Asiantuntija: Markan voisi palauttaa kolmessa kuukaudessa

– Kestäisi kolme kuukautta, että Suomessa olevat eurot muutettaisiin markoiksi, sanoo varainhoidosta vastaava johtaja Stefan Törnqvist Ålandsbankenista.

Törnqvistin mukaan Suomen Pankilla on valmiit konseptit maksuvälinejärjestelmän päivittämiseen.

Markkaan siirtymisen kustannukset tulisivat varainhoidon johtajan mukaan halvemmaksi kuin EU:ssa päätetyt tukipaketit. Esimerkkinä siirtymävaiheen suurimmista kustannuksista Törnqvist heittää pysäköintilippuautomaattien tai muiden kolikkokoneiden vaihtamisen.

– Suomen Pankissa tarvitsisi mennä vain holviin muistelemaan, että miten aikaisempi valuutanvaihdos tehtiin. Mielestäni kuluttajille ei olisi muuta näkyvää käytännön seurausta kuin uudet parkkimittarit. Pankkitilin saldossa muuttuisi vain yksikkö eurosta markoiksi, Törnqvist painottaa.

OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen ei innostu Törnqvistin ajatuksesta markkaan siirtymisestä ja kieltäytyy spekuloimasta koko ajatuksella.

– Ajatus Suomen irtautumisesta eurosta on minusta kaukainen. En näe syitä pohtia käytännön toteutusta, Heiskanen sanoo.

"Yksi euro vastaisi yhtä markkaa"

OP-Pohjolan Heiskasen vastusteluista huolimatta, Stefan Törnqvistin mielestä eurosta markkaan siirtyminen olisi helpompaa kuin markasta euroon.

– Vuonna 2002 markasta euroon siirtymistä hankaloitti se, että silloin moni valuutta vaihtui samanaikaisesti, ja Suomessa käytettiin ihmeellistä kerrointa 5,95, joka oli hankala hahmottaa, sanoo Törnqvist.

Törnqvistin mukaan Suomi voisi nyt itse päättää, mikä markan arvo olisi.

– Yksi euro voisi vastata yhtä markkaa, jos haluttaisiin fiksusti tehdä, Törnqvist sanoo.

Törnqvistin mukaan ilmoitus markkaan palaamisesta heiluttaisi pörssikursseja aluksi, mutta tilanne tasaantuisi.

– Uskon, että suomalaisen kuluttajan ostovoima pysyisi valuutanvaihdon myötä samana tai jopa hieman paranisi, Törnqvist arvioi.

Vaikka Törnqvist uskoo, että euroalue hajoaa omaan mahdottomuuteensa, hänkään ei halua, että Suomi olisi ensimmäinen, joka lähtisi yhteisestä valuuttaliitosta.

– Veikkaan, että Kreikka lähtee ensimmäisenä, kun se saa rahansa, Törnqvist ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat