Monikäyttöinen hedelmäsokeri

Fruktoosia eli hedelmäsokeria voidaan hyödyntää ruoanlaitossa aina kalan graavauksesta leivonnaisiin ja säilönnästä jälkiruokiin. Hedelmäsokeria käytetään leivontaa lukuunottamatta vähemmän kuin "tavallista" sokeria eli sakkaroosia. Fruktoosin energiasisältö on sama kuin muidenkin sokereiden ja tärkkelyksen eli 4 kcal grammaa kohti. Verenkiertoon fruktoosi ilmeytyy hitaammin kuin muut sokerit ja tärkkelys. Solut pystyvät käyttämään fruktoosia jossain määrin ilman insuliinihormonin apua.

Graavisiikaa ja sinappi-punajuurikastiketta

Neljälle 2 siikafilettä 1 rkl karkeaa suolaa 1/3 tl hedelmäsokeria vastajauhettua valkopippuria hienonnettua tilliä

Kastike: 100 g sinappia 2 rkl hedelmäsokeria 1/2 dl viinietikkaa 2 1/2 dl öljyä 1/2 dl punajuurimehua purkista 4 cl vodkaa

Poista siikafileistä ruodot ja peitä ne suolalla, hedelmäsokerilla, valkopippurilla ja tillillä. Aseta fileet vadille, peitä ne ja anna maustua yön yli. Sekoita kastiketta varten sinappi, hedelmäsokeri ja tilkka viinietikkaa kulhossa. Lisää öljy tipoitellen sekoittaen samalla voimakkaasti. Lisää loput viinietikasta. mausta punajuurimehulla ja vodkalla. Pyyhi ennen tarjoilua ylimääräinen suola fileistä, aseta lautaselle ja valele kastikkeella.

Tate Tatin

250 g vehnäjauhoja 200 g hierottua tai pehmeää voita 1 kananmuna 1 rkl vettä

Täyte: 1 kg omenia 65 g hedelmäsokeria 100 g voita

Laita jauhot kulhoon ja tee keskelle kuoppa. Laita kaikki aineet kuoppaan ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Anna taikinan olla kylmässä vähintään puoli tuntia. Kuori omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat kahdeksaan osaan. Sulata voi ja laita siitä puolet paistovuoan pohjalle. Sirottele puolet hedelmäsokerista tasaisesti voin päälle. Aseta omenat tiiviisti, mutta jätä pieni rako reunaan. Kaada loppu sulatetusta voista omenoiden päälle, samoin loput hedelmäsokerista. Kauli taikina parin millin paksuiseksi ja hiukan vuokaa suuremmaksi. Laita taikina omenoiden päälle ja taita taikina reunoilta sisään. Paista 30-35 minuuttia 180-190 -asteisessa uunissa. Anna tortun olla paistamisen jälkeen noin 15 minuuttia pyyhkeen alla ja kumoa sitten. Tarjoa torttu lämpimänä tai haaleana. Tortun voi mainiosti valmistaa myös esimerkiksi päärynöistä.

Vaniljakastike

1 l maitoa 120 g hedelmäsokeria 1-2 vaniljatankoa 12 keltuaista

Halkaise vaniljatangot, kaavi sisus ja sekoita tämä hedelmäsokeriin ja keltuaisten kanssa hyvin vispilällä. Kiehauta maito ja vispaa se keltuaismassaan. Kypsennä kastike teräskulhossa kiehuvan vesihauteen päällä 3-5 minuuttia puukauhalla koko ajan sekoittaen, kunnes kastike alkaa saostua. Saostumisen alettua aloita jäähdytys heti, jotta kypsyminen loppuu ja kastike ei kokkeloidu.

Lue myös:

    Uusimmat