Mitä lemmikkisi viestii hännällään?

Kohotettu, heiluva tai pörheä häntä kertoo paljon lemmikkisi sen hetkisestä tunnetilasta. Mitä kaikkea koirat ja kissat viestivätkään hännällään?

Eläimet kommunikoivat kanssamme kehonsa avulla. Korvat, häntä, silmät ja haukahdukset sekä maukunat ovat lemmikkisi tapoja viestiä muiden eläinten ja myös sinun kanssasi.

Paras tapa tulkita lemmikin hännän viestejä on ottaa huomioon kokonaisvaltainen kehonkieli. Opettele tuntemaan lemmikkisi hyvin, jotta keskinäinen kommunikaationne pelaisi paremmin.

Koiran häntä kertoo tunnetiloista

Kuten ihmisen pysty pää, myös koiran pysty häntä kertoo itsetunnosta. Koira, jonka häntä sojottaa terhakasti pystyssä, on itsevarma ja valmis tulevaan, oli kyse sitten lenkistä tai uuden kaverin tapaamisesta.

Myös ihmistä voidaan kuvailla termillä "häntä koipien välissä". Takatassujen välissä oleva häntä ilmaisee alistumista sekä pelkoa. Jos torut ja läksytät koiraasi löydettyäsi sen pureskelemasta lempikenkiäsi, se saattaa painaa päänsä ja sujauttaa häntänsä koipien väliin.

Pienet ja hitaat hännänheilutukset kertovat skeptisestä olosta: koirasi ei ole aivan varma, miten suhtautua ympäristöön, ihmiseen tai toiseen koiraan. Koira tuntee olonsa epävarmaksi eikä oikein tiedä, mitä odottaa.

Suuret, nopeat hännän heilautukset taas kertovat joko innostuksesta tai levottomuudesta. Havainnoi siis koirasi kehonkieltä ja saat selville, kummasta on kyse. Avoin suu ja siristävät silmät voivat olla merkkeinä ilosta ja valmiudesta leikkiin. Ilomielisen koiran hännänheilutus myös usein tempaa mukaansa koko koiran takaruumiin. Jos kyse on levottomuudesta, koira saattaa häntää heiluttaessaan nojata painoaan selkeästi taakse, ja sen vartalo on selkeästi jäykkä.

Kissakaverin kehonkieli

Kissa, jonka häntä sojottaa pystyssä hieman taittunutta hännänpäätä lukuun ottamatta, on yleensä uteliaalla ja ystävällisellä tuulella. Kissa voi toivoa myös huomiota ja silityksiä. Pystyssä pidetty häntä on muutenkin hyvä merkki: hieman värisevä sojohäntä kertoo, että kissakaverisi luultavasti haluaa huomiota, ja aikoo pian puskea sinua silitysten toivossa.

Nytkähtelevä, muuten paikoillaan pysyvä häntä kertoo kissan epämukavasta olosta ja huolestuneisuudesta. Jos kissa makaa paikallaan häntä nykien, se on hieman ärtynyt: jos ärtymyksen syy olet sinä, ole varuillasi. Mitä enemmän nykimistä esiintyy, sitä suurempi on ärtymyksen aste.

Toisin kuin koiran iloisesti huitova häntä, häntäänsä heiluttava kissa ilmaisee vihaa tai ärtymystä. Railakkaasti heilahteleva häntä tarkoittaa, että kissa saattaa hyökätä, joten pysy poissa sen tieltä.

Kissa myös pörhistää häntäänsä näyttääkseen suuremmalta. Tämä on merkki puolustusasemiin asettumisesta: kissa voi hyökätä vihollisensa kimppuun.

Koipien välissä viihtyvä häntä ilmaisee paitsi alistumista auktoriteetille, myös pahaa oloa. Tarkkaile siis kissasi kehonkieltä saadaksesi selville, kummasta on kyse.

Opi tuntemaan lemmikkisi:


AVA

Lähde: Divinecaroline.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja