Mainos

Mökkikauppa veti taantumassakin - lomatonttikauppa laski reilusti

Mökkikauppa kävi viime vuonna kohtuullisesti taantumasta huolimatta. Vuoden 2008 kauppamäärästä jäätiin reilut kahdeksan prosenttia. Lomatonttikaupassa tiputus oli selkeästi suurempi.

Tutustu kesämökkitarjontaanJokakoti.fi-asuntopalvelussa.

Tonttimyynti laski viime vuonna yli 27 prosenttia edellisestä vuodesta, selviää Metsähallitus Laatumaan ja Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n tekemästä lomakiinteistökaupan markkinaselvityksestä.

Lomakiinteistö vaihtoi omistajaa vuonna 2009 kaikkiaan vajaat 14 100 kertaa, edellisenä vuonna noin 15 000 kertaa. Kauppojen osuus oli viime vuonna 73 prosenttia, lahjoja oli 24 prosenttia. Lomakiinteistöluovutusten arvo oli yhteensä vajaat 656 miljoonaa euroa, joka on reilut 130 miljoonaa euroa vuotta 2008 vähemmän.

– Sukulaisluovutusten määrä kasvoi seitsemällä prosentilla. Niiden osuus oli peräti 37 prosenttia kaikista luovutuksista. Luovutuksista kauppoja oli vain 1716 ja lahjoja 3128 kappaletta. Lahjojen määrä kasvoikin lähes 32 prosentilla edellisvuodesta. Suurin syy tähän on luultavimmin perintö- ja lahjaverotusta koskeva muutos, kertoo Markku Palén Laatumaasta.

Kaupoista valtaosa rannoilta

Lomatonteista ja mökeistä tehtiin vuonna 2009 vajaat 6900 kappaletta, joka on 17 prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Kauppojen arvo oli yhteensä noin 474 miljoonaa euroa, joista noin 368 miljoonaa euroa oli rantakauppoja

– Lähes 4550 kauppaa rajoittui rantaan. Näistä lähes 35 prosenttia tehtiin alueilla, joissa ei ole kaavaa ollenkaan. Se on iso osuus, kun ottaa huomioon, että rantarakentamista on nimenomaan haluttu ohjata tehokkaasti kaavoituksella, Palén sanoo.

Hintatasossa ei merkittävää muutosta

Tutustu kesämökkitarjontaanJokakoti.fi-asuntopalvelussa.

Lomakiinteistökaupan hintatasossa ei koettu suuria muutoksia vuoteen 2008 verrattuna. Haja-asutusalueella rantatontin mediaanihinta laski 4,6 prosenttia, 25 000 euroon. Rantamökin mediaanihinta oli haja-asutusalueella viime vuonna 84 000 euroa, kun vuonna 2008 se oli 82 000 euroa.

– Ranta-asemakaava-alueella rantatontin mediaanihinta oli puolestaan 26 500 euroa. Kasvua oli 6,4 prosenttia edellisestä vuodesta. Rantamökin mediaanihinta laski vuonna 2009 yli kahdeksan prosenttia, 110 000 euroon, Palén kertoo.

Hiihtokeskuksissa hinnat vaihtelevat sijainnin perusteella

Kuivan maan kauppojen osuus laski viime vuonna parilla prosentilla 34 prosenttiin. Pohjoisen hiihtokeskuksissa jäätiin vuoden 2008 tonttikauppamääristä.

Eniten tonttikauppoja tehtiin Levillä ja Ylläksellä. Molemmissa kohteissa kauppamäärät tippuivat silti yli 40 prosenttia. Pudotus johtunee osaksi siitä, ettei hiihtokeskuksissa ole ollut tarjolla tonttikohteita samalla lailla kuin edellisenä vuonna. Myös vain vuokrattavissa olevien tonttialueiden lisääntymisellä on vaikutusta kauppamääriin.

Tonttineliömetrihinnat heilahtelivat melkoisesti viime vuonna. Esimerkiksi Rukalla, Saariselällä ja Himoksella tonttineliömetrihinta laski kaikissa kohteissa yli 20 prosenttia. Vaikka Pyhällä ja Luostolla hinnat nousivat vuodesta 2008 yli 60 prosenttia, oli näiden kohteiden tonttihintataso kaikkein edullisin.

