Mitä ihmettä – rakastettu satukirja uhka lapselle?

Yhdysvalloissa huolestuneet äidit ovat ryhtyneet toimiin aselain tiukentamisen puolesta. Huomiota kiinnitetään muun muassa siihen, että maassa kielletään rakastettuja lastenkirjoja, mutta sallitaan aseet.

Moms demand action -ryhmä vaatii aselain tiukentamista uudella kampanjalla. Kampanjassa tuodaan esiin arkisia asioita, joita kielletään lasten suojelemistarkoituksessa samaan aikaan, kun löysä aselaki saa rehottaa valtoimenaan. Maassa kiellettyjä asioita ovat muun muassa Kinder-yllätysmunat (munien sisältämät lelut aiheuttavat tukehtumisvaaraa), sekä kouluissa polttopallon peluu (polttopallossa lapsi on kohteena ja lasten pudottaminen pelistä voi aiheuttaa kiusaamista).

Sosiaalisessa mediassa huomiota on herättänyt kampanjakuva, jossa kaksi lasta istuu lattialla, toinen pidellen kädessään asetta ja toinen Punahilkka-kirjaa. "Toinen lapsista pitelee käsissään jotain, mikä on kielletty Yhdysvalloissa lasten suojelemiseksi. Arvaa, kummasta on kyse", lukee kuvassa.

Kyseessä on Punahilkka-kirja, jota on kielletty Yhdysvaltain osavaltioissa vuodesta 1990 lähtien, koska Punahilkalla oli korissaan tuoreen leivän lisäksi viiniä. Punahilkan korin sisällön ajateltiin olevan alkoholin käytön sallimista.

Tilanteisiin tartutaan ja reagoidaan muun muassa protestein, mutta koska kirjoja kielletään paikallisesti, ei niiden puuttumista aina edes huomata.

Myös muun muassa Anne Frankin päiväkirja, tarina toiveikkaasta ja optimistisesta nuoresta tytöstä, uhkasi yhdysvaltalaisia. Frank on yksi tunnetuimpia holokaustin juutalaisuhreja. Hän menehtyi 15-vuotiaana keskitysleirillä, vuonna 1945. Kirjaa kutsutaan yhdeksi klassisimmista hyvä vastaan paha -teemoista, mutta kirja kiellettiin Alabamassa vuonna 1983 liian masentavana. Vuonna 2010 oppilaan vanhempi valitti kirjan käytöstä, koska se sisälsi "asiattomia seksuaalisia ja homoseksuaalisia teemoja". Kirjaa ei kielletty koulun kirjastosta, mutta siitä ilmestyi toinen versio, josta "seksuaalinen kieli" on poistettu.

Myös Harry Potter on joutunut silmätikuksi Yhdysvalloissa, sillä suosittu teos pyrittiin kieltämään kouluissa fantasian ja magiikan vuoksi. Kirjan koettiin olevan yhteydessä paholaiseen. Sanakirjakin on joutunut suurennuslasin alle kouluissa sen ilmauksen "oraaliseksi" ansiosta.

Lue myös:

AVA

Kuva: Shutterstock
Kuvakaappaus: Moms Demand Action

Lue myös:

    Uusimmat