Mainos

Mitä jos näkisit rintojesi sisään?

Tietoisuus rintasyövästä kasvaa koko ajan. Rintojen oma-tarkkailuun kannustetaan nuoriakin naisia. Tämä on aivan ymmärrettävää, sillä rintasyövän ilmeneminen alkaa 25. ikävuoden jälkeen ja lisääntyy iän myötä, kertoo Suomen Syöpäjärjestöstä. Tutkimuksissa on todettu, että nuorten rintasyöpäpotilaiden sairaus uusii helpommin. Nuorilla rintasyöpä on usein myös aggressiivisempi, kuin vanhemmilla naisilla.

Nyt Suomen markkinoille on tuotu laite, jonka tarkoituksena on helpottaa rintojen omatarkkailua. Laitteen idea on erittäin kirkas LED-valo, joka valaisee rinnan ja mahdollistaa "katsominen rinnan sisään". Verisuonet näkyvät valossa tummina juovina, mikä on täysin normaalia. Jos laitteen avulla havaitsee rinnassa tummia pisteitä, varjostumia tai muita muutoksia, on tämä merkki, että on syytä kääntyä lääkärin puoleen, sanotaan laitteen käyttöohjeissa.

Breastlight -laitteen valmistaja kertoo, että laitteen tutkimuksiin on osallistunut Englannissa yli 1 200 naista. Laitteen avulla havaittiin 70 yhteensä 74 diagnosoidusta kasvaimesta. Laitteella havaittiin myös 50 yhteensä 55 hyvänlaatuisesta muutoksesta

Breastlight-laitteella ei ole tarkoitus korvata rintojen omatarkkailua eikä mammografisia tutkimuksia. Laite kuitenkin helpottaa esimerkiksi silikonirintojen tutkimista, sillä mammografiassa rintoja joudutaan puristamaan ja implanttien takia tämä toimenpide ei ole aina mahdollinen.

Toimiiko tämä oikeasti?

AVA testasi Breaslightin. Tässä testaajien kommentteja.

Liisa, 61 vuotta, b-kuppi:

– Ensivaikutelma oli, että laite on erittäin hyödyllinen. On kätevää, kun rinnat voi itse tutkia kotona.

– Laite on kätevän kokoinen, mutta vaikka käyttö on yksinkertaista, se vaatii totuttelua. Täytyy myös oppia tulkitsemaan sen mitä tutkiessaan näkee. Ennen käyttöä kannattaa lukea käyttöohjeet, jotka ovat erinomaiset ja tutustua varsinkin kuviin.

– Laite vaikuttaa luotettavalta ja näytti selkeästi rinnan sisällön sekä luomet. Herätti uskon siihen, että jos siellä jotain olisi, se näkyisi. Kokonaisuutena operaatio on miellyttävämpi kuin mammografia, joka sattuu ja jossa ei itse näe tuloksia.

Maija, 27 vuotta, a-kuppi:

– Aluksi käyttö oli vaikeaa. Tuntui, ettei hommasta tule yhtään mitään. Valoa ei saanut oikein toimimaan ja olo tuntui kömpelöltä. Ensimmäisellä käyttökerralla ehkä jopa turhautti. Kun sitten oivalsi, miten valo toimii, homma alkoi sujua ja rinnan sisään näki. Kokemus oli jännittävä ja hyödyllinen. Laite näytti myös selvästi vanhat leikkausarvet tummina kohtina.Toimisikohan laite kuitenkin paremmin suuremmille rinnoille?

Leena, 28 vuotta, b-kuppi

– Laite on erittäin helppokäyttöinen. Kun löytää oikean painoasteen, valaisee hyvin koko alueen. Rinnan koko vaikuttaa ehkä hieman: pienirintaisilla kenties helpompi käyttää?

Anna, 46 vuotta, h-kuppi

– Aluksi laitetta oli vaikea käyttää eli se vaatii todella paljon harjoittelua. Jo pelkkä ajatus siitä, että näkee rinnan sisään, vaatii totuttelua, ajatus kun ei ole mitenkään kaikista miellyttävin.

– Testattuani laitetta mietin, että toimisikohan tämä paremmin pienemmille rinnoille. Kokonaiskuva laitteesta on kuitenkin positiivinen. Tämä on varmasti hyödyllinen etenkin ihmisille, jotka ovat selvinneet leikkauksesta tai joilla on selvästi taipumusta rintasyöpään. Loppujen lopuksihan tämä on paljon helpompi keino kuin mammografia. Ei tarvitse odottaa "paniikissa" seuraavaa aikaa.


AVA

Kuvat: Shutterstock, Breastlight

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.