– Hiihtokeskuksissa hinnat vaihtelevat tontin sijaintien perusteella. Hinnannousu kertoo usein siitä, että tontteja on tullut myyntiin aivan matkailukeskuksen ytimestä, jossa hintataso on selvästi korkeampi, Palén kertoo.

Etelä-Savossa eniten kauppoja

Maakunnallisia eroja löytyi reilusti niin kauppamäärissä kuin hintatasossakin. Mediaanihintojen perusteella halvimmalla rantamökin sai Lapista, 40 000 eurolla. Eniten joutui maksamaan Itä-Uudellamaalla, jossa rantamökin mediaanihinta oli 188 000 euroa.

Rantatontin korkein mediaanihinta löytyi viime vuonna Uudeltamaalta, 90 000 euroa. Seuraavina mediaanihinnoissa tulivat Itä-Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Kainuussa, Keski- sekä Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa rantatontin mediaanihinta jäi alle 20 000 euron.

Lukumääräisesti rantamökkejä myytiin eniten viime vuonna Etelä-Savossa, yhteensä 326 kappaletta.

Venäläiskauppojen määrä putosi puolella

Tutustu kesämökkitarjontaanJokakoti.fi-asuntopalvelussa.

Vuonna 2009 venäläisten tekemien lomakiinteistökauppojen määrä laski 56 prosenttia edellisestä vuodesta. Lomakiinteistökauppoja tehtiin reilut 190 kappaletta, kun vuonna 2008 vastaava luku oli noin 440. Venäläisten tekemistä 91 mökkikaupasta yli puolet sijaitsi rannalla. Myös valtaosa 102 ostetusta lomatontista oli rantatontteja.

– Mökkikauppojen arvo oli noin 14,7 miljoonaa euroa. Venäläiskaupoissa rantamökkien mediaanihinta oli 168 000 euroa. Ero kotimaisiin kauppoihin selittyy pitkälti sijainnin perusteella. Venäläiset ostivat paljon Saimaan reittivesistöstä, jossa hintataso on usein selvästi maan keskiarvoa korkeampi, Palén selventää.

Kaikkien venäläiskauppojen arvo oli yhteensä 21 miljoonaa euroa. Kauppoja tehtiin jälleen eniten Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Seuraavana tulivat Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala, joissa tehtiin kuitenkin yhteensä vain reilut 30 kauppaa. Suosituimmat kunnat olivat Savonlinna, Ruokolahti ja Puumala.

Valmis jätevesijärjestelmä myyntivaltti

Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton jäsenilleen tekemän kyselyn perusteella kiinteistövälittäjät uskovat lomakiinteistökaupan paranevan tänä vuonna. Vajaat 36 prosenttia vastaajista uskoo kauppamäärän pysyvän viime vuoden tasolla, mutta jopa 30 prosenttia arvioi kauppamäärän nousevan maksimissaan viisi prosenttia.

–Viidennes vastaajista näkee hintatason pysyvän vuonna 2010 viime vuoden tasolla. Noin viiden prosentin hinnannousua arvioi vajaat kolmekymmentä prosenttia. Hintatason laskua ei ennakoi juurikaan kukaan, kertoo SKVL:n hallituksen puheenjohtaja Auli Niskanen.

Mökki- ja lomatonttikaupassa suurin osa välittäjistä uskoo perinteisten tekijöiden vetovoimaan; ranta tai meri, hyvä varustelutaso, tiestö perille ja ympärivuotinen käyttömahdollisuus.

– On huomioitavaa, että moni välittäjä nosti esille vesi- ja jätevesiratkaisujen merkityksen ostopäätöksessä. Haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen määräajan lähestyessä, useimmat ostajat haluavat näiden asioiden olevan kunnossa. Pitää esimerkiksi olla mahdollisuus liittyä kunnalliseen tai vesiosuuskunnan verkostoon tai jätevesien käsittelyjärjestelmä tulee olla muuten mietitty ja helposti toteutettavissa, Niskanen sanoo.

Myytävät loma-asunnot kunnittain

Mistä sinä etsit loma-asuntoa? Tilaa oma hakuvahtisi Jokakoti.fi-palvelusta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.