Miten voi tunnistaa väärennetyn moottoriöljyn?

Tällä viikolla uutisoitiin Suomessa myydystä väärennetystä auton moottoriöljystä.

MTV Autot kysyi Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) asiantuntijoilta, miten vääriä ainesosia sisältävän öljyn voi tunnistaa. Tehtävä on haastava.

– Jos esimerkiksi räikeää värieroa ei ole, kuluttajan mahdollisuudet havaita väärennös ovat tosi pienet. Lisäksi aina tarvitaan vertailunäyte. Pakkasessa juoksevuuden voi periaatteessa katsoa vertailemalla taatusti alkuperäistä tuotetta ja mahdollista väärennöstä. Tämän voi tehdä purkkeja tai astiaa kallistamalla. Käytännössä tarvitaan kuitenkin laboratorioanalyysejä, erikoistutkija Matti Kytö VTT:ltä kertoo.

Väärennöksen kohteeksi oli joutunut Mobil-öljy. Onko yleisesti merkitystä sillä, käyttääkö autossaan halpaa vai kallista moottoriöljyä?

– Pitkillä öljynvaihtoväleillä öljystä ei mielestäni kannata tinkiä. Kalliin ja halvan öljykanisterin hintaero (4 l) on luokkaa 50 euroa. 30 000 kilometrin öljynvaihtovälillä bensaa tankataan karkeasti arvioiden 3 000 eurolla, jolloin öljyn kustannus on alle kaksi prosenttia polttoainekustannuksista. 50 euroa vastaavan säästön saa aikaan helposti aikaan ennakoivalla ajotavalla ja moottoriteillä pienellä nopeuden alentamisella, Kytö neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat