Monet kaupungit virittävät laajamittaisia operaatioita lisääntyneen rottakannan nujertamiseksi: "Nykyihminen kasvattaa rottakantaa omilla toimillaan"

2:03

Rottaongelma on kasvanut useissa suomalaiskaupungeissa niin pahaksi, että kunnat ovat käynnistäneet laajamittaisia rottasotia kannan karsimiseksi. Rottien lisääntymisen taustalla ovat takavuosien leudot talvet, jolloin kanta pääsi kasvamaan.

– Sittemmin nykyihminen on vain kasvattanut rottakantaa huolehtimalla siitä, että rotilla on ruokaa viemäreissä, kritisoi palvelupäällikkö Jukka Tietäväinen Anticimex Oy:stä.

Hän muistuttaa, että ruoan päätyminen viemäriverkostoon takaa rotille jatkuvan herkkupöydän. Viemäreissä on myös lämmintä ja vettä saatavilla, joten optimaaliset olot saavat ne lisääntymään vilkkaasti.

– Takaan että isoissa kaupungeissa on kaikissa viemäreissä rottia. Eikä rotan reviiri ole pelkästään horisontaalinen, se voi mennä useassa eri kerroksessa ylöspäin. Rotta pärjää maan alla, maan päällä ja se viihtyy myös käyttöullakolla, kuvailee Tietäväinen.

Pietarsaaressa kuukausien operaatio

Pietarsaaren vanhassa kaupungissa on käynnistynyt kuukausien mittainen rottasota, jolla jyrsijöistä halutaan lopullisesti eroon. Asukkaat tietävät, miksi juuri vanha kaupunki Skata kerää rottia.

– Täällähän oli takavuosina makkaratehdas, joka tuotti ravinnetta viemäriin. Myös keskustan ruokaravintoloista valuu ruokaa viemäreihin tästä ohi, kohti puhdistamoa. Eli täällä on seisova pöytä katettuna rotille, sanoo Skatassa asuva Risto Hiltunen.

Hän asui vanhassa kaupungissa jo 1960-luvulla, jolloin rottien juoksu pihapiireissä oli tavallista: elettiinhän vielä puucee-aikaa.

– Eihän nykyisin enää samalla tavalla näe rottia, kyllä ne viemäreissä enimmäkseen elelevät. Mutta hyvä on saada viemärit nyt puhtaaksi rotista, tuumii kanta-asukas.

Kiinteistöliitto kehottaa rottajahtiin

Myös Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöitä rottajahtiin, sillä rottalauma voi aiheuttaa vaurioita myös talojen rakenteisiin. Ja kun vahinkoa tulee, maksaja voi olla hukassa.

– Tietysti taloyhtiö on se, joka joutuu korjaamaan. Mutta sitten kun mietitään, löytyykö jostakin joku, joka korvaa vahingot, niin vastaus on yleensä ei. Vakuutukset eivät yleensä korvaa rottien aiheuttamia vahinkoja, tietää Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Kunnon rottasodassa rotat hävitetään sähköisillä viemäriansoilla ja perinteisillä loukuilla. Niin myös Pietarsaaressa. Viemäreihin pudotetaan sähköisiä viemäriansoja ja pihoille viritetään isohkoja sähköansoja sekä perinteisempiä loukkuja.

– Näissä on myrkky sisällä, mutta laatikoihin eivät pääse käsiksi kissat eivätkö niihin mahdu lapsen kädet, rauhoittelee Jukka Tietäväinen.

Hän muistuttaa, että rottien hävittämistäkin olennaisempaa on ehkäistä kannan leviäminen.

– Ihmisten tulisi pitää roska-astiat suljettuina ja laittaa ruoantähteet kannelliseen astiaan, ei viemäriin sekä ylipäätään huolehtia siitä, että ruokaa ei löydy rotille mistään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja