Suomi äänesti YK:ssa tyhjää Gazan tulitauosta – kansanedustaja: "Vain ja ainoastaan häpeällistä"

MTV Jerusalemissa: Miten Israelin maahyökkäys Gazaan näkyy siellä? 3:38
MTV Jerusalemissa: Miten Israelin maahyökkäys Gazaan näkyy siellä?

YK:n yleiskokous vaati varhain lauantaina päätöslauselmassaan välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan. Päätöslauselman puolesta äänesti 120 maata. Vastaan äänesti 14 maata, ja 45 jäsenvaltiota, muun muassa Suomi, äänesti tyhjää.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalon mukaan Suomen päätös äänestää tyhjää on "täysin käsittämätön".

– Ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitäärisen oikeuden kunnioittamisessa otetaan vahvasti takapakkia, Honkasalo kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

– Tyhjän äänestäminen tälläisessä äänestyksessä on vain ja ainoastaan häpeällistä, hän jatkaa.

Perjantaina Honkasalo vaati välitöntä tulitaukoa Gazaan.

Hamas kehui, Israel parjasi päätöstä

Israelin YK-suurlähettiläs Gilad Erdan parjasi YK:ta päätöksen jälkeen kovin sanoin ja kutsui päivää häpeälliseksi. Hän vannoi Israelin käyttävän kaikkia saatavilla olevia keinoja äärijärjestö Hamasia vastaan.

Hamas puolestaan oli tyytyväinen yleiskokouksen linjaukseen ja vaati sen välitöntä toimeenpanoa polttoaineen ja humanitaarisen avun toimittamiseksi siviileille.

Luonnoksessa tuomitaan kaikki palestiinalaisiin ja israelilaisiin siviileihin kohdistuva väkivalta, mutta Hamasia ei mainita.

Päätöslauselma synnytti jakolinjoja länsimaiden välille. Esimerkiksi Ranska äänesti lauselman puolesta, Suomi, Italia, Saksa ja Britannia pidättäytyivät äänestämästä ja Itävalta ja Yhdysvallat äänestivät sitä vastaan.

YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole sitovia.

Lue myös:

    Uusimmat