Mirkka Metsola suunnittelee vaatteita urbaaneille rokkisiskoille ja kohtalokkaan naisellisille naisille

Muotitietoisen neljännessä jaksossa Maria Veitola vierailee suunnittelija Mirkka Metsolan työhuoneella. Metsola kertoo AVAlle ensi kevään mallistostaan ja kenelle tähdelle haluaisi suunnitella asukokonaisuuden. Tänä vuonna Metsolan käsialaa nähdään myös Linnan juhlissa!

Suunnittelija Mirkka Metsola tuli monille suomalaisille tutuksi Muodin huipulle -sarjan ensimmäiseltä tuotantokaudelta. Oman vaatemerkin Metsola perusti valmistuttuaan artenomiksi ammattikorkeakoulusta vuonna 2009. Metsola kertoo suunnittelevansa vaatteita naisille, jotka tykkäävät erottua edukseen.

– Urbaanit rokkisiskot ja kohtalokkaan naiselliset femme fatalet ovat yleisintä asiakaskuntaani. Varmaan siksi, että meillä on jotain yhteistä. Asiakkaani ovat usein persoonallisia tyyppejä, joten kohderyhmäni on enemmän sitoutunut henkilöön kuin ikään.

Kevät/kesä 2013 -mallisto kantaa nimeä Battle. Metsola kertoo inspiraation lähteneen naisista, jotka taistelevat matadorien elkein onnensa eteen tehden pieniä uhrauksia suurten asioiden puolesta.

– Malliston vaatteet ovat käytännöllisiä, naisellisia ja mukavia. Materiaaleiltaan pehmeät ja laadukkaat tuotteet tuovat iholle silkin, pellavan, puuvillan ja viskoosin keveyden. Abstraktin Meadow-printin väreissä hehkuu kukkaniityn psykelia, jota rauhoittamaan on tuotu malliston pastelliset värit kuten lime, laventeli, vadelma ja hiekka, Metsola kuvailee.

Eettiset ja ekologiset arvot ovat suunnittelijalle tärkeitä.

– Asusteissa on käytetty laadukasta poronnappaa, joka suomalaisuudellaan kunnioittaa eettisiä ja ekologisia arvojamme. Matadorinaisen asennetta henkii malliston Battle-kuosi sekä mustavalkoiset puuvillapitsiset mekot, korkeavyötäröiset housut ja mukavat leoparditunikat.

Miten kuvailisit omaa tyyliäsi?

– Ammattini kautta laatu on tullut erittäin keskeiseksi kriteerikseni. Tykkään käyttää omia tai muiden suomalaisten suunnittelijoiden juttuja sekä vintage-vaatteita. Tällä hetkellä fiilistelen talvea ja kuljen taas mustassa, kullassa ja pronssissa. Yleisesti uskon löytäneeni oman tyylini eri alakulttuurien kautta. Yhdistelen paljon punkkia, rockabillyä ja glamrockia. Sekoitan aina vintagea ja moderneja juttuja, jotta homma pysyy mielenkiintoisena, Metsola kertoo.

Mirkka Metsola -brändin varalle on monta rautaa tulessa vuodelle 2013.

– Tällä hetkellä suunnittelen yhdessä taiteilija Rita Hillin kanssa seuraavaa syksy-talvi 2013–2014 mallistokonseptiani ja kevään messumatkoja. Luvassa on omaa muotinäytöstä, näyttelyä ynnä muuta uutta. Tällä hetkellä työhuoneellani on onneksi todella hektistä, sillä Linnan juhlissakin nähdään ensimmäistä kertaa Mirkka Metsolaa. Haaveilen siitä, että voin pitää vakituisen työntekijäni ja että urani kukoistaa vielä vanhanakin rouvana, Metsola sanoo.

Metsola kertoo rakastavansaGallianon aikaista Dioria, Riccardo Tiscia, Sonia Rykieliä ja Vibskovia.

– Lisäksi arvostan useita suomalaisia kollegoja, joissa lempparit vaihtelevat lähinnä mallistojen mukaan, Metsola lisää.

Metsola on ollut muotimessuilla niin Pietarissa, Pariisissa kuin Kööpenhaminassa.

– Vastaanotto on ollut todella positiivista. Uusia asiakkaitakin messut ovat poikineet, mutta emme ole olleet liian aktiivisia ulkomaankaupan suhteen vielä, sillä olemme halunneet taata kotimaan kentän toiminnan ensin. Ulkomaille mekin tietysti pyrimme kaikella toiminnallamme. Brändin kasvattamisessa tarvitaan todella paljon kärsivällisyyttä ja kekseliäisyyttä. Mallistomme tuotteita näkyy aina välillä kansainvälisissä medioissa kuten Ranskassa, Japanissa, Jenkeissä ja Saksassa. Paras juttu oli, kun TL Magazine valitsi Mirkka Metsolan Skandinavian mielenkiintoisimmaksi suunnittelijaksi tämän vuoden helmikuussa, Metsola iloitsee.

Metsola toivoo katukuvaan enemmän suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita.

– Ei pelkästään juhliin, vaan ihan arkikäyttöönkin. Ensi keväänä toivon lähinnä aurinkoa ja lämpimiä kelejä. Silloin ihmiset automaattisesti inspiroituvat uusista tyyleistä ja kokeiluista mikä on aina tervetullutta.

Suomalaisten pukeutumisessa Metsola kehuu persoonallisuutta ja kekseliäisyyttä, mutta antaa noottia häveliäisyydestä ja ennakkoluuloista. Kenelle kotimaiselle tai ulkomaiselle tähdelle nainen haluaisi suunnitella asukokonaisuuden?

Marianne Faithfull ja Paula Koivuniemi olisivat aika cool!

MUOTITIETOINEN AVAlla maanantaisin klo 21.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Lehtikuva, Mirkka Metsola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja