Mainos

Mitä kaikkea mullistavasta Facebook-uudistuksesta tulee tietää?

MTV3 Uutisten nettitoimitus on muiden lailla hämillään Facebookin suurista muutoksista. Otimme asiaksemme koota yhteen juttuun neljä tärkeää kysymystä uudistuksista ja vastata niihin.

Mitä uusi aikajanapalvelu tarkoittaa?

Aikajana on uutisvirta sinusta syntymästäsi nykypäivään. Aikajanalle sijoitetaan kaikki päivityksesi, julkaisusi, sovelluksesi ja kuvasi. Aikajana rohkaisee käyttäjää julkaisemaan enemmän historiaa itsestään, kuten vaikkapa vauvakuvia.

Ominaisuuden myötä käyttäjän FB-profiilissa ei näy enää ainoastaan viimeisimmät tilapäivitykset, vaan valikoidusti käyttäjän koko historia – tai jopa koko elämä.

Sivulle tulee yhden kolumnin sijaan kaksi erillistä osiota, johon tulee kuvia, tekstiä. videoita tai esimerkiksi karttoja käyttäjän suosikkikohteista. Lopulta Facebook muistanee historiasi paremmin kuin sinä itse.

– Tulette järkyttymään niin kuin minä, kun tämä muutos tapahtuu. Yhtäkkiä koko elämänne on silmienne edessä, kohokohdat Facebookin valitsemina. Ihmettelette, miksi tilapäivityksen laatikko on niin pieni ja sitä minne katosivat viimeisimmät päivityksenne, kertoo Mashablen toimitusjohtaja Pete Cashmore.

Aikajana otetaan käyttöön huomenna 29. syyskuuta.

Minne tykkää-nappi katosi?

Tykkää-napin korvaa vähitellen Facebook Gestures -palvelu. Siinä entistä useammasta verbistä tehdään facebook-nappi. Voit kertoa kavereillesi lukeneesi tuon artikkelin, kuunnelleesi tämän biisin tai katsoneesi jonkun videon.

Jossain vaiheessa voit varmasti myös kertoa syöneesi tuon ruoan esimerkiksi jollakin ruokareseptisivustolla. Mahdollisten facebook-napeiksi muutettujen verbien määrä riippuu vain siitä, mitä eri nettisivustot haluavat uudella palvelulla tehdä.

Teoriassa on mahdollista luoda myös vihaan- tai en pidä -nappi. Voi kuitenkin olla, että MarkZuckerberg päättää kieltää negatiiviset verbit. Ne todennäköisesti räjäyttäisivät tiedon jakamismäärän niin valtavaksi, että kukaan ei enää saisi sekamelskasta selvää.

Mitä Spotify-integraatio tarkoittaa?

Musiikkipalvelu Spotifyta on tästä lähtien mahdollista käyttää suoraan Facebookista. Samalla jaat reaaliaikaisesti kavereillesi sen mitä kuuntelet ja näet kavereidesi suosituimmat biisit ja heidän soittolistansa.

Vähitellen samanlainen palvelu tulee tarjolle myös muiden hyödykkeiden kanssa. Televisio, elokuvat ja lehdet siirtyvät Facebookiin, ainakin jos Facebookilta kysytään.

Useiden uusien yhteistyökumppanuuksien vuoksi käyttäjän ei pian tarvitse enää poistua Facebookista katsoakseen ohjelmaa nettitelevisiosta tai lukeakseen päivän lehden. Samalla tietysti jaat kavereillesi kaiken mitä teet.

Lisäksi tulet jakamaan tietoa kuunteluistasi, katseluistasi ja muista tekemisistäsi vain vierailemalla sivuilla, joille olet antanut luvan jakaa tiedot Facebookin kanssa. Tämänkaltainen jakaminen ei vaadi edes sitä, että olisit samalla kirjautunut Facebookiin.

Minne hävisi yksityisyyteni?

Jos olet jo aiemmin viettänyt paljon aikaa Facebookissa, ei yksityisyydestäsi ole ollut jäljellä kuin rippeitä. Nyt nekin ollaan viemässä. Facebook lanseerasi uuden tilaa-ominaisuuden, jossa käyttäjät voivat tilata aikajanalleen toisten julkisia päivityksiä.

Näistä tilaajista ei tule julkisen päivityksen tehneen käyttäjän kavereita, vaan tilaajat laitetaan eri kategoriaan. He voivat olla aivan ketä tahansa. Näin Facebook yrittää kannustaa ihmisiä entistä julkisempiin profiileihin.

On hyvin todennäköistä, että uudet lukemisen, katsomisen ja kuuntelemisen automaattiset jakamispalvelut ovat oletusarvoisesti julkisia. Näin kuka tahansa voi seurata mitä esimerkiksi kuuntelet juuri nyt.

Yksityisyysasetukset on varmasti taas mahdollista muuttaa sellaisiksi, että mitkään päivitykset eivät ole julkisia. Se muuttuu vain jatkuvasti vaikeammaksi, kun automaattisesti jaettavaa tietoa on koko ajan enemmän.

Kannattaa myös miettiä, haluaako antaa Facebookille kaiken tiedon siitä, mitä lukee, katsoo ja kuuntelee. Sillä vaikka yksityisyysasetukset olisivat tiukimmat mahdolliset, Facebook ottaa talteen kaiken mitä sinne laittaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.