Mainos

Modern Art -valaisin

Yki Nummen suunnittelema 40 cm korkea Modern Art pöytävalaisin on valaissut koteja jo yli viisikymmentä vuotta. Usein sanonnat "nuoren näköinen" ja "hyvin säilynyt" ovat imartelua eivätkä aina ihan tottakaan, mutta yli viisikymppistä Modern Art -valaisinta voi vilpittömästi kehua näillä kliseillä.

Yki Nummi suunnitteli tämän akryylista valmistetun valaisimen Stockmann Ornolle ja aluksi sen myynti takkuili. Sen valmistus oltiin jo lopettamassa kun tuli tieto, että New Yorkin Modernin taiteen museo oli valinnut sen kokoelmiinsa. Valaisimen arvostus siirtyi suoraan myyntimääriin ja museoon pääsy muutti jopa valaisimen nimen, joka oli alun perin aika tylsästi 44-405 ja nyt siis Modern Art museon mukaan.

Valaisee ja on veistoksellinen

Yki Nummi (1925-1985) tuli tunnetuksi paitsi useiden suosittujen valaisinten kautta, myös värisuunnittelijana. Hän suunnitteli muun muassa Tikkurilan väritehtaalle Jokeri-värijärjestelmän sekä Helsingin Tuomiokirkon värityksen.

Nummen valaisimet eivät kuitenkaan olleet värillisiä, vaan viileän klassisia ja läpikuultavia. Valaisimen tärkein ominaisuus hänestä oli, että se valaisi, mikä ei valaisinmaailmassa aina ole itsestäänselvyys. Kaunis Modern Art valaisee ja on veistoksellinen. Se ei vaadi ympäristöltään mitään, mutta kohottaa tilaa jossa loistaa.

Teksti: Hanna Sumari

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.