MTV:n kirjeenvaihtaja USA:n koronatilanteesta: ”Oikeastaan kaikki on mennyt pieleen”

3:37
Näin Karppinen kuvaili Yhdysvaltojen koronavirustilanetta Seitsemän uutisissa.

Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleiden määrä on kivunnut yli neljän tuhannen. Sen myötä kuolleita on enemmän kuin Kiinassa. Vahvistettuja koronavirustartuntoja on Yhdysvalloissa 190 000.

Eilen Yhdysvalloissavuorokaudessa kuolleiden määrä nousi yli kahdeksaansataan. Vielä viisi viikkoa sitten Yhdysvalloissa oli vain 60 vahvistettua koronavirustartuntaa.

Reilu kuukausi sitten presidentti Donald Trump vertasi koronavirusta flunssaan – nyt sävy on synkentynyt.

– Edessämme tulee olemaan todella rankat kaksi viikkoa. Toivottavasti asiantuntijoiden ja monien meidän ennusteet toteutuvat, ja valoa tulee näkymään tunnelin päässä. Mutta nämä tulevat olemaan todella, todella tuskalliset pari viikkoa, Trump toteaa.

"Lääkärit joutuneet kiperien päätösten eteen"

Valkoisen talon ennusteen mukaan koronapandemia voisi viedä peräti 240 000 amerikkalaisen hengen rajoitustoimenpiteistä huolimatta.

Kaoottisin tilanne on New Yorkissa. Joissain sairaaloissa on linjattu, että viruspotilaiden elvyttämisestä voi kieltäytyä, mikäli näin vältytään sairaanhoitohenkilökunnan altistumiselta.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että lääkärit ovat jouneet jo tekemään kiperiä päätöksiä siitä, keille potilaille säästetään hengityslaitteita. Joissakin sairaaloissa on jo tehty päätöksiä, että kriittisessä tilassa olevia koronapotilaita ei aleta elvyttää, ellei hän ole nuori ja perusterve.

Karppisen mukaan Yhdysvalloissa on koronavarautumisessa mennyt käytännössä kaikki pieleen.

– Kaikki on oikeastaan mennyt pieleen siitä alun koronatestaamisen hidastelusta lähtien ja että siitä tehtiin kansainvälistä politiikkaa. Yhdysvaltain korkein johto ja presidentti Donald Trump kielsivät koko alkuvuoden tämän koko ongelman vakavuuden. Vielä viime viikollakin hän sanoi, että bisnekset voitaisiin avata pääsiäiseen mennessä.

Karppinen toteaa, että kaikissa osavaltioissa ei ole vieläkään tehty koko osavaltion laajuisia rajoitustoimia.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja