SPR lähettää yksikön auttamaan gazalaisia – mutta miten kansainvälisiin sopimuksiin kirjattu apu saadaan perille? "Sitä ei pitäisi estää"

Suomen Punainen Risti lähettää nyt työntekijöitään Egyptiin auttamaan avustusten viemisessä Gazaan. SPR:n johtaja kertoo, että sisarjärjestöjen työntekijöitä on jo kuollut alueella. 

Kestämätön tilanne Gazassa menee erityisesti siviilien osalta koko ajan vain pahemmaksi, sanoo kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski Suomen Punaisesta Rististä.

SPR:n katastrofivalmiusyksikkö on lähdössä Gazalaisten avuksi Lähi-itään. Saarikosken mukaan kyseessä on logistiikkaan erikoistunut yksikkö, jossa on mukana muun muassa kuljetuksen, varastoinnin ja lentorahdin vastaanottamisen asiantuntijoita. Heidän tarkoitus on auttaa avustustarvikkeiden viemisessä rajan yli Egyptistä Gazaan.

– He ovat valmiudessa lähtöön. Suomesta on lähdössä kolme henkilöä, ja kansainvälisesti tulee mukaan vielä kaksi tai kolme henkilöä. 

Miten SPR saa tietoa Gazasta?

Jerusalemissa tilannetta seuraava MTV:n toimittaja Niko Nurminen kertoi aiemmin, että Israel pyrkii estämään tiedonvälityksen Gazasta, jossa tietoliikenneyhteydet ovat poikki.

Saarikoski kertoo, että he ovat saaneet tietoa palestiinalaiselta sisarjärjestöltään Punaiselta Puolikuulta, jotka operoivat Gazassa paikan päällä. Lisäksi Punaisen Ristin kansainvälinen komitea toimii paikan päällä. 

Punainen Puolikuu ilmoitti aiemmin tänään, etteivät he ole enää saanut yhteyttä Gazassa toimiviin tiimeihinsä. Myös muut apujärjestöt ovat kertoneet olevansa erittäin huolissaan Gazassa toimivien työntekijöidensä turvallisuudesta.

SPR:n työntekijöiden turvallisuutta lisää se, että he tulevat olemaan Egyptin puolella, missä on tällä hetkellä suhteellisen turvallista, Saarikoski sanoo.

– Gazassa avustustyö on nyt erittäin vaikeaa. Meilläkin on Palestiinan Punaisen Puolikuun avustustyöntekijöitä kuollut tässä tilanteessa. 

Myös SPR:n israelilaisen avustusjärjestön työntekijöitä on Saarikosken mukaan kuollut.

Yli kahden miljoonan asukkaan Gazaan saatu 70 apulähetystä

Saarikoski kertoo, että Gazaan on saatu todella vähän humanitääristä apua perille tarpeeseen nähden. Koko kolmen viikon aikana paikalle on saatu vain noin 70 avustustarvikekuljetusta. Gazassa asuu 2,3 miljoonaa ihmistä, joista noin puolet on lapsia. 

– Tämä ei riitä yhtään mihinkään.

Kenen vastuulla on huolehtia siitä, että kansainvälisiin sopimuksiin kirjattu apu todella pääsee ja menee perille?

– Se on tietysti molempien osapuolien vastuulla, että siviilit saavat humanitääristä apua. Sitä ei pitäisi estää.

Lue myös: