Mainos

Mitä Niinistön kasakkavertaus oikein tarkoitti? Duumaedustaja selittää

"Eräs opettavainen venäläinen sananlasku kuuluu: "Kazak berjot shto ploho leshit" eli "kasakka ottaa sen, mikä on löyhästi kiinni". Tätä epäilemättä kokemukseen perustuvaa huushollinpito-oppia kannattaa kuunnella. On pidettävä huolta asioistaan, pidettävä kiinni. Ellei pidä, voi alkaa tapahtua."

Näin lausui presidentti Sauli Niinistö maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa. Kommentti herätti hämmennystä Suomessa, eikä Niinistö suostunut tarkemmin selittämään, liittyikö kommentti Ukrainan tilanteeseen, Krimin liittämiseen Venäjään vai mihin.

Kysyimme Suomessa vierailevalta Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalta Aleksei Pushkovilta, onko sananlasku tuttu.

- Kazak berjot shto ploho leshit? Kasakathan elivät enimmäkseen Ukrainassa. Se tarkoittaa, että kasakka vie sen, mikä on vailla kontrollia. Jos jätät jotain jonnekin etkä huolehdi siitä, sitten ohikulkeva kasakka tulee ja ottaa sen itselleen. Se voi olla hevonen, auto tai vaikka tavaranyytti. Asioista täytyy pitää huolta, muuten kasakka tulee ja vie, Pushkov selittää.

- Kasakat koostuivat alunperin 1400-1500 -luvuilla Venäjältä paenneista ihmisistä, jotka päätyivät Ukrainaan. He olivat maaorjia, jotka pakenivat isänniltään Venäjältä. He olivat periaatteessa vapaita ihmisiä, mutta osa heistä muodosti rosvojoukkioita matkan varrella. Miksi muuten kysyt tätä?

- Kysyn, koska eilen presidenttimme Sauli Niinistö käytti tätä lausetta ja lisäsi, että tätä kotitalousoppia kannattaa kuunnella, on pidettävä huoli asioistaan ja tavaroistaan ja ellei näin tee, kaikenlaisia asioita voi sattua. Voin kertoa, että kaikki suomalaisetkaan eivät oikein ymmärtäneet, mitä hän mahtoi tarkoittaa. Mitä mieltä te olette?

- Teidän täytyy varmaan kysyä tätä suoraan häneltä itseltään, mutta sen tiedän, että kasakat ovat perinteisesti asuneet nimenomaan nykypäivän Ukrainassa, joten mahtoiko herra Niinistö miettiä, että ukrainalaiset... (naurua) ...Se on kyllä mielenkiintoinen kysymys!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja