Salama iski Tapanin autoon täydessä vauhdissa – "Olimme ison punaisen tulipallon sisällä"

Helsinkiläiset Tapani ja Kaija Pohjala ja heidän koiransa Tyyne joutuivat torstaina hurjaan tilanteeseen, kun salama iski tien päällä heidän autoonsa Kiskossa Varsinais-Suomessa. Matkalaiset selvisivät säikähdyksellä, mutta auto koki kovia ja joutui täysremonttiin.

MTV Uutisten entinen uutispäällikkö Tapani Pohjala oli vaimonsa Kaijan kanssa matkalla Porin SuomiAreena-tapahtumasta mökille Inkooseen, kun salama iski niin sanotusti kirkkaalta taivaalta.

– Salama iski suoraan autoomme ja olimme yhtäkkiä tulipallon keskellä, Pohjala kertoi Facebook-päivityksessään.

– Monenlaista on maailmalla koettu, mutta sattuu sitä kotipuolessakin, Pohjala totesi.

Tätä ennen ulkomaankirjeenvaihtajana työskennellyt ja paljon matkustellut Pohjala on joutunut Kaija-vaimon kanssa muun muassa hirmumyrskyn eli syklonin kouriin. Tämä tapahtui lomamatkalla Australiassa  vuonna 2017. 

Ukkonen tuli päälle Kiskossa

Ukkosmyrskyyn ja salaman iskemäksi Pohjalat joutuivat torstaina Salosta Inkooseen vievällä tiellä 186.

He olivat juuri ohittaneet Kiskon kunnan keskustan, kun ukkonen tuli päälle. Vauhtia oli noin 80 kilometriä tunnissa.

– Olimme juuri todenneet, että onneksi autossa on ukkosella turvallista, kun yhtäkkiä salama iski joko meidän automme nokkapeltiin tai ihan auton eteen. Minä ajoin, ja Kaija-vaimo oli vieressä. Me molemmat havaitsimme omilla sivuillamme, että olimme ison punaisen tulipallon sisällä, Pohjala kertoo.

– Sen jälkeen auto ilmoitti, jos oikein muistan, että virran jakelu sammuu tai keskeytyy. Auto alkoi saman tien jarruttaa itse itseään ja huomasin, että ohjaus lakkasi osittain toimimasta.

Pohjala kertoo saaneensa kuitenkin ohjatuksi auton jollain lailla tien penkalle, niin että perä jäi vähän kaistalle.

Kaikki tämä tapahtui muutaman sekunnin aikana.

– Sen jälkeen alkoi haista käry. Pelkäsimme, että auto syttyy palamaan. Emme voineet kuitenkaan mennä ulos emmekä avata ikkunaa, koska ukonilma oli juuri päällä.

Auto ei lopulta alkanut palaa, vaan siitä vain sammuivat sähköt.

Pohjala ei saanut viedyksi edes varoituskolmiota ulos, koska ei saanut takakonttia auki. Ainoastaan radio toimi.

Poliisi kehotti lottoamaan

Koska auto jäi tielle osittain, Pohjala päätti soittaa hätänumeroon kertoakseen auton olevan pahassa paikassa.

– Jonkin ajan päästä poliisi soitti minulle takaisin ja sanoi, että minun kannattaisi lotota, kun olen onnistunut joutumaan salaman iskun kohteeksi. 

– Hän lupasi soittaa palokunnan tuomaan paikalle varoituskolmion.

Kaija-vaimon dieselkäyttöinen auto hinattiin korjaamolle, ja Pohjalat ajelivat kotiin taksilla.

Tyyne-koira hätääntyi

Pohjala kertoo, että salamanisku säikytti heidät molemmat pahasti. Hän ihmettelee, että he pystyivät kuitenkin toimimaan "yllättävän selkeästi".

Tyyne-koiralle tapahtuma oli Pohjalan mukaan kammottava kokemus.

– Se läähätti ihan hirveästi, ja kuola valui suusta. Sille tuli varmaan ahtaan paikan kammo käryisessä autossa. Kun uskalsimme lähteä ulos, se rauhoittui.

Radio soi soimistaan

Auto on nyt Lohjalla korjaamossa, jossa se joutuu Pohjalan mukaan olemaan kesälomien aiheuttaman vajaamiehityksen takia ainakin elokuuhun asti.

– Ja edelleen radio soi. Edes akun irrottaminen ei ole kuulemma saanut radiota hiljenemään, Pohjala naurahtaa.

– Auton runkoon ei sen sijaan tullut jälkeäkään.

Ukkonen tykkäsi liikkuvista maaleista

Pohjala kertoo saaneensa myöhemmin illalla viestin tutultaan toisestakin autoilijasta, joka oli joutunut salaman iskun kohteeksi samalla tiellä. Tämä oli kuitenkin päässyt jatkamaan matkaansa.

Oletettavasti ukkonen oli siis viihtynyt tien päällä.

– Ja tykännyt liikkuvista maaleista, Pohjala kommentoi.

Tarina opetti Pohjalan mukaan sen, että auto todellakin on ukkosella turvallinen paikka.

– Itse tosin mietimme, jos alla olisi ollut sähköauto Tesla ja siinä 500 kilon akku, mitä olisi tapahtunut, kun taivaalta olisi iskenyt siihen miljoona volttia. Olisimmeko olleet pommin päällä?

Salamanisku autoon on melko harvinainen tapahtuma

Torstaina oli toinen tämän vuoden 2023 vilkkaimmista ukkospäivistä, kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

  • Keskiviikko ja torstai ovat olleet kuluvan vuoden vilkkaimmat ukkospäivät. Eilen keskiviikkona havaittiin yli 10 000 ja torstaina kello 20.45 mennessä lähes 8 800 maasalamaa. Paikallisesti on ollut liikkeellä voimakkaita ukkossoluja, joissa on voinut salamoida runsaasti pienellä alueella.

  • Salama hakeutuu yleensä kohteeseen, johon sen on helpointa iskeä. Yleensä salama lyö ympäristönsä korkeimpiin kohteisiin, mutta myös metalliset rakenteet ja liikkuvat autot voivat houkutella sitä. Salamanisku autoon on kuitenkin melko harvinainen tapahtuma.

  •  Autossa ja sisätiloissa ylipäänsä on turvallista oleskella ukonilmalla. Auton korin metallirakenne toimii ikään kuin "Faradayn häkkinä" eli salamaniskussa purkautuva sähkövirta kulkee koria pitkin maahan eikä pääse auton sisälle, jos ovet ja ikkunat ovat kiinni.

  • Salamanisku autoon aiheuttaa ongelmia sähkölaitteisiin, mutta matkustajat pääsevät yleensä aina pelkällä säikähdyksellä. 

  • Vakuutukset kannattaa olla kunnossa, koska luonnonvoimat voivat yllättää Suomessakin.

 

Lue myös:

    Uusimmat