Missä he ovat nyt: Näin Sepi Kumpulaisesta tuli koko kansan laulava talonmies

1990-luvulla suomalaisten tietoisuuteen ponnahtanut Kalevankadun laulava talonmies Seppo ”Sepi” Kumpulainen muistelee suosiotaan lämmöllä – ja keikkailee edelleen.

Lauantai-iltana helsinkiläisbaari Bar Loosen yläkerrasta löytyy paikka miehelle ja kitaralle. Käynnissä on Helsinki Music Marathon ja illan setin käynnistää 1990-luvun alussa koko kansan tietoisuuteen ponnahtanut laulava talonmies, Seppo "Sepi" Kumpulainen, 44. Bar Loose on Kumpulaiselle keikkapaikkana uusi, mutta keikkailu duureja suosivalle trubaduurille sen sijaan on tuttua puuhaa.

1990-luvun alussa Kumpulainen nousi suosion huipulle muun muassa kappaleillaan Armotonta menoa ja Mä oon mahtava mies.

– Uskon, että suosioni on ollut monen tekijän summa. Massasta erottuvien laulujen omintakeisuus ja tavoista poikkeava soittotyyli herättivät monessa kiinnostusta, Kumpulainen pohtii.

Kumpulainen virittääkin kitaransa erikoiseen tyyliin ja käyttää kappaleissaan ainoastaan duurisointuja. Kappaleet Kumpulainen esittää pelkkää kitaran kaulaa soittamalla.

– Vielä toistaiseksi en ole törmännyt vastaavaan tyyliin kenelläkään muulla.

Kumpulainen on tietoinen persoonallisesta otteestaan ja onkin halunnut esiintyä omana itsenään.

– On tärkeää uskaltaa olla erilainen. Monesti musiikkipiireissä edetään saman kaavan kautta, mutta minä halusin näyttää, että muullakin tavalla voi menestyä ja tehdä musiikkia, Kumpulainen toteaa.

Matkan varrelle on osunut myös kokeiluja, jotka eivät tuntuneet Kumpulaisesta luontevalta.

– "EuroSepi" Elvis-vaatteissaan ei ollut minua itseäni, vaan kehitettiin uusien keikkojen toivossa. Tämä mies ja kitara -meininki on loppupeleissä se minun juttuni.

Äkillinen suosio yllätti

Kumpulaisen innostus musiikkiin heräsi jo nuorena, kun hän äänitti peräkammarissa c-kasetteja ystäviensä kuultavaksi. Kumpulainen sai veljensä kautta kitaran käsiinsä ja innostus musiikin tekemistä kohtaan kasvoi entisestään. Into palkittiin, kun naapurissa levykauppaa pitänyt Fennica Records tarjosi Kumpulaiselle mahdollisuuden päästä levyttämään. Pian Armotonta menoa soi suomalaisten korvissa ja nuorta Kumpulaista kiskottiin joka suuntaan. Se aiheutti musiikkibisnekseen hypänneelle nuorelle muusikolle ajoittain stressiä ja hämmennystä.

– Menestys tuli niin nopeasti, ettei aina meinannut pysyä perässä. Jälkeenpäin sitä ajattelee, että olisi pitänyt olla kiitollisempi kaikesta siitä, mitä suosio toi mukanaan. Kaiken kiireen keskellä tuntui, että muut osasivat iloita suosiosta minua enemmän, Kumpulainen muistelee.

Erityisen kiitollinen Kumpulainen on Fennica Recordsin henkilöille ja ihmisille, jotka tukivat häntä oman musiikin toteuttamisessa. Erityisen tärkeänä tukipilarina toimi Kumpulaisen nyt jo edesmennyt veli Rauno Finer.

– Usein tuntui, että tukijoukkoni arvosti musiikkiani enemmän kuin itse osasin. Asiat laukkasivat niin nopeaa tahtia, etten aina ehtinyt tarttua ohikiitäviin hetkiin ja nauttia niistä, Kumpulainen miettii.

Kumpulainen myös muistuttaa, että julkisuudessa selkääntaputtelijoilta voi olla vaikea välttyä.

– Julkisuudessa on helposti juoruja liikkeellä. Siksi täytyy hoitaa oma hommansa niin, että säilyy nuhteettomana työntekijänä ja käyttäytyy hyvin.

Tästä Kumpulainen onkin pitänyt urallaan kiinni, sillä etenkin pienemmissä kaupungeissa töppäilyt jäävät helposti ihmisten mieliin, eikä uusille keikoille välttämättä ole enää kysyntää.

Myös iltaan painottuvalla keikkailulla on varjopuolensa, sillä se voi Kumpulaisen mukaan olla kuluttavaa ja voimavaroja vievää hommaa, eikä univelalta pysty välttymään. Mieluisa työ lyö Kumpulaisen mukaan miinuspuolet kuitenkin laudalta.

Musiikki edelleen ykkösjuttu

Kun suurin suosio laski ja keikkaputki hiljeni, oli se Kumpulaiselle paikka kerätä voimavaroja ja hengähtää. Pääasiassa julkisuudesta Kumpulaisella on kuitenkin positiivinen kuva ja suosion paras puoli on, kun saa esittää yleisölle taideteoksiaan – omia laulujaan. Sitä kautta hän on tutustunut uusiin ihmisiin ja saanut elämäänsä paljon rikkautta.

– Parasta on, kun yleisön joukossa on samanhenkisiä ihmisiä, jotka ymmärtävät laulujeni sanomaa ja viestiä. Haluan välittää musiikillani yleisölle hyvää mieltä, Kumpulainen toteaa.

Siksi musiikki on pysynyt keikkailusta nauttivan Kumpulaisen rinnalla kaikki nämä vuodet. Kumpulainen kertoo olevansa inspiraatiolle ja ideoille avoin, mutta toistaiseksi ei ole löytynyt musiikin edelle yltävää työtä. Harrastuksia sen sijaan Kumpulaiselta löytyy, sillä seuralliseksi mieheksi tunnustautuva herra tapaa mielellään ystäviään, lukee tai kuuntelee suomalaista iskelmämusiikkia fiiliksen mukaan.

Tällä hetkellä Kumpulainen asuu sinkkumiehenä Helsingin Sörnäisissä, jossa arki rullaa mukavasti painollaan. Parisuhde ei Kumpulaisen mukaan ole tulevaisuudessa poissuljettu mahdollisuus, muttei tällä hetkellä elämän ykkösprioriteettikaan.

– Jos hyvä mahdollisuus tulee vastaan, niin miksipä ei, Kumpulainen hymyilee.

Elämän ykkösjuttuna säilyy – ainakin toistaiseksi – musiikki. Seuraavaksi Kumpulainen haaveilee kokeilevansa kappaleidensa esittämistä suuremman kokoonpanon säestämänä.

MTV.fin Missä he ovat nyt? -juttusarjassa julkaistaan viikoittain kiinnostavien urheilun, uutisten ja viihteen alalta tunnettujen ihmisten henkilöhaastatteluja.

Uusimmat