Miten päihderiippuvuus syntyy? Asiantuntijalla selkeä näkemys ratkaisevasta tekijästä: "Pelkkään huume-sanaan ei pidä tuijottaa liikaa"

Huumekysymys 55:58
Aiheesta keskusteltiin SuomiAreenassa – katso koko keskustelu videolta

Joka toinen suomalainen on kokeillut jotakin laitonta huumetta. Kannabiksen kokeilumäärät ovat nelinkertaistuneet vuodesta 1992.

SuomiAreenan paneelikeskustelussa Porissa puhuttiin tänä aamuna huumeriippuvuuden syntymisestä. Paneelissa oli mukana neljä päihdealan asiantuntijaa.

Keskustelussa mukana ollut Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen sanoo, että ratkaiseva tekijä riippuvuuden syntymiselle on nuori ikä. Hänen mukaansa oleellista olisi saada käyttökokeilujen ikää mahdollisimman ylös.

– Mitä nuorempana aletaan käyttää, sitä suurempi riski on, että myöhemmässä elämässä syntyy paha päihderiippuvuus. Päihteiden käyttö on usein sekakäyttöä, johon liittyy alkoholi ja huumeet, Mikkonen sanoo.

Vaikka alkoholin kulutus nuorten keskuudessa onkin laskenut, Mikkonen muistuttaa, että noin 45 prosenttia suomalaisnuorista on kokeillut kannabista.

– Asiaan tarvitaan laaja-alaista apua. Koska kyse on usein sekakäytöstä, pelkkään huume-sanaan ei pidä tuijottaa liikaa, hän painottaa.

Huumebisnes on ammattimaistumassa

Yksi paneelikeskustelussa esille nousseista pointeista oli huumebisneksen ammattimaistuminen. Tosimaailmassa tapahtuu nykypäivänä asioista, joiden moni luulisi olevan mahdollista vain elokuvissa.

– Pulassa ei ole välttämättä pelkästään huumeriippuvainen itse, vaan myös perheenjäsenet ja lemmikkieläimet voivat olla uhan kohteena. Kyse on monesti raa’asta ja todella julmasta väkivallasta, Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka kertoo.

Usein huumeriippuvaisiin kohdistuu myös stereotypioita ja ennakkokäsityksiä. Vainikan mukaan riippuvuudesta kärsivät ihmiset ovat usein sellaisia, joista sitä ei ensiarvaamalta uskoisi.

– Riippuvainen voi olla esimerkiksi juristi, pastori tai lähihoitaja. Yleistyksiä ei pidä tehdä, hän tähdentää.

Suomen nykyinen huumestrategia on peräisin vuodelta 1997. Keskustelussa penättiin uudistusta strategiaan, sillä se perustuu osittain vanhaan tietoon.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat