Mitä nostalgiaa! Näin Volkswagen Golfin radiot ovat muuttuneet 40 vuodessa

Volkswagen Golf on ollut markkinoilla yli 40 vuotta. Jokainen mallisukupolvi myös ilmentää omaa aikaansa. Vaikka autot ovat kehittyneet valtavasti neljässä vuosikymmenessä, puolustaa radio edelleen paikkaansa.

Kaikki alkoi 1974 Golf I:n Braunschweig-autoradiosta. Pyörivä nuppi vasemmalla virtaa ja äänenvoimakkuutta varten, toinen nuppi oikealla radiokanavan valintaa varten. Kolme valintakytkintä keskellä: yksi keskitaajuuksille ja kaksi VHF-alueelle. Pian tarjonta kuitenkin parani huimasti Ingolstadt Stereo CR -radio-kasettisoittimen myötä. 

Golf II:n aloitti 1983 digitalisoitumisen, ainakin nimeksi. Radio näytti käytettävän radioaseman taajuuden digitaalisesti LCD-näytöllä ja toi Dolby-napin parantamaan C-kasettien äänenlaatua. 

Kolmannen Golf-sukupolven tullessa markkinoille vuonna 1991 C-kasetti oli vielä suosittu. Myös automaattisesta radioasemien hausta ja liikennetiedotteista oli tullut yhä parempia.

Vuonna 1997 Golf IV:n radio sai CD-vaihtajan, mutta ei huolta C-kasettisoitin oli yhä tukevasti paikoillaan. Samaan aikaan monitoiminäytöt aloittivat 2-DIN-kokoisten soittimien voittokulun. Ne tarjosivat aiempaa suuremman näytön ja värilliset navigointikarttapohjat.

Vuonna 2003 viidennen sukupolven Golfissa käytettiin enää vain 2-DIN-laitteita, esimerkiksi RCD 300 CD-asemalla. Kasetit olivat historiaa, ja kännyköiden aikakausi alkoi. RNS 500-navigointi, lempinimeltään "MFD2", näytti radio-navigointilaitteen muotoilun ja teknologian suuntaa tulevaisuuteen – uutuutena mahdollisuus yhdistää digitaalinen MP3-soitin.

Vuonna 2008 Golf VI tuo markkinoille kosketusnäytöllisen RNS 510:n DVD-asemalla, ja ensimmäistä kertaa puhuttiinkin multimediajärjestelmästä. Ominaisuuksiin kuuluivat muun muassa USB-portti, digitaalinen radiovastaanotto (DAB), dynaaminen navigointi ja 30 GB:n kovalevy.

Merkittävä edistysaskel oli vuoden 2012 Golf VII:n järjestelmä, jossa oli 3D karttanäyttö, Bluetooth ja WLAN, puheohjaus ja lähestymistunnistin. Ihmiset ja koneet olivat entistä enemmän vuorovaikutuksessa keskenään.

Vuonna 2016 Volkswagen mullisti Golfin uusimman sukupolven MIB-laitteillaan. Ensimmäistä kertaa kompaktiluokassa oli tarjolla eleohjaus Discover Pron yhteydessä. Täysin lasipintainen infotainment-järjestelmä mahdollisti myös luopumisen analogisista kytkimistä.

Lähde: Volkswagen

***

2:24

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja