Mitä tapahtuu, jos sähköauto saa salamasta? – "On hyvin mahdollista, että..."

Raju ukkosmyrsky yllätti Porissa kesken SuomiAreenan 2:45
Raju ukkosmyrsky yllätti Porissa SuomiAreenan.

Sähköauto ei ole ukkosella polttomoottoriautoa vaarallisempi. Autot yleisesti ovat ukkosella turvallisia paikkoja.

Kerroimme viime viikolla MTV Uutisten entisen uutispäällikön hurjasta koettelemuksesta. Tapani Pohjala oli vaimonsa Kaijan kanssa matkalla Porin SuomiAreena-tapahtumasta mökille Inkooseen tietä 186, kun heidän autoonsa iski salama Kiskon keskustan jälkeen.

– Olimme juuri todenneet, että onneksi autossa on ukkosella turvallista, kun yhtäkkiä salama iski joko meidän automme nokkapeltiin tai ihan auton eteen. Minä ajoin, ja Kaija-vaimo oli vieressä. Me molemmat havaitsimme omilla sivuillamme, että olimme ison punaisen tulipallon sisällä, Tapani kuvaili viime torstaina sattunutta tilannetta, josta kaikki selvisivät onneksi säikähdyksellä.

Helsinkiläispariskunnan dieselkäyttöisen BMW X3:n sähköjärjestelmät kärähtivät, eikä esimerkiksi takaluukku auennut tilanteen jälkeen. Katumaasturi lähti paikalta hinausauton lavetilla, Tapani ja Kaija taksilla.

Mitä sähköautolle olisi käynyt?

Tapani kertoi jääneensä miettimään, miten tilanteessa olisi käynyt, jos alla olisi ollut täyssähköauto. 

Vakuutusyhtiö Ifin ajoneuvovakuutuksista vastaava johtaja Eero Färkkilä kertoo MTV Uutisille, että sähköauto ei ole ukkosellakaan ajettaessa sen vaarallisempi kuin polttomoottoriauto.

– Salamaniskun suuren jännitepiikin takia on hyvin mahdollista, että sähköautossakin sähkölaitteet olisivat iskusta vaurioituneet ja auto olisi mennyt vastaavalla tavalla jumiin, Färkkilä sanoo luettuaan Tapanin ja Kaijan kokemuksista.

– Herkät sähkölaitteet voivat vaurioitua voimakkaasta ulkoisesta jännitepiikistä. On kuitenkin hyvin tapauskohtaista, kuinka laajoista vahingoista on kyse, Färkkilä jatkaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Harvinaisia vahinkoja

Myös Pohjola Vakuutuksesta kerrotaan MTV:lle, että sähköautoissa on enemmän sähkötekniikkaa ja ohjausyksiköitä, jotka saattavat vaurioitua ylijännitteestä.

Salaman autoille aiheuttamat vahingot ovat harvinaisia. Autoista ylipäätään on salamaniskuissa mennyt rikki ohjausyksiköitä. Usein saattaa olla, että auton sähkölaitteet eivät toimi tai auto on kokonaan pimeänä. Tämä koskee sekä polttomoottori- että sähköautoja, yhtiön ajoneuvovakuuttamisesta vastaava johtaja Kristian Hiljander sanoo.

Tapauksia sattuu vakuutusyhtiöiden mukaan vuosittain joitakin. Vielä toistaiseksi ainoat salaman vuoksi Pohjola Vakuutuksen lunastamat autot ovat olleet polttomoottorilla varustettuja.

– Autoja on lunastettu, kun salama on iskenyt ja aiheuttanut autoon ylijännitetilan, jonka johdosta auton sähkölaitteet ovat vaurioituneet. Auto voi silti näyttää ulkoisesti vahingoittumattomalta, Hiljander sanoo.

– Tapauksista, joissa auto olisi syttynyt palamaan suorasta salamaniskusta, ei ole tullut meille ilmoituksia.

Yleisin ukkosmyrskyn  ajoneuvolle aiheuttama vahinko on Hiljanderin mukaan se, että salama iskee joko ajoneuvoon tai johonkin sen läheisyyteen ja ajoneuvon sähkölaitteisto vikaantuu. 

Lue myös:

    Uusimmat