Ilmatiedustelijat ovat kokeneet karuja kohtaloita – kaksi tapausta, joissa USA meni liian pitkälle

Tällaisia tiedustelukoneita ammuttu alas vuosien saatossa 4:55
Katso videolta: Perttu Karivalo avaa kahta tapausta, joissa Yhdysvaltain tiedustelijalle kävi huonosti.

Kylmän sodan aikana tiedusteluonnettomuudet olivat hyvin yleisiä. Ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kertoo, miksi traagisia onnettomuuksia tuskin enää tapahtuu.

Yhdysvaltain ja Venäjän jännitteet kasvoivat tällä viikolla, kun Venäjän Suhoi-27-hävittäjä pudotti kansainvälisessä lentotilassa Yhdysvaltojen Reaper-tiedustelulennokin.

Kohtaaminen koneiden välillä tapahtui Mustallamerellä. Reaper-kone putosi törmäyksen seurauksena mereen.

Kyseisen lennokin putoaminen ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun suurmaiden sapelit kolisevat ilmatilassa.

Ilmailuasiantuntija Perttu Karivalo kertoo MTV Uutiset Livessä, että esimerkiksi USA on menettänyt useita vastaavia Reaper-tiedustelulennokkeja esimerkiksi Syyriassa ja Jemenissä. 

– Näitä tiedustelukoneita välillä menetetään, ja sitä tapahtuu, Karivalo kertoo.

Katso videolta kaksi tiedusteluturmaa, joissa molemmissa on osallisena USA.

Lukuisia tiedusteluonnettomuuksia

Mutta minkälaisia tiedusteluonnettomuuksia historia tuntee?

Karivalo avasi MTV Uutiset Liven lähetyksessä historiasta kahta mielenkiintoista tapausta, joissa tiedustelukone on ammuttu alas.

Toisessa tapauksessa venäläinen MiG-19-hävittäjä ampui alas rutiinitehtävää suorittaneen Yhdysvaltain ilmavoimien RB-47-tiedustelukoneen alas Vienanmerellä vuonna 1960.

– Tottakai Yhdysvallat ilmoitti, että se lensi kansainvälisessä ilmatilassa, Neuvostoliitto oli hieman eri mieltä, Karivalo kertoo.

Kun RB-47-kone oli jo matkalla pohjoisesta takaisin kohti Englantia, oli kohtalona oli tulla tuhotuksi hävittäjän toimesta. Heittoistuimella ulos hypännyt miehistö päätyi venäläiseen vankilaan lopulta kuudeksi kuukaudeksi.

Toisessa tapauksessa Pohjois-Korean MiG-21-hävittäjä ampui alas Yhdysvaltojen EC-121 Warning Star -tiedustelukoneen. Siinä Yhdysvallat aliarvioi pahasti Pohjois-Korean kyvykkyyden toimia.

– Warning Star lensi päivästä toiseen sanotaanko "tylsää tehtävää", eli lähti omasta tukikohdasta ja lensi Pohjois-Korean lähelle. Se lensi kuusi tuntia pitkää ovaalia ympyrää ja keräsi tietoa. He tekivät sitä joka päivä.

Lopulta Pohjois-Korea päätti, että nyt riittää. Maa lähetti kaksi hävittäjää ampumaan tiedustelukoneen alas. Onnettomuus oli traaginen, sillä siinä kuoli 31 ihmistä.

– Kone ammuttiin alas, se putosi mereen ja kaikki kuolivat, Karivalo sanoo.

Katso näiden tiedusteluonnettomuuskien tarkemmat yksityiskohdat yläpuolelta löytyvältä videolta.

"Ei kukaan tiennyt silloin, että tällaista tapahtuu"

Näitä onnettomuuksia Karivalon mukaan yhdistää se, että Kylmän sodan tiedustelutoimintaa ovat suorittaneet lentokoneessa ihmiset, ei tekoäly.

– En sano, että se olisi ollut arkipäivää, mutta jos ajatellaan että 20 vuoden aikana parikymmentä konetta menetettiin miehistöineen, niin aika säännöllisestä.

Se, että vastaavaa ei enää tapahdu, johtuu osittain kehittyneestä tekniikasta, satelliiteista ja siitä, että media on kokenut mullistuksia.

– Siihen aikaan ei ollut sosiaalisesta mediaa, ei ollu nopeaa mediaa. Ei kukaan tiennyt, että tällaista on tapahtuu. Sitten ilmoitettiin vain, että kone on tuhoutunut harjoituslennolla tai vastaavaa.

Katso koko lähetys alapuolelta.

Ilmailuasiantuntija kertoo: Tämä kaikki sinun tulee tietää Reaper-lennokin iskusta 16:42

Lue myös:

    Uusimmat