MM-karsinnoissa sopupeliepäily – erotuomarin toiminta kohun keskellä: "Hän kertoi minulle ennen ottelua, että tulen saamaan varoituksen ajanpeluusta"

Ghana ja Etelä-Afrikka ratkaisivat Afrikan MM-karsintojen päätöspelissä jatkopaikan kohtalon viime sunnuntaina. Ghana voitti ottelun 1-0, mutta pelin ympärillä kuohuu sopupeliepäilyjen vuoksi. 

Ottelun erotuomari Maguette N’Diaye on kohun keskiössä outojen päätöksien vuoksi. Etelä-Afrikan jalkapalloliitto esitti löytönsä ottelusta syytettyään tuomaria ottelutuloksen järjestämisestä.

Yhden analyytikon mukaan 90 prosenttia vääristä päätöksistä olivat Ghanan hyväksi. Tutkinnassa selvisi myös, että ennen ottelua nähtiin vedonlyönnissä piikki Ghanan puolesta.

Etelä-Afrikan maalivahti ja kapteeni Ronwen Williams kertoi kohahduttavasta tapahtumasta, jonka joutui kokemaan jo ennen ottelun alkua.

– Tuomari kertoi minulle ennen peliä, että tulee antamaan varoituksen ajanpeluusta. Kun hän tekee niin, tunnen jo olevani maalitauluna. Se mielessä, kun lähden otteluun, että olen maalitaulu ja hän tarkkailee minua, Williams sanoi.

– Toisella puoliajalla pallopojat käytännössä katosivat. Jos katsot ottelun uudestaan, näet minut juoksevan pallojen perään ja minusta siinä kohtaa tuomarin olisi pitänyt osoittaa auktoriteettia ja hoitaa asia, Williams jatkoi.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kertoo saaneensa Etelä-Afrikan liiton valituksen ja se aikoo tutkia ottelun tapahtumia. Jos tuomarin työskentely on ollut kyvytöntä, saa hän rangaistuksen, mutta ottelun lopputulos pysyy samana. 

Tapahtuneelle löytyy myös ennakkotapaus, kun Fifa määräsi Etelä-Afrikan ja Senegal vuoden 2018 MM-karsintaottelun pelattavaksi uudelleen. 

– Olemme todella vihaisia, olemme todella pettyneitä. Taistelemme tästä loppuun asti. Sen takia ilmoitimme heti ottelun päättymisen jälkleen, että haastamme lopputuloksen. Meistä tuntuu, että kyse on ottelumanipuloinnista ja siitä rangaistus on viisi vuotta, Etelä-Afrikan jalkapalloliiton puheenjohtaja Danny Jordaan sanoi SAFMSportOnille.

– Tämä ei ollut ensimmäinen kyseenalainen tilanne tämän tuomarin kanssa. Saman tuomarin kimppuun hyökättiin Tunisiassa samanlaisen tilanteen vuoksi. Sanomme myös, että jos ottelussa on joukkue Länsi-Afrikasta, ei tuomari voi olla samalta alueelta, Jordaan jatkoi.

Ghana eteni voittonsa turvin Afrikan karsintojen kolmannelle kierrokselle, jossa on mukana kymmenen maata. Maat arvotaan ottelupareiksi ja niiden viisi voittajaa etenee MM-kisoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja