Mainos

Mitä tapahtuu, kun salama iskee ihmiseen? Sähkövirta voi pahimmillaan pysäyttää sydämen tai lamauttaa hengityksen – "Suurin osa selviää säikähdyksellä"

3:39
Video: Salama iski Benjaminiin golfkentällä Kirkkonummella – salama teki oudon ristin selkään

Salamanisku voi vakavimmillaan pysäyttää sydämen tai lamauttaa aivojen hengityskeskuksen ja johtaa kuolemaan. Näin vakavat seuraukset ovat kuitenkin harvinaisia.

Salama voi olla voimakkuudeltaan kymmenestä tuhannesta jopa satoihin tuhansiin ampeereihin. Kun tuo voima iskee ihmiseen, vaikkakin vain mikrosekuntien ajaksi, voi keho mennä iskusta sekaisin.

– Vakavimmillaan salamanisku voi johtaa sydänpysähdykseen eli tilanteeseen, jossa sydän lakkaa toimimasta, sanoo HUS:n ylilääkäri Veli-Pekka Harjola.

Sydän voi Harjolan mukaan käynnistyä itsestään tai elvytyksen seurauksena, jos se saadaan aloitettua mahdollisimman nopeasti.

Toinen mahdollinen vakava seuraus on aivojen hengityskeskuksen lamaantuminen.

– Se voi johtaa hengityksen pysähtymiseen. Siinä tilanteessa potilas ei kestä elossa kuin joitakin minuutteja.

Harjola kuitenkin muistuttaa, että kaikista vakavimmat tapaukset ovat todella harvinaisia. Harjola ei itse ole kohdannut vakavia salamaniskusta johtuneita tapauksia urallaan.

– Läheltä piti -säikähdystilanteita on tullut. Potilas on tullut tarkastukseen, mutta on päässyt perusselvittelyn jälkeen kotiin.

Toipuminen todennäköisempää

Jos salama iskee ja vaikutta pysäyttäneen sydämen, maallikko voi Harjolan mukaan aloittaa tavallisen puhallus–paineluelvytyksen soitetuttaan hätäpuhelun.

Harjolan mukaan salaman aiheuttamista syydänpysähdyksistä selviäminen vaikuttaa olevan todennäköisempää kuin muista syistä johtuvista. Salamaniskun aiheuttamat tapaukset ovat kuitenkin niin harvinaisia, että täysin varmaa tietoa asiasta ei Harjolan mukaan ole.

Apu on joka tapauksessa saatava nopeasti. Harjola kertoo, että mahdollisuudet selviytyä sydänpysähdyksestä heikkenevät, jos avun saaminen viipyy kymmeniä minuutteja.

Iskun seuraukset näkyvät heti

Vaikka vakavimmilta seurauksilta vältyttäisiin, salamaniskun sähkövirta voi laittaa ihmisen virtapiirit sen verran sekaisin, että iskusta voi tulla neurologisia oireita, kuten lihasheikkoutta ja erilaisia toimintahäiriöitä.

– Ne tutkitaan aina oireenmukaisesti, mutta suurin osa selviää niistä säikähdyksellä, Harjola sanoo.

Salamaniskun aiheuttama paineaalto voi myös viedä jalat alta ja aiheuttaa siten esimerkiksi kaatumisvammoja.

Usein salamaniskun takia sairaalaan tulleilta otetaan sydänfilmi ja tehdään tarvittaessa laboratoriotutkimuksia. Yleensä potilaat pääsevät pian kotiin.

Harjolan mukaan päivystykseen ei ole tarvetta tulla varmuuden vuoksi, jos salama ei ole iskenyt potilaaseen eikä mitään oireita ole.

– Ei ole todennäköistä, että oireita tulisi vasta myöhemmin. Seuraus ilmenee heti iskusta.

Salama iski Benjaminiin – ihoon nousi kumma merkki

MTV Uutiset kertoi viime viikolla espoolaislähtöisestä Benjaminista, joka selvisi salamaniskusta ilman vammoja. Hän oli sateensuojassa Kirkkonummella golfkentän taukotuvalla, kun salama iski. Benjamin tunsi outoa pistoa selässään, mutta pysyi tajuissaan.

Miehen yläselkeään oli ilmestynyt iskusta erikoinen, ristinmuotoinen punainen jälki, mutta muita oireita hän ei saanut. Varmuuden vuoksi hän vietti yön sairaalassa.

Harjolan mukaan salamaniskun vakavat seuraukset edellyttävät sattumien summaa, ja siksi salamaniskusta voi myös selvitä säikähdyksellä.

Ihoon voi nousta Harjolan mukaan palovammareaktio kohtaan, josta salamaniskun virta on mennyt sisään.

Salama tappoi veljekset viime kesänä

Salamaniskusta johtuvat kuolemat ovat harvinaisia. Tapauksia on tavallisesti yksi parissa vuodessa. Viime kesänä salaman uskotaan surmanneen veljekset Pohjois-Karjalassa.

Harjola muistuttaa, että paras keino suojautua ukkoselta on hankkiutua sisälle joko rakennukseen tai autoon.

– Sellainen vanha uskomus on edelleen, että kannattaa mennä puun alle suojaan. Kannattaa muistaa, että salama voi iskeä korkeaan puuhun ja johtua juuria pitkin ympäristöön tai maastoon.

Sisällä ikkunat on hyvä pitää suljettuna, ja uimista on syytä välttää ukkosen aikaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja