MTV Jerusalemissa: Israelin maaoperaatio on alkanut "turvassa maailman silmiltä" – video näyttää panssarit Gazassa

Israelin panssarikalusto on vyörynyt Gazaan 0:40
Israelin armeijan julkaisema video, jossa kerrotaan näkyvän Israelin panssarikalustoa Gazassa. Videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Israel tiedotti perjantai-iltana "laajentavansa" sotilasoperaatiotaan Gazassa.

Jerusalemissa olevan MTV Uutisten toimittajan Niko Nurmisen mukaan "Israel pitää tällä hetkellä päällä melkoista tiedotuspimentoa".

– Voi sanoa, että ainakin asteittainen maaoperaatio on alkanut, Nurminen toteaa.

– Koordinoitua tykistötulta yhdistettynä ilmaiskuihin. Israelin maajoukot ovat yhä Gazassa tällä hetkellä. Tiedot perustuvat lähes täysin Israelin antamiin tietoihin, Nurminen sanoo.

Israelin laajamittaista maahyökkäystä Gazaan on odotettu aina lokakuun 7. päivästä lähtien. Heti Hamasin hyökkäyksen jälkeen Israel julisti sodan ja ryhmitti huomattavan määrän kalustoa rajoilleen.

– Gazasta tuleva tieto on hyvin vähäistä ja ilmeisesti Israelin tavoitteiden mukaista. He voivat operoida siellä suhteellisen hyvin turvassa maailman silmiltä, Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan Israelin perjantai-iltana noin kello 19 aloittamat iskut ovat "aivan poikkeuksellisen laajoja". 

Israel on pommittanut Gazaa lokakuun 7. päivästä lähtien, jolloin Hamas hyökkäsi Israeliin. Myös aiemmin tällä viikolla Israelin maavoimat on tunkeutunut Gazan kaistalle. 

Media: Israel edennyt aiempaa syvemmälle Gazaan

Israelilaismedia Times of Israelin mukaan Israelin joukot ovat yön ja aamun aikana tunkeutuneet syvemmälle Gazaan kuin aiemmissa maahyökkäyksissä tällä viikolla.

Israelin armeijan tiedottaja Avichay Adraee julkaisi lauantaiaamuna viestipalvelu X:ssä videon, jossa väitetysti näkyy Israelin armeijan panssarikalustoa Gazassa. Jutun alusta löytyvän videon kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

– Israelin armeijan maajoukot sotilastoimissa Gazan kaistaleen alueella, Adraee kirjoittaa.

Aiemmin lauantaina Israelin armeijan tiedottaja lausui uutistoimisto AP:lle, että sen joukot operoivat yhä Gazassa.

Al Jazeeran toimittajan mukaan Israel pommittaa yhä Gazan kaistan pohjoispuolta. Lisäksi Israel pommittaa Etelä-Gazan Rafahin kaupungin itäpuolella tykistöllään, Al Jazeera kirjoittaa. 

New York Timesin toimittaja puolestaan kertoo, että tykistön tulituksen ääniä kuuluu muutaman minuutin välein. Gazassa räjähdyksiä näkyy tasaisesti, yhdysvaltalaislehti lisää.

Gazalaisen toimittajan Hind Khoudaryn mukaan perjantain ja lauantain välinen yö oli "kauhein, jonka olen koskaan kokenut elämässäni".

Israelin yön ja aamun hyökkäysten aiheuttamista mahdollisista kuolonuhreista ei ole tietoa. Tiedossa ei myöskään ole, aikooko Israel vetää Gazaan iskeneet maajoukkonsa takaisin lähitunteina.

Lue myös:

    Uusimmat