"Mr. Lentonäytös" Perttu Karivalo on kuollut 53-vuotiaana

Mitä lentodata kertoo? Ilmailuasiantuntija katsasti Prigozhinin koneen taustat 4:27
Karivalo pui syksyllä Prigozhinin turmakoneen viimeisiä hetkiä – Tällaisia yksityiskohtia kokenut asiantuntija laittoi merkille.

Perttu Karivalo, 53, tunnettiin Suomen ensimmäisenä kansainvälisen tason lentonäytösjohtajana.

Perttu Karivalo menehtyi sairauden uuvuttamana lokakuussa. Karivalo johti useita Suomessa järjestettyjä ilmailutapahtumia, esimerkiksi useina vuosina Helsingin Kaivopuiston lentonäytöksiä.

Karivalo tunnettiin uraauurtavasta työstään myös Euroopan ilmailukentillä. Hän oli luomassa aikoinaan esimerkiksi Puolaan, Turkkiin ja Iso-Britanniaan lentonäytöskulttuuria ja tapahtumia. Hän myös auttoi luomaan Turkkiin omaa lentonäytöslakia.  

Karivaloa kutsuttiin alalla lempinimellä "Mr. Lentonäytös" viitaten hänen valtavaan osaamiseensa alalla.

Karivalo johti kesällä vielä Iso-Britanniassa Royal International Air Tattoo -lentonäytöstä.

Karivalo oli myös itse ammattilentäjä, kouluttaja sekä ilmavoimien reserviläinen. Karivalo toimi viime vuosina aktiivisesti MTV Uutisissa myös ilmailuasiantuntijana ja oli tuttu vieras erityisesti MTV Uutiset Livessä. 

Asiantuntija kertoo, miksi lentokoneet pudottavat polttoainetta kesken matkan 1:20

"Hän oli niin periksiantamaton"

Karivalon pitkäaikainen ystävä ja kollega, ilmavoimien Hornet-lentäjä sekä lentonäytösjohtaja, everstiluutnantti evp. Jyri Mattila muistelee Perttua intohimoisena ilmailuihmisenä, joka halusi levittää ilmailun ilosanomaa kaikille.

– Hän oli kauhean innokas ihminen. Kun Perttu jostain innostui, hän oli niin periksiantamaton, että halusi ottaa asiasta aina kaiken selville. Hänellä oli sellainen tapa, että hän pyrki jakamaan tietotaitoaan kaikille, ja täten pyrki siihen, että ihmisistä tulisi itseohjautuvia ja jatkaisivat hänen työtään, Mattila kertoo.

– Isot ovat Pertun saappaat.

Karivalo oli ilmailuasioissa myös Mattilan mukaan valtava tietopankki, joka tiesi lentokaluston toiminnan läpikotaisin.

– Hän tunsi esimerkiksi itäkalustoa todella paljon. Kun maailmantilanne oli erilainen, hän kävi usein Venäjällä tutustumassa heidän lentonäytöksiinsä.

Töiden ulkopuolella Mattila kuvailee Karivaloa perheihmiseksi, jolle lapset ja vaimo olivat kaikki kaikessa.

– Hän puhui heistä aina lämpimästi. Hän suhtautui perheeseensä yhtä pedantisti kuin ilmailuun.

Etelä-Korean lentokone-episodi kummastuttaa suomalaista asiantuntijaa: "Näköjään kaikki on mahdollista". Katso Perttu Karivalon koko haastattelu artikkelin videolta.

Etelä-Korean lentokone-episodi kummastuttaa asiantuntijaa: "Näköjään kaikki on mahdollista" 2:31

Lue myös:

    Uusimmat