Miten suomalaiset suhtautuvat kuolemaan? Asiantuntija näkee yhden olennaisen ongelman

8:02
Antropologi ja uskontotieteilijä Maija Butters kertoo kuolemaan valmistautumisesta.

Kuolema on väistämätön ja vaikea osa elämää. Antropologi ja uskontotieteilijä Maija Butters toivoisi, että kuolema olisi enemmän osa suomalaisten arkea.

Huomenta Suomessa vieraillut Maija Butters näkee suomalaisten suhtautumisen kuolemaan kaksijakoisena. Samalla kun mediassa puhutaan tavallisen ihmisen kuolemasta ja saattohoidosta, omakohtainen kuolema on ihmisille todella vaikea aihe.

Buttersin mielestä olisi hyvä, jos kuolemasta puhuttaisiin osana elämän kiertokulkua ja myös elämän edellytyksenä median lisäksi perheissä.

– Tietysti toivoisi, että se olisi enemmän osa meidän arkea, Butters sanoo.

Kuolemaan valmistautuminen on vaikea kysymys

Siinä missä esimerkiksi aasialaisissa uskonnoissa kuoleman hetkeä pidetään hyvin ratkaisevana, Suomessa kuolemaan valmistautuminen on vaikea kysymys.

– Aika moni pyrkii päinvastoin lykkäämään sitä kuolemaa, Butters sanoo.

Tällöin ihmisen ponnistelut kuluvat kuoleman välttäämiseen. Ihminen saattaa etsiä uusia hoitokeinoja tai toivoa ratkaisua tilanteelle. 

Toisaalta osa kuolemansairaista pitää esimerkiksi blogia. Muita kuolemaan valmistavia asioita ovat esimerkiksi kirjeiden kirjoittaminen tai videoiden kuvaaminen.

Miten kulttuuri vaikuttaa hautausrituaaleihin? Miten aika on muuttanut suomalaisten suhtautumista kuolemaan? Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja