Mainos

Varo - Facebook seuraa liikkeitäsi vaikka et olisi edes kirjautuneena

Kritiikki yhteisöpalvelu Facebookin yksityisyydensuojaa vaarantavista ominaisuuksista ei ota loppuakseen. Nyt huolenaiheena on Facebookin uusi ominaisuus, jota kutsutaan "kitkattomaksi jakamiseksi".

Tietoturvablogaaja ja krakkeri Nik Cubrilovic kertoo blogissaan, että ominaisuuden ongelma on, että sen myötä Facebook voi automaattisesti jakaa myös sellaisia nettisivuja tai liikkeitä, joita käyttäjä itse ei olisi halunnut julkistaa.

Read Write Web -sivustolla kerrotaan, että pelkästään käynti ns. "Read" "Watch" sekä "listen" -sovelluksia tukevalla sivulla saattaa aiheuttaa sen, että Facebook julkistaa tiedon käyttäjän toimista, vaikka käyttäjä itse ei olisi halunnut suositella sivustoa ystävilleen. Seurauksena voi tulla nolojakin hetkiä. Käyttäjän on kuitenkin ensin hyväksyttävä automaattisen toiminnon ottaminen käyttöön.

Cubrilovicin mukaan erityisen huolestuttava on kuitenkin Facebookin "ominaisuus", jolla palvelu pystyy seuraamaan käyttäjän liikkeitä verkossa vaikka käyttäjä olisikin kirjautunut ulos Facebookista. Facebook siis pystyy uloskirjautumisesta huolimatta jäljittämään jokaisen nettisivun, missä käyttäjä vierailee.

Curbrilovicin mukaan ainoa ratkaisu on tuhota kaikki Facebookin evästeet omasta nettiselaimesta tai käyttää Facebookin kanssa aivan erillistä nettiselainta.

Cubrilovic kertoo ottaneensa yhteyttä suoraan Facebookiin asiasta, mutta hän ei saanut yhtiöltä minkäänlaista vastausta.

Cubrilovic toteaa, että yksityisyydensuoja on tänä päivänä samassa tilanteessa, kuin tietoturva oli yli kymmenen vuotta sitten: Tietoisuus ongelmista on nousussa ja asiantuntijat tuovat ongelmia julkiseen tietoisuuteen. Yksityiseen liittyvät riskit ovat yhtä vakavia, kuin tietoturvaan liittyvät ongelmat yli kymmenen vuotta sitten sillä erotuksella, että nykyään on enemmän nettisurffaajia ja verkossa on liikkeellä paljon yksityistä tietoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.