Mainos

Missä on 1,7 miljardia markkaa?

Markoista haaveilijoille kerrankin hyvä uutinen: Suomessa pitäisi olla tälläkin hetkellä lähes 1,7 miljardia markkaa pankin holvien ulkopuolella ellei jokaista kolikkoa ole rahdattu ulkomaille.

Markat voivat olla ihmisten kodeissa, kirjojen välissä tai sukanvarressa.

– Vielä on palauttamatta 1,67 miljardia markkaa. Summassa on mukana kolikoita, seteleitä ja juhlarahoja, luettelee toimistopäällikkö Kenneth Sainio Suomen Pankista.

Sainion mukaan markkoja on jäänyt lojumaan erityisesti vanhuksien kotien nurkkiin. Suomen Pankin arvion mukaan osa markoista on kuitenkin tuhoutunut tai ajautunut ulkomaille.

Mutta mitä on tehty pankkiin palautetuille markoille?

– Setelit on tuhottu. Setelit on silputtu niin pieniksi, että ne voisi kuljettaa vaikka kaatopaikalle, Sainio kuvailee.

Pankkiin palautetut markat on todellakin tuhottu, sillä Sainion mukaan seteleiden silpomisen jälkeen kahiseva poltetaan. Markankolikot puolestaan on myyty valtion omistamalle Suomen Rahapajalle. Rahapajassa metalliseoksista luodut kolikot on käytetty uudelleen. Euronkolikossa voi siis olla vanhan markan ainesosia.

Vanha markka olisi helppo väärentää

Kenneth Sainio muistuttaa, että vaikka vanhat markat olisi säilytetty pankin holvissa eikä tuhottu, seteleitä ei voisi käyttää.

– Viimeisin markkojen setelisarja on painettu 90-luvun alussa ja ne ovat teknisesti hyvin vanhoja. Tyypillisesti setelit uusitaan 10 vuoden välein väärentäjien takia, Sainio kertoo.

Suomen Pankin lunastusvelvollisuus vanhoille markoille päättyy ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.