon ihmiset ovat lähteneet yhdessä viemään tätä eteenpäin. Luulen, että tällainen pieni kilvoittelu soveltuu kuopiolaiseen kulttuuriin, hän naurahtaa.

– Emme kovin tosissamme näihin osaallistu, vaan sillä perinteisellä "pilke silmäkulmassa" ja leppoisalla meiningillä. Se on meille ominaisinta.

Suomen leppoisin joulukaupunki

Kuopio on menestynyt tänä vuonna toisenlaisessakin vertailussa: Kuopiolaisten askelnopeus valittiin Suomen kaupungeista hitaimmaksi.

– Ties vaikka julistauduttaisiin leppoisimmaksi joulukaupungiksi, kun meillä tänä vuonna on kolahtanut muutenkin tällaisia palkintosijoja.

Soininen tietää, että Turun torikuusi tuli äänestyksessä toiseksi.

– Mehän vain lähetetään lämpimät terveiset Turkuun. Turku on muuten joulukaupunki niin ollaan me sitten se leppoisin joulukaupunki, jolla on kaunein kuusi.

MTV:n torikuusiäänestys oli käynnissä 13.-23.12. Kahdeksan kauniin torikuusen joukosta voittajaksi selvisi siis Kuopio 23,56 prosentin äänisaaliilla. Toiseksi tuli Turku 22,22 prosentilla. Ääniä annettiin yli 25 000 kappaletta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja