Painajaisten polttoainetta: Salama iski lapsiperheen Jeepiin täydellä voimalla – uskaltaako ukkosella ajaa?

Nainen selvisi pelottavasta turmasta – salama iski suoraan autoon 1:12
Yhdysvalloissa salama iski suoraan autoon. Turmasta selvinnyt nainen kertoo kauhunhetkistään. Juttuun liittyvän videon löydät artikkelin lopusta.

Fysiikan lait jaksavat hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. On uskomatonta, että jutun lopusta löytyvällä videolla näkyvästä tapahtumasta voi selvitä vammoitta.

Vaikka auto onkin turvallinen paikka rajullakin ukonilmalla, ei suoja ole seurausta auton renkaista, kuten monesti kuulee sanottavan, vaan metallisesta korista. 

– Salama, joka raivaa tiensä kilometrien eristekerroksen eli ilman läpi, jaksaa myös ryömiä muutaman senttimetrin renkaan pintaa pitkin maahan, Ilmatieteen laitos kertoo verkkosivuillaan.

Suojaus perustuu siihen, että korin ontto metallirakenne toimii ikään kuin Faradayn häkkinä. Auton korirakenteeseen johdettu sähkövirta kulkee koria pitkin eikä pääse autoon sisälle, vaan siirtyy läpilyöntinä renkaan ohi maahan.


On epätodennäköistä, että sähkövirta pääsisi sisälle matkustamoon, kunhan ovet ja ikkunat pidetään suljettuina. Ilmatieteen laitoksen kehottaa kuitenkin olemaan koskettamatta auton hallintalaitteisiin ja korin metalliosiin.

Salama iski lapsiperheen autoon

Jos salama ottaa kohteekseen auton, voi seurauksena olla erinäisiä vaurioita ajoneuvoon, mutta sisällä olevat ihmiset selviävät hyvin suurella todennäköisyydellä pelkällä säikähdyksellä. Ilmatieteen laitos kehottaa tarkistamaan auton renkaiden kunnon, mutta muitakin asioita voi olla hyvä tsekata iskun jälkeen.

– Salaman autolle aiheuttamat vauriot ovat hyvin harvinaisia ja yksilöllisiä. Silloin, kun salama aiheuttaa autolle vaurioita, kohdistuvat ne pääsääntöisesti auton monimutkaiseen ja herkkään sähköjärjestelmään, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi MTV Uutisille kirjoittamassaan artikkelissa vuonna 2018.

Alta löytyvä video tallentui auton kojelautakameraan Yhdysvaltain Kansasissa kesäkuun lopulla.

Videolla näkyvä Jeep Grand Cherokee saa tuntea luontoäidin mahdin voimakkaan salamaniskun muodossa. Kuvamateriaalin perusteella iskuja vaikuttaa olevan useampiakin.

Autossa matkustanut pariskunta sekä heidän kolme pientä lastaan selvisivät hurjalta näyttävästä tilanteesta vammoitta. Auto sen sijaan näyttää kyykkäävän, mikä kielinee puhjenneista renkaista. Se on kuitenkin pieni hinta maksettavaksi.

Katso hurja video alta.

Lue myös:

    Uusimmat